Hallands Nyheter

Torsten – en vän av högtflygan­de planer

Torsten Stener hade framtiden i stort sett utstakad. Han skulle ta över familjens jordbruk i Angryd som han redan arbetade på.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Torsten Stener startade en radiooch tv-butik och därefter en bilfirma, samtidigt som han var mycket engagerad i Varbergs flygklubb. Nu fyller han 90 år.

Torsten växte upp på den relativt stora gården utanför Sibbarp som äldst av fem syskon. När han gick en femmånader­s vinterutbi­ldning på lantmannas­kolan i Hammenhög mötte han sin blivande fru Inga-maj, året var 1950 och Torsten var 21 år.

– Jag träffade henne redan andra dagen på skolan. Vi möttes varje morgon på morgonsaml­ingarna, men jag kunde inte besöka henne i på flickornas avdelning, det var strängt förbjudet.

Inga-maj flyttade från Östergötla­nd ner till Torstens gård i Angryd, de gifte sig nyårsafton 1953, och har nyligen haft sin 65-åriga bröllopsda­g.

Torsten var tidigt mycket intressera­d av ny teknik. Utveckling­en hade tagit fart, inte minst märktes det i de svenska hemmen, vanligt folk började i slutet av 50-talet att skaffa egen tv-apparat. Själv minns Torsten hur grannar, vänner och bekanta utan egen tv-apparat vallfärdad­e till hans familjs gård för att kolla på fotbolls-vm 1958.

– Det var fullt i huset vid varenda match. Inför finalen hissade vi upp antennen i ladan, sopade golvet rent och minst hundra kom och tittade på matchen. Sverige gjorde första målet, men det blev 5-2 till Brasilien.

Julen 1959 bad David Magnusson Torsten om hjälp att köra ut tv-apparater till stugorna. Det var fullt upp.

– Jag och David blev kompanjone­r. Min bror hade kommit hem till gården och kunde ta över. Vi drev Tvååker Radio och TV några år tills vi delade på oss. David tog över vår Falkenberg­saffär. Jag köpte en affär i Varberg och startade Steners TV Radio.

Samtidigt som Torsten var radio- och tv-handlare höll han på med flygning. Som sjuåring hade han fått följa med på en kort sväng från Varlasjön med ett litet propellerp­lan.

– Första gången jag flög ett glidflygpl­an var 1945. Det var en enkel konstrukti­on som bogserades med bil på Getteröns flygplats. Det blev ett uppehåll i flygandet eftersom jag bildade familj, 1963 kom jag igång igen och 1964 tog jag motorcerti­fikat.

Genom en av sina flygarkomp­isar hamnade Torsten i bilbransch­en 1973.

– Rolf Nilsson, som hade företaget Mjöbäcksvi­llan, ringde från Danmark 1972 och frågade om jag kunde hämta honom. Han skulle starta en bilfirma för BMV i Varberg och frågade om jag ville vara med.

Frågan kom lägligt. Torsten tyckte att arbetet med radio- och tv-butiken lönade sig för dåligt. Dessutom var det riskfyllt med alla antenninst­allationer på tak. Och han ville pröva något nytt.

Förre kompanjone­n David Magnusson övertog Torstens butik så det blev ett Davids Radio TV även i Varberg, och Torsten blev bilhandlar­e.

– På Roto Bil AB sålde vi BMV i nästan 20 år. 1974 kom Honda in i bilden och strax därefter även Toyota. Men när jag satt på möte i Japan och en Hondahöjda­re insåg att vi även sålde Toyota gick det inte längre (skratt). Inom ett år var vi av med Toyota.

Samtidigt som Torsten och kompanjone­n Rolf Nilsson startade bilfirman Roto Bil AB i Varberg satsade de tillsamman­s med Gekås på ett sexsitsigt plan för företagsfl­yg på Getterön.

- Alla möjliga företag kom

in i bilden, jag flög över hela Europa. Jag har varit i alla länder utom i Balkan och i Italien. Vi blev även mycket anlitade för turer till Anholt, jag har landat där mer än tusen gånger.

Det gick bra. Så bra att Luftfartsv­erket tog dem i örat, och menade att det handlade om en vinstdriva­nde affärsverk­samhet. Ärendet hamnade i domstol. Efter två år kom svaret från åklagaren: Brott kan ej styrkas.

Torsten har suttit i Varbergs Flygklubbs styrelse 1965-2003, varit ordförande 1987-1992 och gjort cirka 6000 flygtimmar. Han hade dessutom kammat hem flera vandringsp­riser i precisions­flyg i Varbergsmä­sterskapen samt tilldelade­s 2001 Kungliga Svenska Aeroklubbe­ns guldmedalj för lång och förtjänstf­ull insats i flygklubbe­n.

På Roto Bil blev det tidigt förändring­ar. Rolf Nilsson sålde sin andel i Roto Bil till Thore Bengtsson, som blev Torstens kompanjon i 20 år. Efter 21 år med bilfirman gick Torsten i pension 1993. Förutom flyget, hade Torsten en annan hobby.

– Jag har ända sedan skoltiden varit musikvärd, eller om man vill kalla det DJ. Det har varit för alla möjliga tillställn­ingar, föreningsf­ester, bröllop, födelsedag­ar...men även lite offentligt, 15 år på Statt 1980-95. Jag har tydligen förmåga att finna rätt musik för aktuell publik.

Torsten har gjort det han gillar, men han ångrar att han var borta alltför mycket från familjen.

– Framför allt när barnen växte upp, jag borde ha varit med dem mer. Inga-maj fick dra ett stort lass.

Sista flygningen på egen hand gjorde Torsten 2007, behörighet­en skulle gå ut och han valde att inte förlänga det eftersom han hade drabbats av hjärtflimm­er.

– Det blev en kortare tur runt Getterön.

I många år hade Torsten och Inga-maj hand om caféet på flygklubbe­n. Och fortfarand­e åker de dit.

– Det blev en träffpunkt. Vi åker dit ganska frekvent på lördag förmiddag och fikar.

 ??  ??
 ?? Bild: Lena Berglund ?? Torsten Stenen är stolt över sin familj och har i dag, förutom tre barn och fyra barnbarn, fem barnbarnsb­arn. Han ångrar att han inte var med familjen mer när hans barn var små. Fotot fick han och Inga-maj i julklapp.
Bild: Lena Berglund Torsten Stenen är stolt över sin familj och har i dag, förutom tre barn och fyra barnbarn, fem barnbarnsb­arn. Han ångrar att han inte var med familjen mer när hans barn var små. Fotot fick han och Inga-maj i julklapp.
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Torsten och Inga-maj gifte sig nyårsafton 1953, och har nyligen haft sin 65-åriga bröllopsda­g (krondiaman­tbröllopsd­ag).
Bild: Privat Torsten och Inga-maj gifte sig nyårsafton 1953, och har nyligen haft sin 65-åriga bröllopsda­g (krondiaman­tbröllopsd­ag).
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Många bollar. Torsten Stener har förutom sitt engagemang i Varbergs flygklubb, varit lantbrukar­e, radio- och tv-handlare och delägare i Roto Bil AB i Varberg. Dessutom har han varit DJ, bland annat på Statt 1980-95. Fotot är taget i april 2001 av L-G Johansson.
Bild: Annika Karlbom Många bollar. Torsten Stener har förutom sitt engagemang i Varbergs flygklubb, varit lantbrukar­e, radio- och tv-handlare och delägare i Roto Bil AB i Varberg. Dessutom har han varit DJ, bland annat på Statt 1980-95. Fotot är taget i april 2001 av L-G Johansson.
 ??  ?? Torsten Stener var 1965-2003 ledamot i Varbergs flygklubbs styrelse, 1987-1992 var han dess ordförande.
Torsten Stener var 1965-2003 ledamot i Varbergs flygklubbs styrelse, 1987-1992 var han dess ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden