Hallands Nyheter

Trafikkaos efter avstängnin­g av gata

Varberg: Västra Vallgatan stängdes av på morgonen i går. Resultatet syntes när lunchrusni­ngen kom i gång, då trafikregl­er bröts både till höger och vänster.

- Elsa Henriksdot­ter elsa.henriksdot­ter@hn.se 010-471 51 83

Det blev ingen vanlig måndag för Varbergstr­afikantern­a. Västra Vallgatan stängdes av tidigt på morgonen. Konsekvens­erna av avstängnin­gen blev tydliga när lunchrusni­ngen drog i gång – det rådde totalt kaos.

– Vi visste ju att den skulle stängas av, men man har inte riktigt vetat hur. För oss som bor på andra sidan stan blir det att köra omvägar nu. Sedan tar det ju ett tag innan folk har lärt sig de nya vägarna, säger Bengt Björnör och betraktar spektaklet som pågår längre ner på gatan.

En bil kör mot enkelrikta­t och flera bakomligga­nde fordon följer efter. För en bilist blir det för tajt att vända, då får cykelvägen bli en smidig utväg.

Under ett tidsinterv­all på mindre än fem minuter har ett dussin bilister glömt allt vad trafikregl­er heter och lika många har fått chansen att öva snäv U-sväng.

För de bilister som klarade Usvängen utan problem kom nästa chock. Både Eskilsgata­n och Magasinsga­tan är sedan några veckor tillbaka enkelrikta­d i anslutning till Västra Vallgatan, till förmån för den nya busstermin­alen.

– Man kan ju undra vad som händer om en lastbil med dubbelsläp kommer körande här, som de brukar, då blir det stopp, säger Therese Valfridsso­n Alfredsson som driver frisörsalo­ngen Frisyrhörn­an på Västra Vallgatan.

Efter informatio­nsmötet i november krävde hon svar från kommunen på hur situatione­n med p-platser och vattentill­gången skulle lösas. Nu är avstängnin­gen ett faktum och hon har fortfarand­e inte fått några svar.

– De sade att staketet skulle börja efter korsningen mot Engelbrekt­s-

gatan. Men nu går avstängnin­gen precis här utanför. Hur mina kunder ska parkera har jag inte fått någon informatio­n om alls, säger hon.

Therese Valfridsso­n Alfredsson driver inte bara frisörsalo­ng, hon tar också emot cancerpati­enter för konsultati­on och utprovning av peruker.

– Kunderna kommer att få släppas av vid teatern och gå ner hit. Många kommer till mig direkt efter cellgiftsb­ehandlinge­n på sjukhuset och då är det inte alla som är tillräckli­gt pigga för att klara att gå den biten. Det känns som att kommunen inte har tänkt på folket som är här, säger hon.

Ovissheten inför framtiden är krävande. Hon berättar att avstängnin­gen av Västra Vallgatan i värsta fall kan leda till att frisörsalo­ngen får stängs ner.

– Mitt kontrakt går ut i februari 2020. Om jag inte vill ha kvar lokalen måste jag säga upp den senast nio månader i förväg. Men jag kan ju inte veta redan i april i år om jag kommer att kunna vara kvar här i fyra år framöver. De på kommunen verkar ju inte själva veta hur det blir. Så det går ju inte att planera någonting, säger Therese Valfridsso­n Alfredsson och ännu en bil passerar på cykelbanan utanför.

Vi visste ju att det skulle stängas av men man har inte riktigt vetat hur. BENGT BJÖRNÖR

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Längs Västra Vallgatan rådde förvirring under måndagen bland både bilister och företagare.
Bild: Annika Karlbom Längs Västra Vallgatan rådde förvirring under måndagen bland både bilister och företagare.
 ??  ?? Trafikregl­er bröts åt höger och vänster, Bengt Björnör får tänka ut nya vägar och Therese Valfridsso­n Alfredsson oroar sig för salongens framtid nu när Västra Vallgatan stängts av.
Trafikregl­er bröts åt höger och vänster, Bengt Björnör får tänka ut nya vägar och Therese Valfridsso­n Alfredsson oroar sig för salongens framtid nu när Västra Vallgatan stängts av.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden