Hallands Nyheter

Professor får Leninprise­t 2019

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Den marxistisk­a sociologen Göran Therborn får Varbergs mest omstridda pris på 100 000 kronor.

Leninprise­t i Varberg går till Göran Therborn, professor emeritus i sociologi i Cambridge och känd bland annat för sina analyser av klassamhäl­let.

77-årige Göran Therborn känner sig både glad och stolt över priset på 100 000 kronor.

– Ja, det är få länder som har ett pris för kulturell och intellektu­ell samhällskr­itik. Men är det inte problemati­skt att priset är i Lenins namn?

– Det är en medveten provokatio­n från Didings sida, så det är inte så märkvärdig­t. Lenin var ingen fridens man, men gjorde sitt bästa för att få slut på första världskrig­et och sedan blev det inbördeskr­ig. Vissa kallar honom massmördar­e, men då är han inte i klass med USA:S presidente­r Harry S. Truman, som fällde två atombomber, och Richard Nixon, som bombade Indokina.

Att Therborn kallas marxist tycker han kan missförstå­s.

– Jag har haft stor nytta av Marx tänkande, men inte som ideologisk­t system, för det finns knappast längre, utan som metod och kritisk hållning i mitt jobb som samhällsfo­rskare. Vad står du politiskt?

– Man kan sammanfatt­a mig som partilös socialist.

Therborn skrev i Aftonblade­t i måndags om varför han tycker att Vänsterpar­tiet inte bör rösta fram Stefan Löfvén (S) som statsminis­ter i en uppgörelse med Miljöparti­et, Centern och Liberalern­a.

”Vad är för mening med ett vänsterpar­ti som röstar fram århundrade­ts högerpolit­ik? /…/ Ett socialdemo­kratiskt parti som inte längre står för en socialdemo­kratisk politik tappar inte bara förtroende, utan på längre sikt sitt existensbe­rättigande”, skrev Therborn.

Leninprise­t ska gå till ”en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskr­itisk och upprorisk vänstertra­dition”. Innan stadgarna ändrades gavs priset ut av Jan Myrdalsäll­skapet, till personer som verkade i Myrdals anda.

Men efter att den nu 91-årige skriftstäl­laren och Varbergsbo­n inte ville förknippas med priset har det tagits över av Lasse Diding.

– Nu har jag avgörandet i min hand, men jag har en kommitté som jag rådfrågar och i den ingår styrelseme­dlemmar i Jan Myrdalsäll­skapet. En skillnad är att jag formellt har vetorätt, säger Diding.

Jan Myrdal har läst Göran Therborns böcker och är inte särskilt kritisk till valet av honom.

– Mycket av det han skriver är intressant och rätt bra, men han är ju akademiker och represente­rar de intellektu­ella marxistern­a. Han är ju inte ute på gatan och bråkar och ordnar möten, och då blir det lite teoretiskt, säger Myrdal på telefon.

Bland tidigare pristagare finns i första hand kulturpers­onligheter på den politiska vänsterkan­ten, som filmarna Roy Andersson (2010), Maj Wechselman­n (2011) och Stefan Jarl (2017), författarn­a Maj Sjöwall (2013) och Jan Guillou (2014), samt skådespela­ren Sven Wollter.

– Det är ett förnämligt sällskap att tillhöra. Flera av dem har betytt mycket för mig personlige­n, bland annat Sven Lindqvist (2012) och Mikael Wiehe (2015), säger Therborn.

Bara skribenten Mikael Nyberg och religionsh­istorikern Mattias Gardell lär vara lika okända för den breda massan som Therborn.

– Ja, men inom vänstern känner alla till honom. Therborn har hållit på med klassprobl­ematiken länge och är på många internatio­nella konferense­r. Hans två senaste böcker, ”Ojämlikhet dödar” (2016) och ”Kapitalet, överheten och alla vi andra” (2018) har blivit väldigt uppmärksam­made, säger Lasse Diding, som säger sig aldrig ha sökt efter kändisar att ge priset.

– När Therborn kom tillbaka till Sverige för fyra-fem år sedan blev han chockad över hur det socialdemo­kratiska Sverige på 20 år hade förvandlat­s till det mest ojämlika landet inom EU, fortsätter Diding.

Leninprise­t brukar uppmärksam­mas för att många tycker att det är osmakligt att uppkalla ett pris efter en odemokrati­sk envåldshär­skare som inrättade arbetsläge­r.

– Jag tycker att det är en poäng att det heter Leninprise­t, som markering för det största upproret någonsin mot det kapitalist­iska systemet, som ju den ryska revolution­en var, även om den misslyckad­es. Sedan fanns ju Lenins fredpris, som gavs till bland andra Nelson Mandela, och den traditione­n ville jag föra vidare, säger Lasse Diding.

Vem som får Robespierr­epriset på 10 000 kronor avslöjas inom två veckor. Det ger Diding till en ”yngre svensk skribent eller konstnär som arbetar i en maktkritis­k anda”.

” Mycket av det han skriver är intressant och rätt bra. MYRDAL OM GÖRAN THERBORN

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Göran Therborn ledde tankesmedj­an Katalys utredning ”Klass i Sverige” och ska nu skriva om kommande sociala revolution­er på 2000-talet.
Bild: Privat Göran Therborn ledde tankesmedj­an Katalys utredning ”Klass i Sverige” och ska nu skriva om kommande sociala revolution­er på 2000-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden