Hallands Nyheter

Småföretag­en lyfter den halländska exporten

Halland: Under en femårsperi­od har de halländska företagens export ökat med 10,2 procent. Men de stora företagen i länet är inte de som står för ökningen.

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 50 26

– Det här skulle jag säga är en unik grej för Halland även om det finns en trend över hela landet att de små företagen nu tar för sig mer, säger Carl-johan Karlsson, affärsområ­deschef på Exportkred­itnämnden (EKN).

I en rapport där exportsiff­rorna från 2013 har jämförts med siffror från 2017 syns en tydlig ökning för de halländska företagen. Men tvärt emot vad man kan tro så är det inte storföreta­gen som drar lasset. Utan i stället de små och medelstora företagen med under 500 anställda.

De små företagen exporterad­e för 9,7 miljarder 2013 och 12,6 miljarder 2017, en ökning med 30 procent. Under samma period minskade de stora företagen i Halland från 4 miljarder till 2,6.

– Jag tror att den grundlägga­nde grejen är att när man tittar på de små och medelstora företagen så är det de som har vuxit i hela Sverige och i Halland. Det finns tre punkter som jag ser det som ligger bakom den här ökningen. Dels har vi under en längre tid haft, och har fortfarand­e, en väldigt stark högkonjunk­tur. Sedan har vi för tillfället även en svag svensk krona vilket ger en grogrund för den här exportboos­ten, säger Carl-johan Karlsson och fortsätter:

– Men framför allt ser vi just nu hur det har kommit en helt ny, ung generation av småföretag­are som vågar ta för sig mer. Som är väldigt drivna, väldigt modiga och om jag ska vara helt ärlig, lite kaxigare.

Och den nya generation­en av småföretag­are menar Carl-johan Karlsson kan vara den stora anledninge­n till att det är just de små företagen som står för ökningen när det gäller export. De nya företagen har dessutom valt att gå andra vägar för att nå ut jämfört med tidigare.

– Förr kanske det var så att du släppte din produkt i Sverige och sedan expanderad­e till exempelvis Tyskland eller Polen. Men det har

” ”Det här skulle jag säga är en unik grej för Halland ” CARL-JOHAN KARLSSON Affärsområ­deschef EKN

blivit allt vanligare att företag nu direkt efter lansering går vidare till länder i Asien, Sydamerika eller Afrika. De ser det inte som något konstigt att börja exportera direkt till Thailand eller Vietnam.

Ett av företagen i Halland som verkligen ligger i framkant när det gäller export är Randek i Falkenberg där 90 procent av det som produceras går på export.

– Mellan 2013 och 2017 har vi väl blivit tre eller fyra gånger så stora och exporten har väl ökat minst lika mycket. Oftast går det hand i hand där det är exporten som har gjort att vi har kunnat ha den expansione­n, säger vd Ola Svensson.

Företaget producerar maskinell utrustning för tillverkni­ngen av prefabrice­rade hus, till exempel maskiner som används vid byggandet av takstolar och färdigprod­ucerade husväggar. Bland de stora exportländ­erna finns bland annat Australien och USA.

– Det är för att det är stora potentiell­a marknader för oss och dessutom har vi har haft ett antal stora projekt i de respektive länderna, säger Johan Larsholm.

Som mest har Randek exporterat till 40 olika länder och har de senaste åren byggt ut sin anläggning ute på Smedjeholm.

De senaste åren har man dessutom anställt allt fler medarbetar­e och är nu 55 personer på fabriken i Falkenberg.

Enligt EKN:S rapport faller företaget inom ramen för ett medelstort företag.

– Självklart är det jätterolig­t att det går så bra för de halländska företagen och det är ju en positiv sak för hela regionen. För egen del tittar vi alltid på nya länder att exportera till men vi ligger också på den nivå vi vill göra sett till exporten, säger Ola Svensson.

 ??  ?? Ola Svensson, vd, och Johan Larsholm, styrelseor­dförande på Randek i Falkenberg säger att ungefär 90 procent av det som produceras går på export. Med sina 55 anställda i Falkenberg faller de inom Exportkred­itnämndens ram för vad som räknas som medelstort företag.
Ola Svensson, vd, och Johan Larsholm, styrelseor­dförande på Randek i Falkenberg säger att ungefär 90 procent av det som produceras går på export. Med sina 55 anställda i Falkenberg faller de inom Exportkred­itnämndens ram för vad som räknas som medelstort företag.
 ?? Bild: Ola Folkesson ??
Bild: Ola Folkesson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden