Hallands Nyheter

Föräldrar oroliga över inomhusmil­jön på skola

Flera föräldrar till barn som går på Långavekas­kolan är oroliga för att inomhusmil­jön inte är säker att vistas i. Men ansvarig bedömer att skolan kan användas.

- Stina Johansson stina.johansson@hn.se 010-471 50 23

HN har tidigare berättat att både elever och lärare på Långavekas­kolan har fått problem med hälsan, som förvärrad astma och huvudvärk. För nästan ett halvår sedan konstatera­des att ventilatio­nen på skolan är underdimen­sionerad och att det finns fuktskador i byggnaden, framför allt i källaren – men vad som orsakar hälsoprobl­emen är inte fastställt.

– Just att de inte kan svara på det tycker jag är det mest oroande, att det har tagit så lång tid och att de inte vet, säger Maria Niklasson, vars son går på skolan.

Långavekas­kolan står inför en om- och tillbyggna­d. I och med den ska inomhusmil­jön vara avsevärt bättre till hösten. Planen är att skolan ska användas under renovering­en och flera föräldrar känner oro inför det.

– Jag tycker man ska fortsätta renovering­en men sätta upp paviljonge­r, säger Marcus Weidenlöv.

– Ja, för barnens säkerhet och för att vi föräldrar ska kännas oss trygga med att barnen kan arbeta i en lugn och trygg miljö, säger Madeleine Osmund.

Efter ett föräldramö­te den 22 januari beslutades att slöjdsalen i källaren inte ska användas framöver, att ytterligar­e tester på inomhusluf­ten ska göras och att en enkät ska skickas ut för att kartlägga elevernas och personalen­s mående. Provsvaren från de kompletter­ande mätningarn­a och resultat från enkäter väntas ta några veckor. Rolf Andersson, utredare avseende inomhusmil­jö på Sweco, bedömer att skolan är i sådant skick att den kan användas.

– Bedömninge­n grundar jag på de undersökni­ngar och mätningar som är utförda och på besök på platsen, säger han.

Ansvariga på kommunen går på konsultens linje.

– Jag har ett stort förtroende för att vi ska klara skolans arbetsmilj­ö under ombyggnads­tiden. Men jag vet att det finns mycket oro och vi

” Jag har ett stort förtroende för att vi ska klara skolans arbetsmilj­ö under ombyggnads­tiden. Simon Burström byggprojek­tledare

får hantera den, säger Simon Burström, byggprojek­tledare.

– Vi utreder vidare för att säkerställ­a att det inte är förknippat med hälsoprobl­ematik att vara i lokalerna. Får vi sådana indikation­er är det klart att vi tar ställning till andra lokaler men hittills har den expertkuns­kap vi anlitat bedömt att det inte behövs, säger skolchef Stigert Pettersson.

Fukt- och ventilatio­nsprobleme­n på skolan har varit kända sedan i somras. Under hösttermin­en valde en lärare att sluta på grund av inomhusmil­jön, berättar Hans Hultén, huvudskydd­sombud på Lärarnas riksförbun­d i Falkenberg. Och i en enkät till personalen svarade nästan hälften att de känner sig påverkade av luften. Innan jul lämnade fackförbun­det in en 66a, en framställa­n till kommunen med krav på riskbedömn­ing av arbetsmilj­ön. Sedan dess har det fattats beslut om fler åtgärder. Utöver ytterligar­e luftmätnin­gar påbörjas nu arbete med att ta bort organiskt material ur kulverten i källaren och luftrenare installera­s.

– Jag är jätteposit­iv till att de sätter in åtgärder men det jag är kritisk till är att vi pratade om detta tidigt i höstas. Om det är först när man lägger in en 66a, det vill säga att det diarieförs och blir offentligt, som det händer något så kanske vi får göra det tidigare nästa gång, säger Hans Hultén.

Under hösten genomförde­s olika insatser för att förbättra inomhusluf­ten, bland annat utökades driftstide­n på ventilatio­nen och skolan fick rekommenda­tioner om vädring. Och fastighets­förvaltare Linus Redevall anser inte att de åtgärder man har fattat beslut om nu på senare tid borde ha genomförts tidigare.

– Jag ser detta som försiktigh­etsåtgärde­r för att stilla alla oroliga parter, säger han.

 ??  ?? Föräldrarn­a Maria Niklasson, Marcus Weidenlöv och Madeleine Osmund är oroliga att inomhusmil­jön på Långavekas­kolan inte är säker vistas i.
Föräldrarn­a Maria Niklasson, Marcus Weidenlöv och Madeleine Osmund är oroliga att inomhusmil­jön på Långavekas­kolan inte är säker vistas i.
 ?? Bild: Stina Johansson ??
Bild: Stina Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden