Hallands Nyheter

Vessige biogas får 25 miljoner för ny satsning

På Lars Paulsons gård förvandlas redan gödsel till el och värme. Genom ett nytt projekt, som stöttas med närmare 25 miljoner kronor från staten, ska gödslet i förlängnin­gen också få våra fordon att rulla.

- Lina Millberg

Genom en ny biogassats­ning vill Vessige biogas omvandla gödsel till fordonsgas. Med hjälp av 25 miljoner i bidrag från Naturvårds­verket kan föreningen­s planer nu bli verklighet.

– Det som driver mig är att hela tiden hitta olika återvinnin­gslösninga­r, säger Lars Paulson, lantbrukar­e i Hässlås.

Bakom planerna står den ekonomiska föreningen Vessige biogas, som har omkring 30 medlemmar. Majoritete­n av medlemmarn­a är lantbrukar­e i området kring Vessigeväg­en och Långås.

Föreningen­s ordförande Lars Paulson har en mjölkgård i Hässlås, strax utanför Falkenberg. Han har redan en biogasanlä­ggning, som gör att han är självförsö­rjande vad gäller el och värme på gården.

– Vi ska utgå ifrån min anläggning och den produktion som redan finns här, berättar Lars Paulson, som byggde en biogasanlä­ggning 2012 och satte den i drift året efter.

Pengarna kommer från Naturvårds­verket och är en del av Klimat- klivet. Det är ett statligt investerin­gsstöd för satsningar som ska bidra till att minska växthusgas­er. Satsningen beräknas landa på 38 miljoner kronor.

Den nya anläggning­en ska förvandla den biogas som redan produceras på Lars mjölkgård till fordonsgas. På så sätt kan Lars öka sin produktion av biogas och även ta emot mer gödsel från andra gårdar. Den restproduk­t som bildas vid tillverkni­ngen av fordonsgas går dessutom att använda som gödsel.

– Det är bättre än vanligt gödsel och nästan helt luktfritt, säger Henrik Andersson, från Vessige biogas.

Stödet från staten på 24,7 miljoner kronor är en förutsättn­ing för att föreningen ska kunna genomföra sina planer.

– Men vi brottas ändå med lönsamhets­problem. De låga energi-

priserna på marknaden gör att det är svårt att konkurrera, säger Lars Paulson, som inte sticker under stol med att det också gäller att hitta kunder som vill köpa fordonsgas:

– Tanken är att vi i första hand ska kunna använda gasen själva när det finns möjlighet. Men vi hoppas också på en växande marknad för fordonsgas. Kanske finns det kunder som vi inte tänkt på, säger Lars Paulson.

I slutet av 2021 är det meningen att anläggning­en ska stå klar. Men innan dess behöver föreningen bland annat ansöka om miljötills­tånd och bygglov.

Nästa steg är också att skriva kontrakt med olika kunder som vill köpa fordonsgas.

 ??  ??
 ??  ?? Henrik Andersson och Lars Paulson från Vessige biogas blickar ut över landskapet. Var den nya biogasanlä­ggningen ska ligga är ännu inte klart. Men förhoppnin­gen är att hitta en plats i närheten av Kvarngårde­n.
Henrik Andersson och Lars Paulson från Vessige biogas blickar ut över landskapet. Var den nya biogasanlä­ggningen ska ligga är ännu inte klart. Men förhoppnin­gen är att hitta en plats i närheten av Kvarngårde­n.
 ?? Bild: Ola Folkesson ??
Bild: Ola Folkesson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden