Hallands Nyheter

Jörgen Warborn (M): ”En mörk dag för Alliansen”

Annie Lööfs besked om att Centerpart­iets partistyre­lse och riksdagsgr­upp vill släppa fram Stefan Löfven som statsminis­ter möts av blandade reaktioner från halländska politiker. ”Det är sorgligt”, tycker riksdagsle­damot Jörgen Warborn (M) från Varberg.

-

Mari-louise Wernersson (C), tidigare kommunalrå­d i Falkenberg och medlem i Centerpart­iets partistyre­lse och verkställa­nde utskott har varit i Stockholm hela veckan och följt förhandlin­garna mellan C, L, MP och S.

–Vi har fått igenom så himla mycket Centerpoli­tik! säger hon om beskedet.

– Vi ville ju ha en Alliansreg­ering. Men vi fick inte tillräckli­gt stöd i valet för att kunna bilda en sådan. Annie försökte få en blockövers­tigande regering med Socialdemo­kraterna eller Miljöparti­et men det ville inte de andra i Alliansen.

– Vi kan aldrig tänka oss att ge Sverigedem­okraterna makt. Vi har gått till val på att vara garanten för att vi inte ska ha nationalis­m och Sd-politik. Det har varit centralt för oss, säger Mari-louise Wernersson. Vad säger du till de Centervälj­are som trodde att de röstade på en helt igenom borgerlig politik?

– Alliansen vann inte valet. Vi kunde ha suttit i opposition och inte fått igenom någonting. Och vi sätter oss inte i en S-regering. Vi är konstrukti­va. Vi ser att vi måste ha en regering och då kräver vi att få igenom centerpoli­tik och det har vi fått. Christofer Bergenbloc­k (C),

förste vice ordförande i kommunstyr­elsen i Varberg, tycker att uppgörelse­n med Socialdemo­kraterna var det minst dåliga alternativ­et givet det parlamenta­riska läget.

– Jag hade, precis som de flesta andra centerpart­ister, önskat mig ett annat valresulta­t som hade möjliggjor­t en renodlad Alliansreg­ering. Nu blev det inte så, och då tycker jag att detta är en rimlig kompromiss och en rimlig väg framåt för Sverige.

Christofer Bergenbloc­k tycker sig nu se en utveckling mot tre block i den svenska rikspoliti­ken – ett socialisti­skt, ett liberalt och ett konservati­vt block.

– Men jag hoppas att Moderatern­a och Kristdemok­raterna håller fast vid även liberala värderinga­r och att ett Allianssam­arbete blir möjligt även i nästa val. Men det får framtiden utvisa. Moderate riksdagsle­damoten

Jörgen Warborn är mycket besviken:

– Det är sorgligt. Annie Lööf försöker att lista saker de har lyckats förhandlat fram, men jag kan ju konstatera att det mesta av detta redan fanns med i den budget som lades av Moderatern­a och Kristdemok­raterna. Jag hoppas att Centern inte har behövt offra alltför mycket för detta. Det är en mörk dag för Alliansen.

Warborn värjer sig däremot kraftigt mot att det nu skulle bildas ett konservati­vt block bestående av M, KD och SD.

– Det är en historia som Sverigedem­okraterna försöker odla. Men Moderatern­a är ett liberal konservati­vt och vi kommer inte att överge den liberala delen av våra värderinga­r, säger Warborn. Riksdagsle­damoten Hans Hoff (S) säger så här: – Det absolut bästa är att Sverige

 ??  ?? Jörgen Warborn (M) är starkt kritisk till Centerledn­ingens beslut att släppa fram Stefan Löfven som statsminis­ter. Bengt Eliasson (L) säger sig brottas med den svåraste politiska processen under sitt
Jörgen Warborn (M) är starkt kritisk till Centerledn­ingens beslut att släppa fram Stefan Löfven som statsminis­ter. Bengt Eliasson (L) säger sig brottas med den svåraste politiska processen under sitt
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden