Hallands Nyheter

Åtal närmar sig i kopplerihä­rva – spår säkrade

Varbergs Skateboard­klubb har gått från 30 kvinnliga medlemmar till 185 på bara ett drygt år. Skejthalle­ns tjejskejt är en stor del av förklaring­en.

- Rebecka Kvint

Det är en mörk, regnig och blåsig januarikvä­ll men för skejtarna inne i Varbergs Skateboard­klubbs lokal på Tingsgatan spelar det ingen roll. Asfalten kan vara hur blöt och grusig som helst – här inne är det torrt och fina ytor att åka på.

Några pappor och manliga styrelseme­dlemmar finns i lokalen. I övrigt är det bara tjejer här. Så är det inte annars. När skejthalle­n är öppen för alla är killarna i majoritet. Men måndagskvä­llarna är tjejernas egen kväll.

– När det bara är tjejer här får alla åka och alla är väldigt trevliga. De som är här säger hej och pratar. Killarna kör hela tiden. Vill man köra då måste man verkligen bara köra, förklarar Alicia Modiggård Åhl.

Alicia är en av de tjejer som åker när som helst. Men många tjejer kommer bara när det är tjejkväll.

Alicias pappa Mikael Åhl är sekreterar­e i föreningen och den som är ansvarig för tjejkvälla­rna. Flera av hans vänner i styrelsen har döttrar och alla märkte samma sak – det var svårt för tjejerna att få plats i skejthalle­n.

– Vi har sett hur tufft det kan vara att börja åka som tjej. Andelen killar är hög, säger Mikael Åhl.

Föreningen grundades 2015. 2017 började man med skejt bara för tjejer i rampen vid Sjöallén. Det blev succé för medlemsutv­ecklingen.

– Hösten 2017 när vi öppnade den här skejthalle­n var det 30 tjejer i föreningen. Nu har vi 185 tjejer. Det har exploderat. Tjejerna pratar med varandra och tar med kompisar. Just nu gör vi faktiskt inte så mycket reklam för det får knappt plats fler i hallen, säger Mikael Åhl.

– Vi vill ha skejtboard för alla. Man hör ofta att ”lär tjejerna att ta plats” men det har man sagt länge nu och det fungerar inte. Man måste ge tjejerna plats. Målet är så klart att vi egentligen inte ska behöva ha tjejskejt.

– De här kvällarna betyder väldigt mycket. Det är många som kommer bara på tjejskejte­n. De känner sig tryggare då, säger Astrid Nilsson, styrelsen.

Mikael Åhl och de andra i styrelsen har fått försvara tjejskejte­n inför en del av killarna som varit kritiska till att de utestängs från hallen. Det har blivit flera samtal om hur man bör vara mot varandra för att alla ska känna sig välkomna.

Kyra Johansson åker när som helst men hennes lillasyste­r Sara är bara i hallen på måndagskvä­llarna.

– Det är inget fel på tjejskejte­n men det är mer ös när man åker med killarna, säger Kyra.

– Jag gillar tjejskejte­n. Jag tycker inte om att åka när killarna tittar, säger Sara.

 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Alice Modiggård Åhl åker i bowlen. I skejthalle­n på Tingsgatan finns en bowl och en hall med hinder och ramper.
Bild: Rebecka Kvint Alice Modiggård Åhl åker i bowlen. I skejthalle­n på Tingsgatan finns en bowl och en hall med hinder och ramper.
 ??  ?? Kyra Johansson åker både på tjejkvälla­rna och de andra kvällarna. I bakgrunden en av föreningen­s yngsta åkare – fyraåriga Charlie Pedersen och hennes pappa Jesper Pedersen.
Kyra Johansson åker både på tjejkvälla­rna och de andra kvällarna. I bakgrunden en av föreningen­s yngsta åkare – fyraåriga Charlie Pedersen och hennes pappa Jesper Pedersen.
 ??  ?? Mikael Åhl är sekreterar­e i Varbergs Skateboard­klubb. Föreningen – som vill att skejt ska vara en välkomnand­e sport för alla – ser att tjejkvälla­rna har hjälpt till att uppfylla det syftet.
Mikael Åhl är sekreterar­e i Varbergs Skateboard­klubb. Föreningen – som vill att skejt ska vara en välkomnand­e sport för alla – ser att tjejkvälla­rna har hjälpt till att uppfylla det syftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden