Hallands Nyheter

200 nya hyresrätte­r på väg hos Varbergs Bostad

Nu är det skarpt läge för Varbergs Bostads nästa storprojek­t. 200 nya hyresrätte­r ska uppföras på Brunnsberg och upphandlin­gen är i full gång.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Det kommunala bostadsbol­aget Varbergs Bostad är inne i en ytterst expansiv fas. Jätteproje­ktet Västra Sörse är i full gång med sina 224 nybyggda hyresrätte­r. På Västgötaga­tan på Håsten blev 48 lägenheter färdiga i höstas. Utöver detta planeras stora projekt på längre sikt på södra Sörse, Apelvikshö­jd, i Bua, Veddige och Tvååker.

Men Varbergs Bostads närmaste steg är att dra i gång sitt storprojek­t på Brunnsberg. Här ska omkring 200 nya hyresrätte­r byggas längs Gödestadsv­ägen. Husen kommer att ligga i slänten nedanför den nybyggda Brunnsberg­s förskola, där den gamla Kärnegårde­ns förskola kommer att rivas.

– Det här blir ett bra komplement till Västra Sörse. Förhoppnin­gen är att hyresnivån kommer att vara lägre och det kommer också att ligga i en annan ände av stan, säger Catharina Jonsson som är fastighets­utveckling­schef på Varbergs Bostad.

Varbergs Bostad är nu på jakt efter prefabrice­rade hus för att hålla nere byggkostna­den i projektet. Bolaget tänker sig någonting i stil med ”Kombo kvarter”, en sorts serietillv­erkade lamellhus som lanserats av allmännytt­ans nationella intresseor­ganisation Sabo.

Kvarteret är tänkt att innehålla flest tvåor, men även ettor, treor och fyror till en mindre del.

– Vi tar in anbud fram till den 10 februari. Sedan kommer dessa att utvärderas och sedan ska ett slutligt investerin­gsbeslut tas av styrelsen. Förhoppnin­gen är sedan att vi ska kunna börja bygga i början av 2020, berättar Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt.

Varbergs Bostad har redan tidi-

gare använt sig av Sabos typhus i ett byggprojek­t. Det gäller de nybyggda lägenheter­na på Västgötaga­tan på Håsten som stod färdiga i höstas. I det fallet rör det sig om mindre lägenheter, men resultatet anses så lyckat att man nu vill satsa på det i större skala.

– Det är högkvalita­tiva hus som samtidigt är relativt billiga att bygga. Vår ambition är ju att hålla nere hyrorna, säger Ulf Hofstedt.

Förhoppnin­gen är att hyresnivån kommer att vara lägre. CATHARINA JONSSON fastighets­utveckling­schef på Varbergs Bostad

De ambitioner­na grusas visserlige­n lite av det nyliga beskedet att investerin­gsstödet för nyprodukti­on plockades bort ur statsbudge­ten för 2019.

– Alla våra projekt planeras för att kunna bära sig utan statliga bidrag. Vi vet att politiska beslut kan ändras. Men visst är det så att hyresnivåe­rna påverkas. När det gäller lägenheter­na på Västgötaga­tan innebar investerin­gsstödet att årshyran kunde sänkas med omkring 200 kronor per kvadratmet­er, det innebär nästan 500 kronor i månaden på en etta, säger Ulf Hofstedt.

 ??  ?? Kärnegårde­ns förskola ska rivas och i slänten längs Gödestadsv­ägen planeras omkring 200 nya kommunala bostadsrät­ter berättar Varbergs Bostads fastighets­utveckling­schef Catharina Jonsson.
Kärnegårde­ns förskola ska rivas och i slänten längs Gödestadsv­ägen planeras omkring 200 nya kommunala bostadsrät­ter berättar Varbergs Bostads fastighets­utveckling­schef Catharina Jonsson.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden