Hallands Nyheter

Nytt kommunavta­l låter Derome exploatera mera

-

Varbergs kommun ger Derome ansvaret för Träslövs trädgårdss­tads infrastruk­tur. En lösning som förväntas spara både tid och pengar.

I samband med bygget av planerade etapp två av Träslövs trädgårdss­tad, annars känd som Arboretum, kommer Derome att stå för anläggning­en av all ny infrastruk­tur.

Arbetet med att bland annat bygga vägar, sätta upp belysning och fixa avloppsled­ningar är saker som kommunen tidigare har haft ansvar för. Men genom ändrade regler i hur kommunen avtalar om exploateri­ng kommer nu Derome själv att stå för det arbetet.

– Vi är vana vid det här. Vi har gjort det i andra kommuner och det kommer att gå jättebra. Och jag vill särskilt trycka på att det är på grund av ett väldigt gott samarbete med kommunen, säger Andreas Ahlman, affärsutve­cklingsche­f på Derome AB. För den som

inte har stenkoll på exploateri­ng är det alltid byggherren, i detta fall Derome, som står för kostnaden av ny infrastruk­tur vid ett bostadsbyg­ge.

Men ansvaret att få det byggt har tidigare enbart legat hos Varbergs kommun, något som det nu blir ändring på när Derome får sköta det själva. Ett stort plus enligt Anderas Ahlman som säger att man enklare kan samordna byggarbete­t om man själv står för infrastruk­turen.

– Med det här kan vi arbeta med allmänna områden och bostäder samtidigt. Vi behöver inte vänta på kommunen och kommunen måste inte vänta på oss, säger han. Tanken är att

de nya riktlinjer­na ska skynda på hela byggproces­sen i Varbergs kommun. En process som enligt Ann-charlotte Stenkil ibland kan gå för långsamt, mycket på grund av det höga trycket på kommunen från bolag som vill bygga.

– Det händer mycket i Varberg och hamn och gata har redan händerna fulla med annat. Jag är övertygad om att detta kommer att snabba på processen.

Men trots att hamn- och gatuförval­tningen kommer att överlämna ansvaret för infrastruk­turen i Träslöv trädgårdss­tad betyder det inte att all kommunal inblandnin­g upphör.

– Kommunen är i högsta grad inblandad. Hamn och gata har tagit fram en manual om hur saker och ting ska se ut. De kommer också att vara med löpande och försäkra om att allt går som det ska. Kan inte kostnader påverkas om byggherrar får ansvara för det här?

– Nej, tvärtom. Tid är pengar och frågan är om inte Derome kan vara mer effektiva än kommunen, säger Ann-charlotte Stenkil. Olof Svahn olof.svahn@hn.se 010-471 50 25

 ??  ?? Ann-charlotte Stenkil (M) träffar Anderas Ahlman och Göran Olsson från Derome AB på den plats där etapp 2 av Träslöv trädgårdss­tad snart kommer börja byggas. Bild: Annika Karlbom
Ann-charlotte Stenkil (M) träffar Anderas Ahlman och Göran Olsson från Derome AB på den plats där etapp 2 av Träslöv trädgårdss­tad snart kommer börja byggas. Bild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden