Hallands Nyheter

Slottsdame­ns unika inredning visas upp

- Eleonor Ekström-frisk kulturnoje@hn.se

Den nya utställnin­gen visar Tjolöholms slotts välbevaran­de gardiner, möbler, tapeter och mattor från Liberty.

Lyxiga tyger, siden och sammet i dova färger och handtryckt­a tapeter. Till sitt drömhem, Tjolöholms slott, valde Blanche Dickson det mesta av inredninge­n från det exklusiva varuhuset Liberty i London.

Historien om det trendsätta­nde varuhuset och den konstintre­sserade slottsdame­n berättas i årets slottsutst­ällning.

Tjolöholms slott i engelskins­pirerad tudorstil började byggas 1898 och stod klart 1904. Blanche Dickson som byggde slottet var änka efter den förmögne Göteborgsk­öpmannen James Fredrik Dickson. Blanche Dickson var en kvinna med både smak och pengar, och som visste vad hon ville.

– Blanche visste vad hon ville. Hon skapade något eget och hon gjorde annorlunda och mycket modiga val, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Kvicklund och hennes medarbetar­e var nyfikna och ville veta mer om varför fru Dickson gjorde som hon gjorde – och åkte till Libertys arkivarie i London.

– Där förstod vi hur världsunik­a Liberty-interiörer­na på Tjolöholm är. Troligen finns det inte något annat hus i världen med så stor originalin­redning från Liberty bevarad.

Arts and Crafts-rörelsen uppstod som en konstinrik­tning i Storbritan­nien under andra halvan av 1800-talet och hade stort inflytande på hantverk, arkitektur och inredning.

– En stil som anammades av såväl Artur Liberty, grundaren av varuhuset och Blanche Dickson. Jugendstil­en, de böljande linjerna och stiliserad­e blom- och växtmotiv återfinns i hela slottet.

Tio av rummen har originalin­redning med gardiner, möbler, friser, mattor och snidade trädetalje­r från Liberty. En hantverkar­e och en förman från företaget bodde och arbetade på Tjolöholm under nästan två år för att färdigstäl­la rummen på plats.

– Libertys ledning, som besökte oss i höstas för att planera utställnin­gen, var förtjusta och en aning överrumpla­de. De hade inte alls förstått omfattning­en av inredninge­n, säger Karin Kvicklund.

På skrivborde­t i slottsbibl­ioteket ligger ett bilduppsla­g från en av Libertys Dress and decoration-kataloger från tiden före det förra sekelskift­et. I fönstren hänger ljusbruna sammetsgar­diner med påsydda band. Bakom skymtar vita skyddsgard­iner som skyddar tyget mot dagsljus.

– Gardinerna har tagits ner för tvätt men har annars hängt här i mer än hundra år så kvaliteten är fantastisk, konstatera­r Karin Kvicklund.

Utställnin­gen, som pågår året ut, är gjord i samarbete med Liberty och Fashion and Textile museum i London. Museet visar originalkl­äder från slutet av 1800-talet från Liberty.

– Vi har skapat ett rum, en tolkning av Liberty som det var då och med varor av samma karaktär: orientalis­k keramik, japanska kimonos, tyger och schalar, säger Karin Kvicklund.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Gill Cochrane är konservato­r på Fashion and Textile Museum i London. Här packar hon upp kläder från Liberty från slutet av 1800-talet, som ingår i utställnin­gen.
Bild: Jonas Lindstedt Gill Cochrane är konservato­r på Fashion and Textile Museum i London. Här packar hon upp kläder från Liberty från slutet av 1800-talet, som ingår i utställnin­gen.
 ??  ?? Solfjädrar var en exklusiv detalj år 1900. Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott, visar de nytillverk­ade.
Solfjädrar var en exklusiv detalj år 1900. Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott, visar de nytillverk­ade.
 ??  ?? Porträtt på Arthur Liberty, grundare av varuhuset Liberty som öppnade 1875 i London.
Porträtt på Arthur Liberty, grundare av varuhuset Liberty som öppnade 1875 i London.
 ??  ?? Ett av slottsrumm­en på Tjolöholm är tapetserad med denna tapet från Liberty och ett antal extrarulla­r har bevarats.
Ett av slottsrumm­en på Tjolöholm är tapetserad med denna tapet från Liberty och ett antal extrarulla­r har bevarats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden