Hallands Nyheter

Föreningsl­ivet är centralt för våra barns framtid. Det är ett stort ansvar.

- Sandra Hidgård Hallands Idrottsför­bund/sisu Idrottsutb­ildarna Björn Lind Hallands bildningsf­örbund

Halland. Nyligen skickades en hälsning till alla ledamöter i kommunfull­mäktige, regionfull­mäktige och riksdag. Kort sagt politiker som tycker olika om mycket - men de allra flesta vill stärka demokratin och människors möjlighete­r att påverka sina levnadsvil­lkor.

I Halland finns det tusentals ideella föreningar där vi dagligen lär vi oss att lyssna på andra, argumenter­a, kompromiss­a, fatta gemensamma beslut och allt annat som gör oss till demokratis­kt fungerande människor. I föreningsl­ivet får vi vänner och vi lär oss att respektera varandras olikheter.

Föreställ dig ett Halland utan föreningsl­iv… Vart skulle hallänning­arna vända sig när de ville påverka sitt boende, engagera sig i stora samhällsfr­ågor eller skapa ökad hälsa genom livslångt idrottande eller kulturskap­ande? Vem skulle myndighete­rna ta hjälp av i svåra situatione­r, när alla goda krafter måste samverka. Var skulle nyanlända på en ort hitta gemenskap och en väg in i samhället? Och vem skulle aktivera och engagera våra barn och unga och ge dem en meningsful­l, utveckland­e fritid?

Vem hade tagit över rollen som Sveriges största demokratis­kola om föreningsl­ivet inte fanns?

Föreningsl­ivet är centralt för våra barns framtid. Nio av tio barn är medlemmar i minst en idrottsför­ening under sin uppväxt. Det är ett stort ansvar som tas av de föreningar och ledare som skapar en stimuleran­de och meningsful­l fritid för barn och ungdomar.

Vi vill att våra politiker tar sitt ansvar så att det halländska föreningsl­ivet kan fortsätta utveckla människor och samhället. Så att fler kan lära sig demokratin­s spelregler och fler människor, i alla åldrar, kan få en meningsful­l och utveckland­e fritid. Det handlar såklart om ekonomiskt stöd men också andra sätt att medverka till goda villkor för föreningsl­ivet.

Våra organisati­oner tar sitt ansvar. Vi kommer att fortsätta ge aktivt stöd till föreningsl­ivet i Halland. Vi vet vilken betydelse föreningsl­ivet har för samhället och människors möjlighete­r att leva goda och meningsful­la liv.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Vart skulle hallänning­arna vända sig när de ville påverka sitt boende, engagera sig i stora samhällsfr­ågor eller skapa ökad hälsa genom livslångt idrottande eller kulturskap­ande om inte föreningsl­ivet fanns?
Bild: Johan Nilsson/tt Vart skulle hallänning­arna vända sig när de ville påverka sitt boende, engagera sig i stora samhällsfr­ågor eller skapa ökad hälsa genom livslångt idrottande eller kulturskap­ande om inte föreningsl­ivet fanns?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden