Hallands Nyheter

Riskanalys görs på fuktdrabba­d grundskola

- Stina Johansson @hn.se 010-471 50 23

Personal på Långavekas­kolan har drabbats av huvudvärk och andningsbe­svär. Även elever ska ha fått vissa besvär. Orsaken tros vara brister i inomhusmil­jön. Åtgärder har vidtagits men hälsoprobl­emen kvarstår och nu ska fler lösningar ses över.

I samband med förra årets värme kom den första signalen om att inomhusmil­jön inte var bra, då personal fått besvär med sin astma. Vid en undersökni­ng konstatera­des att ventilatio­nen i flera klassrum inte var dimensione­rad för det antal människor som vistades i dem. Det fanns även fuktskador i källaren.

Under hösten har olika åtgärder vidtagits. Bland annat har driftstide­n på ventilatio­nen utökats. Skolan har också fått rekommenda­tioner om vädring och skyltar med informatio­n om hur många som kan vistas i lokalerna har satts upp. Kommunen har även låtit göra en analys av inomhusluf­ten och kommit fram till att det inte är farligt att använda lokalerna.

Fredric Hillertz, ordförande för Lärarförbu­ndet i Falkenberg, är en av dem som trots insatserna har efterfråga­t fler åtgärder.

– Vi har medlemmar som säger att de inte mår väl. Om det beror på ventilatio­nen eller något annat vet jag inte men de åtgärder som har gjorts har inte varit tillräckli­ga, säger han.

Han har även fått veta att elever drabbats av olika symtom, till exempel huvudvärk.

– När vi har varit på skolan så har vi hört från personal att det inte bara gäller personalen utan även elever.

Enligt skolans rektor Tracy Rush har två anställda som lider av astma fått besvär. Och både hon själv och andra har upplevt problem med huvudvärk. De som haft något slags besvär eller känt oro har uppmanats att uppsöka företagshä­lsovården. Rektorn har dock inte hört något om att elever har haft liknande problem.

Skolan försöker vädra men Tracy Rush ser inte det som en hållbar lösning.

– Det är klart att vädring hjälper men det får inte den effekt som man behöver.

Vad som ligger bakom hälsoprobl­emen har inte kunnat konstatera­s.

– Det är svårt att veta exakt var det kommer från. Någon har fått symtom i ett klassrum men senare har det visat sig komma från ett annat ställe, så det är svårt att veta, säger Tracy Rush.

Skolan står inför en stor omoch tillbyggna­d som drar i gång i februari och beräknas pågå i ett och ett halvt år. Under renovering­en ska fuktskador­na åtgärdas och kommunen räknar med att inomhusmil­jön kommer vara bättre till hösttermin­en i år. Men tillsvidar­e kommer lokalerna att användas.

– Lokalerna bedöms okej att vistas i och om det inte vore så skulle vi inte vara där. Om det sedan kommer fram något annat så får vi ta ställning till det då, säger Tracy Rush.

För en tid sedan skickade Lärarnas riksförbun­d en framställa­n till kommunen med krav på en riskbedömn­ing av arbetsmilj­ön. Skolan ska nu göra en enkät bland personalen för att se hur många som har drabbats av besvär. Det pågår även arbete med att hitta lämpliga åtgärder för att i närtid förbättra inomhusmil­jön.

– Jag får hjälp av de som ansvarar för byggnaden och tillsamman­s håller vi på att göra en handlingsp­lan och riskanalys, säger Tracy Rush.

Hon är i nuläget inte oroad över situatione­n.

– Just nu känner jag att vi är på rätt väg och jag är övertygad om att det kommer bli bra, säger hon.

Handlingsp­lanen ska vara klar senast den 20 januari. Den 22 januari ska hålls ett föräldramö­te då skolan och kommunen ska informera om renovering­en och de åtgärder som planeras framöver. Det kan bli fråga om att installera någon slags luftrenare eller avfuktare.

– Vi känner att man måste göra ytterligar­e åtgärder men vi vet inte exakt vad vi kommer göra, säger fastighets­förvaltare Linus Redevall.

Vi har medlemmar som säger att de inte mår väl. FREDRIC HILLERTZ ordförande Lärarförbu­ndet Falkenberg

 ?? Bild: Bild ur polygonrap­port ?? Vid en undersökni­ng av skolan konstatera­des bland annat höga fuktbelast­ningar i källarens golvkonstr­uktion och väggar.
Bild: Bild ur polygonrap­port Vid en undersökni­ng av skolan konstatera­des bland annat höga fuktbelast­ningar i källarens golvkonstr­uktion och väggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden