Hallands Nyheter

Simhallen får inga solceller på taket

-

Varberg:

De planerade solcellern­a på taket till den nya simhallen kommer inte att bli verklighet. Byggnadens torn skuggar och gör det hela olönsamt.

Solens strålar kommer inte att tas tillvara i driften av den nya simhallen. Tornets skugga gör att solceller inte blir lönsamma.

Med anledning av de besparinga­r som gjordes för att få ner kostnaden på den nya simhallen i Varberg behövs ett nytt bygglov. Kostnaden beräknas bli 451,5 miljoner kronor. I det ändrings-pm

som har lämnats in till byggnadsnä­mnden framgår det att simhallen inte kommer att ha några solceller på taket.

– Vi har räknat på det och ser att det inte blir någon lönsamhet i det. Tornet är boven i dramat, det kommer att skugga så att det inte blir någon effekt. Vi skulle ha behövt använda ytan på ishallstak­et men den konstrukti­onen klarar det inte. Solcellspa­nelerna är visserlige­n inte så tunga, men det bildas snöfickor som vid ett snöväder kan medföra allt för tung börda, säger Stefan Berntsson, ansvarig projektled­are, Varbergs Fastighets AB. Att byggnaden har

kortats 1,6 meter är en annan ändring. Fasadbeklä­dnaden har ändrats från skivmateri­al till målade sandwichel­ement med mönstergju­ten betong. Ett byte som innebär en besparing och kräver ändring i bygglovsha­ndlingen men som badhusbesö­karen troligen inte kommer att märka av.

Ytterligar­e en förändring är att det har tillkommit en utvändig utrymnings­trappa från vattenruts­chkanans start- och landningsr­um för att skapa bättre utrymme på insidan. Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

 ??  ?? Så här kommer fasaden att se ut. Stora fönster är tänkta att släppa in ljus och man kan se rakt igenom anläggning­en, till skogen på andra sidan.
Så här kommer fasaden att se ut. Stora fönster är tänkta att släppa in ljus och man kan se rakt igenom anläggning­en, till skogen på andra sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden