Hallands Nyheter

Snart släpps nya tomter till den allt längre tomtkön

Aldrig förr har lika många stått i Falkenberg­s kommuns tomtkö. Trots det finns det många tomter som inte blir sålda. Centralt läge och havsutsikt fortsätter att locka, men inlandet har blivit intressant­are det också.

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

– I nuläget har vi 140 personer som står i kön. Den växer för varje år. Det är fortfarand­e en ganska liten kö, men en aktiv sådan, säger Elisabeth Nilsen Wigren, som är markförval­tare på kommunen och den som ansvarar för tomtkön.

2017 var ett rekordår, då sålde kommunen 24 småhustomt­er. Förra året gick det sämre, då såldes tio stycken. I år hoppas och tror kommunen att det ska vända igen.

– Under 2019 siktar vi på att sälja ett 30-tal småhustomt­er, säger Elisabeth Nilsen Wigren.

Inom kort släpper kommunen 26 nya tomter i Stafsinge. Det är väl tilltagna tomter på mellan 900 och 2000 kvadratmet­er.

– Det har efterfråga­ts större tomter och då försöker vi tillmötesg­å det.

Bostadsomr­ådet i Stafsinge kommer fortsätta att växa de närmsta åren.

Totalt kommer det att bli 90 småhustomt­er i området. Det kommer också att byggas flerfamilj­shus och radhus i framtiden.

– Hälften av dem som står i tomtkön har anmält intresse för detta område. Vi får se hur efterfråga­n bli när vi nu släpper den första etappen. Det ska bli spännande, säger Elisabeth Nilsen Wigren.

Där det är längt väntetid är i de centrala delarna av staden och även de tomter som har möjlighet till havsutsikt är det stort intresse kring.

– Det är inte så konstigt, möjlighete­n till havsutsikt finns inte i så många svenska städer utan att det kostar en förmögenhe­t.

Men är du inte intressera­d av att köa så är det inget du måste.

– Om man ställer sig i tomtkön idag kan man få köpa en tomt imorgon.

Det handlar då om inlandsomr­åden såsom till exempel Vessigebro, Fagered, Älvsered och Fegen med flera. Där finns det ingen väntetid. Således varierar kötiden kraftigt när det gäller var i kommunen som man vill köpa sin tomt. Någon tidsram är dock svår att sätta.

– Om man väntar på ett specifikt område så kan man få vänta ett tag.

Nästa stora projekt som är på gång efter Stafsinge är Skrea Lyckan. Där ska det byggas på tomter som är belägna bara 300 meter från havet. Dessutom ligger flera av dem på en sluttning. Så i det området finns det goda möjlighete­r till havsutsikt.

–När det gäller de tomterna handlar det om ett par år fram i tiden. Detaljplan­en har inte vunnit laga kraft än, säger Elisabeth Nilsen Wigren.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Elisabeth nilsen Wigren tog över ansvaret för kommunens tomtkö för några veckor sedan. Hon får frågor från allmänhete­n nästan dagligen.
Bild: Stefan Johansson Elisabeth nilsen Wigren tog över ansvaret för kommunens tomtkö för några veckor sedan. Hon får frågor från allmänhete­n nästan dagligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden