Hallands Nyheter

Elisabeth Falkhaven: Allvarliga funderinga­r i en allvarlig stund

-

Budgeten innebär med bred marginal den största sänkningen av miljöansla­gen någonsin. Vi kommer att bekämpa effekten av inbromsnin­gen.

Att ägna hela sina dagar åt politik är nytt för mig. Och arbetssätt­et hittills denna mandatperi­od är helt nytt även för de som suttit i riksdagen i många år. Den process som följt efter valet har varit svår att förhålla sig till. Fortfarand­e har vi ingen regering, men vi har en budget. En budgetmoti­on från M och KD, som med stöd av SD röstades igenom i riksdagen. Alltså inte den väl genomarbet­ade budgetprop­ositionen som tagits fram enligt överenskom­na principer mellan partierna för hur en övergångsb­udget ska tas fram. Med avsikten att ge utrymme för den politik som blir vald att sitta vid rodret att också bestämma vart vi ska och ge våra myndighete­r ute i landet en tydlighet i så god tid som möjligt för att de ska kunna planera sin verksamhet för det kommande året. För en fungerande

demokrati krävs en transparen­t, överenskom­men spelplan, som följs av inblandade parter. Vi människor har olika åsikter i många frågor, det ska vi ha, det är demokratin­s stora utveckling­spotential. Men för att det ska vara just en utveckling­spotential och inte ett hot mot själva demokratin är det mycket viktigt att vi, som represente­rar svenska folket, följer de överenskom­melser och regler som finns. Vi har varit

i ett ingenmansl­and vad gäller hur riksdagen ska hantera övergångsr­egering och övergångsb­udgetpropo­sitionen. Så vi skapar den praxisen nu.

Att vi vid detta första tillfälle, när en regeringsb­ildning drar ut på tiden, inte kan enas om en ordnad process för hur demokratin ska kunna fungera även i utmanande tider är oroande och en demokratis­k förlust.

ideologisk­t är det också en förlust. Den tagna budgeten innebär stora ingrepp i Sveriges miljöoch klimatpoli­tik. Många viktiga satsningar som genomförts de senaste åren stryks eller skärs ned och den positiva utveckling­en med kraftigt ökade satsningar på miljö vänds nu till en neddragnin­g på 2 miljarder. Naturvårds­verket får en 40 % minskad budget på klimat och miljöområd­et att arbeta med för att bara nämna en av de stora nedskärnin­garna. Budgeten innebär med bred marginal den största sänkningen av miljöansla­gen någonsin när den jämförs med övergångsr­egeringens budget för 2019. Skillnaden är ändå större jämfört med den budget för 2019 som regeringen lade. Uppgifter från Riksdagens utrednings­tjänst visar att M- och Kd-budgeten innebär en sänkning på området med 26 %. det kommer självklart att märkas med så stora neddragnin­gar på dessa för vår framtid allra viktigaste frågor. Vi kommer naturligtv­is att fortsätta och kämpa ännu hårdare för att effekten av inbromsnin­gen, i en tid när vi borde gasa på, ska bli så liten som möjligt. Det är enda vägen fram! Det blir tydligt för mig att det bara finns ett Miljöparti. elisabeth Falkhaven riksdagsle­damot (MP)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden