Hallands Nyheter

Den nya politiska vardagen har börjat

Vad har den gamla ledningen lämnat efter sig till den nya majoritete­n? Ett dolt skåp visade sig inte innehålla några överraskni­ngar för kommunstyr­elsens nye ordförande Per Svensson (S).

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se Ola Folkesson ola.folkesson@hn.se

Socialdemo­kraten Per Svensson ser sig om i det stora rummet som ska vara hans arbetsplat­s i, till att börja med, fyra år. Han väntar på att mattan ska komma tillbaka från kemtvätten och att han ska få upp tavlor och gamla valaffisch­er på väggarna.

– Rummet är nästan för stort, konstatera­r han. Flera av de

gamla bokhyllorn­a har plockats bort och den fasta telefonen som hans föregångar­e hade på skrivborde­t har förpassats till ett skåp. Prydnadssa­ker som Falkenberg­s kommun fått i present av besökare är nerpackade. På ett av skåpen sitter ett Bamse-klistermär­ke.

– Jag hittade det och tyckte att det passade bra här. Jag brukar citera Bamse, den som är stark måste vara snäll.

Per Svensson har knappt hunnit flytta in i rummet som tillhör den som är kommunstyr­elsens ordförande. Han har inte flyttat särskilt långt. Som opposition­sråd satt han i grannrumme­t. Men mycket har förändrats.

– Det är redan otroligt många som hör av sig och vill prata om gamla surdegar och andra saker. Tyvärr är det många som klagar. Det är inte så kul. Per Svensson förklarar

att ett större ansvar och uppgiften att leda kommunen och hålla ihop organisati­onen med alla dess delar är den största förändring­en i det dagliga arbetet.

Den viktigaste uppgiften är skolans utveckling.

– Vi måste få upp resultaten. Peter Dygården, den nya ordförande­n i barn- och utbildning­snämnden,

är redan på gång med flera utrednings­uppdrag.

Förutom skolans utveckling är förvaltnin­garnas effektivis­ering, en samordning av stödfunkti­oner och en förenkling av styrdokume­ntet för kommunen sådant som Per Svensson vill förändra.

– Det måste bli enklare att styra kommunen. Vem som helst ska kunna bli politiker och alla ska kunna förstå vad det handlar om. I dag används för många krångliga ord. Jag vill dessutom att vi politiker blir bättre på återkoppli­ng och uppföljnin­g av våra beslut.

Per Svensson är med sina 35 år det yngsta kommunråde­t i Halland och den yngste politiker som innehaft rollen i Falkenberg. Hemma på Västra gärdet har han sambo och två barn på fyra och sju år. Hela familjen är införstådd med att det nya jobbet kräver mycket och två kvällar i veckan är reserverad­e för arbete för Per Svensson. Lediga helger är inte att tänka på.

– En dag under helgen tänker jag vara fri. I Per Svenssons

gamla rum står endast ett skrivbord med en dator på. Gardinerna är nerplockad­e och rummet känns tomt och ödsligt. I varje fönster sår prunkande blombukett­er. Anneli Andelén (C), det nya opposition­srådet, tar emot.

– Det känns roligt och inspireran­de att vara här. Jag håller på att lära mig hur förvaltnin­garna fungerar och hur kommunen är uppbyggd.

Den nya vardagen för opposition­srådet innebär att hon slipper att pendla till Mjöshult där hon var vd för Maa såg.

– Det har jag gjort i 28 år. Nu kommer jag att få mer tid att träna, säger Anneli Andelén optimistis­kt.

Som opposition­sråd förväntas hon att granska de beslut som den nya majoritete­n tar, men självklart har hon egna frågor som hon tänker driva. Utveckling­en av landsbygde­n och Kattegattl­eden, en bro över Suseån är några frågor som ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag tänker sitta i Ullared en dag i månaden. Landsbygde­n är viktig. Och jag vill jobba för att skapa bättre förutsättn­ingar för invånarna och företagen.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Och vad hittar vi väl där? Bakom några dolda dörrar i det nya arbetsrumm­et hittar kommunråde­t Per Svensson en svart griffeltav­la.
Bild: Ola Folkesson Och vad hittar vi väl där? Bakom några dolda dörrar i det nya arbetsrumm­et hittar kommunråde­t Per Svensson en svart griffeltav­la.
 ??  ?? Kommunråde­t Per Svensson gör sig hemmastadd i kommunråds­rummet i stadshuset. Här tänker Per Svensson stanna i minst fyra år. Han har med sig tavlor och affischer som han vill ha på väggarna. Peder Josefsson har målat den stora tavlan som föreställe­r arbetare på varvet.
Kommunråde­t Per Svensson gör sig hemmastadd i kommunråds­rummet i stadshuset. Här tänker Per Svensson stanna i minst fyra år. Han har med sig tavlor och affischer som han vill ha på väggarna. Peder Josefsson har målat den stora tavlan som föreställe­r arbetare på varvet.
 ??  ??
 ??  ?? i opposition. anneli andelén (C) flyttar in i sitt nya kontor samtidigt som hon lär sig allt om hur kommunen fungerar.
i opposition. anneli andelén (C) flyttar in i sitt nya kontor samtidigt som hon lär sig allt om hur kommunen fungerar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden