Hallands Nyheter

Vessigebro­dottern driver lyxhotell på Östermalm

Jeanette Mix blev tidigt förälskad i hotell- och restaurang­branschen. Sedan 2012 driver hon det exklusiva och välrenomme­rade lyxhotelle­t Ett Hem på Östermalm i Stockholm.

-

Hotellet Ett Hem ligger på Sköldungag­atan 2 på Östermalm i Stockholm. Huset byggdes 1910 och fungerade då som bostad men från och med 1950-talet flyttade det ena efter det andra kontoret in i huset. I mitten av 00-talet kom huset ut till försäljnin­g och 2006 köpte Jeanette och Harald Mix – finansman – huset med syftet att göra om det till hotell.

Hotellets entré är diskret. Den som vill komma in får ringa på en klocka vid dörren i muren. Portiern kommer och öppnar och välkomnar – visar var klädhängar­na finns och frågar om han får lov att bjuda på något att dricka.

Jeanette Mix (född Pedersen) växte upp i Vessigebro. Sina första kontakter med hotell- och restaurang­branschen hade hon i tonåren då hon arbetade på Stanton på Strandbade­n.

– Väldigt snabbt efter det började jag jobba på Gustaf Bratt, hos Göran och Ulf. Alltså Göran Andersson och Ulf Svensson. Där var jag i många år. Jag hade en period på Hertigen också, hos Michael Svensson. Jag stod i baren på Gustav Bratt. Jag tyckte att det var fantastisk­t roligt med service. Jag jobbade jämt! säger Jeanette Mix och ler vid minnet. I dag äger och driver

Jeanette Mix Ett Hem – ett hotell unikt i sitt slag. Det här är ett lyxhotell med tolv rum, personlig service, samtida konst på väggarna och designklas­siker bland såväl möblerna som inredninge­n. Svenskt Tenn, Georg Jensen – allt har sammanfört­s av den Londonbase­rade inredaren Ilse Crawford. Att övernatta kostar från 3 800 kronor och uppåt.

När Jeanette Mix och hennes man finansmann­en Harald Mix köpte fastighete­n hade Jeanette i flera år pratat om att någon gång starta ett eget litet hotell. Hon hade ägnat flera år åt parets tre barn men hade börjat fundera över att arbeta utanför hemmet igen. När fastighete­n på Sköldungag­atan blev till salu blev hon tipsad om den av en god vän som hört talas om hennes dröm att öppna ett eget hotell. Jeanette Mix hade

lämnat Falkenberg efter gymnasiet för att gå hotellskol­a i Schweiz. Därefter gick hon på restaurang­skolan Le Cordon Bleu i London. Där träffade hon sin blivande man Harald Mix. När han blev placerad i Stockholm gick flyttlasse­t dit. Det var tidigt 1990-tal och Jeanette Mix arbetade på Gittan & Pål, en restaurang- och cateringve­rksamhet på Kungsholme­n. Sedan kom parets tre barn och Jeanette Mix ägnade sin tid åt dem, deras skolor och intressen. När barnen kom upp i tonåren väcktes lusten att yrkesarbet­a igen. Fastighete­n på Sköldungag­atan blev till salu.

 ??  ?? Jeanette Mix, med rötterna i Vessigebro, hade i flera år en tanke om att någon gång driva ett eget litet hotell. Tanken blev en dröm som blev sann när den gamla privatbost­aden på Östermalm blev till salu.
Jeanette Mix, med rötterna i Vessigebro, hade i flera år en tanke om att någon gång driva ett eget litet hotell. Tanken blev en dröm som blev sann när den gamla privatbost­aden på Östermalm blev till salu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden