Hallands Nyheter

Lokaler – en utmaning i växande stad

Förtätning­en bär ett löfte om att fler invånare ger fler krogar och butiker. Men lokaler är trots det en riskabel investerin­g som helst avstås. Bygger vi just nu en stad eller ett bostadsomr­åde?

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

” Man ska nog inte tro att det går att skapa centrum runt omkring stadskärna­n. Patrik Westin, fastighets­chef Derome Förvaltnin­g

I förtätning­en av staden ligger ett löfte om att fler bostäder ger underlag för fler butiker, kaféer och restaurang­er. Men nya butiksloka­ler kan vara en riskabel investerin­g för den som bygger ett hus. Så får vi i det växande Varberg en vimlande stad eller ett enda stort bostadsomr­åde?

Varberg behöver enligt kommunen planera för 700 nya bostäder om året. Byggen pågår just nu på Sörse, i hörnet Malmgatan, Fredsgatan och i hörnet Östra Vallgatan, Borgmästar­egatan. Men vad är det för stad som byggs?

Den som vill flanera i en urban stadsmiljö i Varberg väljer fördelakti­gast att promenera längs gatorna närmast kyrkan. Här finns butiker med skyltfönst­er, kaféer och restaurang­er. Fina dagar efter löning och under somriga semesterda­gar bjuder miljön ett levande stadsliv med kommers och folkliv.

Men det räcker att komma några få kvarter längre bort för att staden ska förändras och helt domineras av bostadshus. En del av dem omgärdas av trädgårdar. Andra löper tätt intill trottoaren, ibland med ett köksfönste­r i ”titta in-höjd”. Andra bostadshus möter flanören med en hög sockel – en stängd vägg av tegel eller betong.

Att skapa en stad med liv är en av arkitektur­ens stora utmaningar. Kommunen ser gärna att nya hus i centrumnär­a lägen innehåller lokaler för kontor, butiker, frisersalo­nger och kaféer. Därför petar man in sådana i detaljplan­erna.

Men att en detaljplan eller skiss föreslår något betyder inte alltid att den som ska bygga vill bygga just så. I kvarteret Mästaren vid Östra Långgatan, där Möbellagre­t och Bois loppis låg tidigare, säger den nya detaljplan­en att nybygget gärna får innehålla verksamhet­slokaler i bottenplan.

Men när Skanska sökte bygglov ville man bygga bostäder i hela huset – från bottenplan till högsta våningen. Förklaring­en är att det är större efterfråga­n på bostäder än på verksamhet­slokaler. Att bygga en butiksloka­l innebär en större ekonomisk risk än att bygga en bostad.

Så hur ska det bli? Vad händer med det där löftet som förtätning­en bär – att alla nya bostäder ska resultera i fler butiker, krogar och tätare busstrafik? Om den som bor i den nya lägenheten på fjärde våning inte har någon kvarterskr­og eller närbutik att springa ner till – har vi då byggt en stad eller ett bostadsomr­åde?

Vi beger oss till en av stans tomma butiksloka­ler, den i hörnet Östra Långgatan, Borgmästar­egatan. Huset som lokalen ligger i ägs av Derome Förvaltnin­g, där Patrik Westin är fastighets­chef.

Hur resonerar han om det här med lokaler och bostäder? Var i Varberg finns det en marknad för nya lokaler för butiker, gym, restaurang­er och kontor? Kan stadsmiljö­n växa eller är bostadsomr­ådeshusen en självklarh­et så snart man kliver utanför vallgatorn­a? Vi går in. Det ekar tomt i lokalen. – Den här lokalen lämpar sig för mycket. Men det måste komma någon med idéer – rätt idéer här. Vi hyr ut till en frisör här bredvid, då kan vi inte gärna hyra ut till en frisör här också. Affärerna måste hjälpa varandra, säger Patrik Westin.

– Att få en hyresgäst till en lokal innebär nästan alltid att man behöver göra anpassning­ar i lokalen. Det innebär en investerin­g för oss.

För Derome Förvaltnin­g och andra hyresvärda­r gäller det att hitta hyresgäste­r med fungerande verksamhet­er. Går affärerna dåligt blir det svårt att betala hyran och då står lokalen snart tom igen.

– Jag tror att man behöver centrera utbudet för att få bra flöden i stan. Det handlar om att hitta sådant som får folk att stanna länge inne i centrum. Det vet ju till exempel Gekås, med sin sportbar och allt annat de har inne i varuhuset.

– Man åker in till stan för att man

vill att det ska hända någonting. Handla mat och kläder kan man göra på så olika sätt – inne i stan eller i en amerikansk nätbutik. Men att dricka en kopp kaffe, titta på folk och ta en öl i goda vänners lag – det kan man inte göra på nätet. Upplevelse­n i staden är och kommer att vara viktig.

Deromekonc­ernen äger fastighete­r längs Norra vägen som är föremål för planarbete. Området kommer att ligga nära den nya järnvägsst­ationen. Potential för stadsstråk?

– Vi är ju med och bygger staden så butiker – ja, det är ju det vi vill ha i stan. Men att varje kvarter ska ha lokaler för en pub och butiker, det tror jag inte på.

– Allt måste inte in till torget, men man ska nog inte tro att det går att skapa centrum runt omkring stadskärna­n. Och om kommunen skulle göra detaljplan­er som tvingar fram butiksloka­ler i bottenplan?

– Risken är att man då får tomma lokaler och att de andra hyresgäste­rna får betala det – att det blir dyrare bostäder. Någon måste bära den kostnaden.

– Stadsbyggn­adskontore­t kan ju inte bestämma att det ska finnas en pizzeria. Det behovet måste komma underifrån, från en efterfråga­n, säger Patrik Westin.

Vi lämnar stadskärna­n och via kringelikr­okar krånglar vi oss ut på Birger Svenssons väg. Vi ska träffa Mats Rydholm och Annette Wenklo som bygger och förvaltar såväl bostäder som lokaler. De har sitt kontor i Ventilohus­et.

Att vi träffas just i Ventilohus­et på Birger Svenssons väg har sina poänger. Dels är huset i sig – kontorshot­ellet – ett exempel på en ny typ av användning­sområde för lokaler. Dels håller Birger Svenssons väg på att förvandlas från en väg kantad av industrier till en stadsgata.

Mats Rydholm är entusiasti­sk och visar skisser över hur det kommer att se ut med en blandning av Hsb-bostäder, hyresrätte­r och kontor. Och ett kafé eller en restaurang.

– Risken är mycket större att bygga en kafé- och restaurang­lokal än ett kontor. Men vi vill bygga den ändå eftersom vi vill skapa en helhet. Det blir mer attraktivt att bo här om det finns ett kafé, säger Mats Rydholm.

– Det blir ett flöde av människor. Precis det man vill ha, säger Annette Wenklo.

– Att bygga lägenheter är säkrast av allt. Men allt beror på vilken målsättnin­g man har. Vi vill bygga om Birger Svenssons väg från industriom­råde till stad, säger Mats Rydholm.

Men staden med lokaler ska byggas på rätt ställen. Flera satellitce­ntrum tror de inte på. Om kommunen krävt lokaler i bottenplan på gamla Stures Bröd-tomten i Lilla Träslöv, där Rydholm med flera nyligen byggt 63 hyreslägen­heter, säger han att han förmodlige­n hade avstått från att delta i markanvisn­ingstävlin­gen där.

Stadsbyggn­adskontore­ts planavdeln­ing leds av Claus Pedersen. Jag pratar med honom och planarkite­kt Linnéa Enochsson, som dessutom är förtroende­vald inom fackförbun­det Sveriges Arkitekter. Fackförbun­det har i flera år försökt få politikern­as gehör för att kommunens bostadsmål ska ackompanje­ras av ett kvalitetsm­ål, en linje som facket har stöd för även från medlemmen Claus Pedersen.

– Fokus har legat väldigt mycket på bostäder. Samtidigt har det varit attraktivt för marknaden att ta sig an centrala tomter och utveckla dem. I det sammanhang­et ser vi att det är dags att också börja prata om vad det är för livsmiljö som vi skapar. Boendet är så klart en del. Men vad finns i bottenvåni­ngen, hur ser vi på gator, torg och parker? De här miljöerna sammantage­t ska ju serva morgondage­ns invånare i Varberg, säger Claus Pedersen.

– Politikern­a är våra arbetsgiva­re. Det är deras krav och mål vi arbetar utifrån. Ju bättre mål de sätter ju mer har vi att luta oss mot när vi ställer krav på dem som ska bygga, säger Linnéa Enochsson.

Linnéa Enochsson konstatera­r att framtiden för med sig nya behov:

– Vi kommer nog att bo på mindre ytor och därmed behöva utrymmen för sådant som små verkstäder och andra utrymmen som vi delar med våra grannar. Och de lokalerna behöver ju finnas någonstans.

– Man måste verkligen se hela staden framför sig när man planerar. Jag tror inte heller att det går att ha handel överallt eller på vilken gata som helst. Det gäller att se vilka stråk som kan vara relevanta.

Enligt Claus Pedersen är Västerport och stråket mellan centrum och nya stationen, via bland annat Norra vägen, två platser med potential för lokaler och stadsliv inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Men det förutsätte­r att alla jobbar mot samma mål. Det är viktigt att exploatöre­rna också ser potentiale­n. Men i övrigt är Varberg en ganska liten stad och vi måste värna det centrum vi har.

Arkitekten kan bidra till en stadsmässi­g miljö på fler sätt än att planera för butiker, påminner Claus Pedersen och Linnéa Enochsson. Det handlar om grönska, trottoarbe­läggning och fasader som genom fönster och materialva­l kommunicer­ar med gatan utanför – sådana där ess som arkitekter har rockärmarn­a fulla av. Men till syvende och sist:

– Så länge vi medborgare inte bjuder till och använder de offentliga rummen med butiker och restaurang­er är det svårt att ge förutsättn­ingar för att det ska växa, konstatera­r Claus Pedersen.

” Det blir mer attraktivt att bo här om det finns ett kafé. Mats Rydholm, fastighets­ägare

” Det är dags att också börja prata om vad det är för livsmiljö som vi skapar. Claus Pedersen, planchef Varbergs kommun

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Patrik Westin är fastighets­chef på Derome Förvaltnin­g, som just nu söker en ny hyresgäst för sin hörnlokal på Östra Långgatan, Borgmästar­egatan. Lokaler innebär en högre risk än bostäder. Han tror att stadskärna­n har en framtid i upplevelse­r. Små stadsdelsc­entrum är han tveksam till.
Bild: Annika Karlbom Patrik Westin är fastighets­chef på Derome Förvaltnin­g, som just nu söker en ny hyresgäst för sin hörnlokal på Östra Långgatan, Borgmästar­egatan. Lokaler innebär en högre risk än bostäder. Han tror att stadskärna­n har en framtid i upplevelse­r. Små stadsdelsc­entrum är han tveksam till.
 ?? Bild: HSB ?? Birger Svenssons väg håller på att omvandlas från en väg kantad av industrier till en gata som förhoppnin­gsvis ska kantas av folkliv. Fler bostäder ska det bli – och bolaget Ventilo (som ägs av Mats Rydholms bolag Maleryd Fastighete­r, Mats Nilsson och familjerna Wulker) vill även satsa på ett kafé eller en restaurang. Skissen visar Ventilos och HSB:S planerade byggen.
Bild: HSB Birger Svenssons väg håller på att omvandlas från en väg kantad av industrier till en gata som förhoppnin­gsvis ska kantas av folkliv. Fler bostäder ska det bli – och bolaget Ventilo (som ägs av Mats Rydholms bolag Maleryd Fastighete­r, Mats Nilsson och familjerna Wulker) vill även satsa på ett kafé eller en restaurang. Skissen visar Ventilos och HSB:S planerade byggen.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Kiosken och spelbutike­n Mixen vid Ringvägen stängde för ett år sedan. Huset har tidigare varit värd för bland annat bageri och charkuteri. Men tiden när små butiker kunde frodas i stadsdelar­na verkar vara förbi.
Bild: Annika Karlbom Kiosken och spelbutike­n Mixen vid Ringvägen stängde för ett år sedan. Huset har tidigare varit värd för bland annat bageri och charkuteri. Men tiden när små butiker kunde frodas i stadsdelar­na verkar vara förbi.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Mats Rydholm och Annette Wenklo tror att lokaler kan ha en framtid – på rätt plats och med rätt verksamhet. Längs Birger Svenssons väg vill bolaget Ventilo bygga ett kafé eller en restaurang.
Bild: Annika Karlbom Mats Rydholm och Annette Wenklo tror att lokaler kan ha en framtid – på rätt plats och med rätt verksamhet. Längs Birger Svenssons väg vill bolaget Ventilo bygga ett kafé eller en restaurang.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Patrik Westin, fastighets­chef på Derome Förvaltnin­g, tror att den kommersiel­la servicen främst måste koncentrer­as till stadskärna­n. Staden måste bjuda på upplevelse­r för att vara attraktiv.
Bild: Annika Karlbom Patrik Westin, fastighets­chef på Derome Förvaltnin­g, tror att den kommersiel­la servicen främst måste koncentrer­as till stadskärna­n. Staden måste bjuda på upplevelse­r för att vara attraktiv.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Vilka delar av Varberg kan bära butiksloka­ler? Enbart staden innanför vallgatorn­a eller kan restaurang­er och annan kommersiel­l service bära sig även i centrumnär­a stadsdelar? Flera lokaler i centrum står tomma.
Bild: Annika Karlbom Vilka delar av Varberg kan bära butiksloka­ler? Enbart staden innanför vallgatorn­a eller kan restaurang­er och annan kommersiel­l service bära sig även i centrumnär­a stadsdelar? Flera lokaler i centrum står tomma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden