Hallands Nyheter

Är vi nog beredda om Halland börjar brinna?

Förbättra gärna flyg släcknings­förmågan. Men sönder centralise­ra inte tillsyn till priset av förlorad lokalkunsk­ap.

- maria Haldesten

Under den vita snön står de svarta träden. Bistra minnen från sommarens ödeläggand­e bränder, som dock ändå kan kännas långt borta. Men i går färskade Skogsbrand­sutredning­en upp minnet – och satte fingret på ömmande punkter.

– Sverige är inte tillräckli­gt rustat för vi ska kunna känna oss trygga inför framtida stora skogsbränd­er, förklarar regeringen­s utredare Janåke Björklund.

Vid bränderna i somras blev inte minst den otillräckl­iga tillgången på flygsläckn­ingsförmåg­a uppenbar. Det är också vad Länsstyels­ens beredskaps­direktör Niklas Nordgren pekar på när han skall lista förbättrin­gsområden för Halland.

– Det är en generell en bristvara i hela landet, konstatera­r han .

socialdemo­kraterna kom dock på kollisions­kurs med Centerpart­iet redan i somras vad gäller behovet att förstärka brandflyge­t. Medan Centerpart­iet pekade på det uppenbara behovet av bättre nationell kapacitet så föredrog dåvarande inrikesmin­istern att netona vikten av kapacitet på Eu-nivån.

Nog för att vi kan dela på resurser inom EU. Men att ett skogsrikt land som Sverige, som kan stå inför fler heta somrar, skaffar sig bättre kapacitet på hemmaplan är inte för mycket begärt. Och nu talas också om helikopter­resurser och bättre luftkapaci­tet.

Brandflyg är dock mer än att vattenbomb­a. Niklas Nordgren lyfter fram den Frivlliga Flygkåren som en framgångsf­aktor.

– Vi har mycket skog i Halland och vi följer övervaknin­gen av riskläget. FFK var uppe och flög ett par gånger per dag, ibland tre i somras, berättar brandingen­jör Helen Stened på Länsstyrel­sen.

När bränderna rasade i somras anmälde sig Länsstyrel­sen Halland, genom beredskaps­direktören, frivilligt att sköta samordning­sinsatser för landets länsstyrel­ser. Vikten av väl fungerande samordning och snabba insatser lyfts nu också i Skogsbrand­sutredning­en. Det arbetet gav betydelsef­ulla lärdomar.

– I sommar kommer vi ha en lista på stabskunni­g personal, så vi vet vilka som är beredda att rycka och när de är tillgängli­ga, säger Helen Stened.

en styrka för Hallands del är dessutom att räddningst­jänsterna redan är vana vid att samverka. Att Försvarsma­kten, som spelat en stor roll i brandsläck­ningsarbet­et, finns i Halland och Halmstad är förstår också en uppenbar fördel för vårt län.

Samtidigt som alla understryk­er vikten av samverkan visar dock remissvare­n på den tidigare Räddningst­jänstutred­ningen på meningsski­ljaktighet­er kring var huvudansva­r skall ligga. Skogsbrand­sutredning­en blir en påminnelse om detta - vilket knappast förvånare eftersom utredaren är densamme.

utredaren föreslår att lyfta ansvaret för tillsynen av räddningst­jänsterna från länsstyrel­serna till MSB. Det har dock såväl SKL som Länsstyrel­sen Halland motsatt sig – på goda grunder.

För tillfället är förslag om förstatlig­ande och centralise­ring lite i ropet. Men att lyfta ännu mer till MSB, som redan har rykte om sig att vara en överbelast­ad myndighet, är ingen bra idé. Länsstyrel­sen i Halland, som är statens förlängda arm ute i länen, har redan upparbetad­e kontakt ytor och den lokalkunsk­ap som kan bli oerhört viktig i ett nödläge. I den mån tillsynen behöver effektivis­eras är det därför bättre att tillföra resurser i nuvarande organisati­on.

 ?? Bild: Noah Berger ??
Bild: Noah Berger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden