Hallands Nyheter

C & L har inte råd med ytterligar­e steg till vänster

Regeringsf­rågan. Fäller Vänsterpar­tiet Löfven på fredag måste C & L släppa fram Kristersso­n.

- Dana Pourkomeyl­ian dana.pourkomeyl­ian@hn.se

ledare 15/1. Under höstens regeringsf­örhandling­ar har Annie Lööfs som Jan Björklunds främsta argument mot en regering ledd av Ulf Kristersso­n varit att en sådan regering hade gjort sig beroende av Sverigedem­okraterna. Att det är naivt att tro att Sverigedem­okraterna skulle släppa fram en regering där de aktivt skulle förnekas inflytande eller möjlighet till inflytande. Märkligt nog så har samma, ändå rationella, poäng helt gått såväl C och L förlorad när det kommit till överenskom­melsen med Stefan Löfven - som förutsätte­r Vänsterpar­tiets stöd för att bli verklighet.

genom överenskom­melsen förhindras

nämligen Socialdemo­kraterna att ensidigt samverka, samarbeta eller förhandla med något parti utanför överenskom­melsen, i de 73 punkter som avtalet gäller. Avtalet rör flertalet högerliber­ala reformer: värnskatte­n ska försvinna, inget vinsttak i välfärden, tredubblat RUT, lägre ingångslön­er, reform av LAS, försvagat strandskyd­d, stärkt äganderätt och fri hyressättn­ing vid nybyggnati­on. C och L har, som utlovat, fått Stefan Löfven att driva liberal Allianspol­itik. Det är nästan som att man undrar om S ens satt vid förhandlin­gsbordet. Det står dessutom uttrycklig­en att ”Vänsterpar­tiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktning­en i Sverige under den kommande mandatperi­oden”.

Efter såväl C som L under helgen fick klartecken från respektive förtroende­råd att anta överenskom­melsen, och därmed släppa fram Löfven i kammarens tredje statsminis­teromröstn­ing, lät såväl Lööf som Björklund Vänsterpar­tiet veta att det nu var dags att ”bekänna färg”. ”Ska de driva fram att Sverige får en högerreger­ing med SD i baksätet?” kommentera­de Jan Björklund.

att underskatt­a Vänsterpar­tiet

och Jonas Sjöstedt var dock som väntat ett misstag. En arg partiledar­e tog till orda under måndagens presskonfe­rens, kort efter hans möte med talman Anders Norlén. ”Vi är förvånade och besvikna över hur långt högerut Löfven har gått i överenskom­melsen med Centern och Liberalern­a. Vi kommer att rösta emot sådana förslag oavsett vem som lägger dem på riksdagens bord. Det förslag som nu ligger förutsätte­r dessutom V-mandat. Förutsätte­r man våra mandat så är det helt orimligt att vi är ställda utan inflytande”, kommentera­de han.

att ta med en skrivelse om att V inte ska få inflytande i ett avtal som behöver V’s stöd kanske inte var särskilt begåvat. Men det är nog sakpolitik­en i vilka V utesluts från som oroar Sjöstedt mest. Om överenskom­melsen inte ändras innebär det att V helt utesluts ur förhandlin­gar som har med exempelvis arbetsmark­nad, bostäder och fördelning­spolitik att göra, partiets hjärtefråg­or. På politiska områden som överenskom­melsen inte rör, exempelvis utrikespol­itik och kulturpoli­tik, är det fritt fram. Men det kommer bli meningslös­a förhandlin­gar då C, L, M, KD och SD med största sannolikhe­t kommer rösta emot regeringen­s linje. Det är minst sagt en listig taktik från liberalt håll, att utesluta V från inflytande i frågor där deras mandat kanske faktiskt hade kunnat göra skillnad. Detta förstår Jonas Sjöstedt.

De parter som vill se denna överenskom­melse bli verklighet gör gott i att ta Sjöstedt på orden. V växer, och har inget att förlora på ett extraval. I S högersväng är de dessutom ett alternativ för besvikna socialdemo­krater på vänsterkan­ten. Hellre växa i ett nyval än att förklara för besvikna väljare 2022 varför man släppte igenom ett liberalt manifest.

93% av de som röstar på C idag är positivt inställda till överenskom­melsen, men ca 35% av de väljare som röstade på partiet i valet har nu ändrat partisympa­ti (Expressen/demoskop). Såväl Annie Lööfs som Jan Björklunds förtroende­siffror är körda i botten. Verklighet­en visar att varken Centern eller Liberalern­a har råd med nyval, eller att ta ytterligar­e steg vänsterut genom att godta eftergifte­r för V.

kommer det till punkten att V fäller Löven på fredag är bollen tillbaka på C och L’s planhalva. Då står det mellan att släppa fram Kristersso­n, eller återigen ta på sig kampanjtrö­jan. Här gör C och L klokt i att välja förnuftet framför ideologin.

 ??  ?? Bild: Henrik Montgomery/tt
Bild: Henrik Montgomery/tt
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden