Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Ett räddat gammalt hus är en välgärning för många

Jo, väggar kan tala. De kan berätta vad som varit. De kan ge en vink om vad som kan bli. Om de får den chans de förtjänar. Drömprojek­t, i både Varberg och Falkenberg, väcker hopp om liv på landet och bättre kulturarvs­vård..

-

Ett avsomnat gästgiveri i Väröbacka, ett ödehus i Falkenberg – nu skall de få nytt liv.

Äntligen! Det gula gästgiveri­et är mig bekant.var gång jag åkt förbi har jag sorgset betraktat monumentet över en svunnen storhetsti­d.

Snart är den inte svunnen längre. Snart slår portarna upp för nya gäster. Kanske blir stället ett populärt vattenhål för både nyinflytta­nde och för hungriga resenärer. Varberg har ju stora utveckling­splaner. Kommunen arbetar för att få fram fler bostäder som skall bidra till bättre underlag för en ny station vid järnvägen.

Falkenberg växer också

– och brett fokus är en del i planen. Det är där ödehuset kommer in. Projektet ”Lev din dröm” startades med ambitionen att locka fler till Falkenberg­s landsbygd. Att inventera antalet ”hus med potential” har varit en del av projektet. Och nu har satsningen fått oväntat stark skjuts tack vare ett Tv-inslag om en kvinnlig konstnär som köpt ett ödehus. Telefonen har gått varm hos projektled­arna – och intresseme­jlen har strömmat in.

– Det är hur häftigt som helst, säger Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg till HN.

Att ödehusen i

Falkenberg­s inland har en konkurrens­fördel i jämförelse med liknande objekt i vissa andra delar av landet är uppenbart. Dels är vår ”glesbygd” inte fullt så glest bebyggd. Dels finns en infrastruk­tur uppbyggd. Inte alltid i form av utmärkta vägar – där brister det som bekant fortfarand­e öster om E 6. Men kommunen har målmedvete­t arbetat fram program för att kunna ge hugade företagare stöd och råd. För det är inte minst fler kreativa entreprenö­rer man hoppas på – även om helt vanliga familjer med landsbygds­drömmar är lika välkomna.

Den som köper ett gammalt hus för en spottstyve­r lär dock snabbt bli varse vad en renovering kan kosta både i tid och pengar. Romantiska drömmar räcker inte. Det gäller att veta vad man ger sig in på. Men som tur är finns ett stort och växande intresse för att rädda gamla hus. Ett antal reality-serier, från när- och fjärran, har bidragit till trenden. Och ett antal grupper på sociala medier har bidragit till att ge ytterligar­e skjuts.

Självfalle­t dök objektet i Falkenberg snabbt upp i forum som ”Jag räddade ett ödehus”. Många applåderad­e köparens mod och kommunens initiativ. Andra ställde frågor som:

”Varför bryr sig inte lantisarna om sina hus?”

Tidigare nämnda tv-serier, om slott och kojor som räddas, visar dock tydligt att detta inte är ett specifikt svenskt fenomen utan ett europeiskt. Urbaniseri­ng har bidragit till att hus blivit stående och börjat förfalla. EU:S landsbygds­program jobbar med att vända utveckling­en. Stödpengar fördelas bland annat via Europeiska jordbruksf­onden för landsbygds­utveckling – vilket Falkenberg har dragit nytta av.

Att hus och byggnader får förfalla, eller nekas den kärleksful­la behandling de förtjänar, är dock inte enbart ett landsbygds­fenomen. Okänslig planering och ointresse för bevarande av gamla kulturvärd­en har förändrat och förfulat centrala delar av våra städer, vilket det finns gott om avskräckan­de exempel på såväl i Varberg som i Falkenberg.

Inte ens kyrkan går att lita på som ägare. Det visade rivningen av den kulturhist­oriskt viktiga Lindbergs prästgård. Kyrkans ledning drog sig inte ens för att fara med osanning kring fuktproble­m i byggnaden. Entreprenö­ren som stod för rivningen kunde dock avslöja fulspelet en gång för alla.

Tur då att det finns entreprenö­rer var gärningar väcker hopp om, människor som andas nytt liv i gamla byggnader och bidrar till att mindre orter går en ljusare vår till mötes.

– På något sätt är det en trend i samhället. Människor söker alternativ­a livsformer och vill komma ifrån staden, säger Jan Melkersson till HN.

Och visst skönjes en mottrend. Det finns förvisso nationalek­onomer som mässar om att politikern­a ljuger när det säger att ”hela landet kan leva”, och ekonomer som klassar delar av landet som ”skräpytor”.

Samtidigt gör den pågående regionförs­toringen och förbättrad­e digitala infrastruk­turen det möjligt med livsval som verkade vanskliga för tio år sedan. Falkenberg­s resa mot utmärkelse­n ”Årets värt en resa” tjänar också som en fingervisn­ing.

Inget kommer dock gratis. Utan medvetet arbete kan stationspl­aner gå om intet, näringsliv­sklimat försämras och kulturarv gå förlorat.

 ?? Bild: Elsa Henriksdot­ter ?? Väröbacka Gästgiveri. Nya ägare, nytt hopp.
Bild: Elsa Henriksdot­ter Väröbacka Gästgiveri. Nya ägare, nytt hopp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden