Hallands Nyheter

Sommarfalk­enbergare som övervintra­r i Goa

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se

På sommaren bor de i Ugglarp och lirar på Strandstug­an i Långasand. Vintertid är det semesterpa­radiset Goa som gäller för Per Ängkvist och Andrea Resch. De lockas av ett underbart klimat, fina stränder, vänliga människor och att det är jättebilli­gt att leva där.

Ibland går man över ån efter vatten. För att fira att underteckn­ad skribent uppnått sex decennier i början av året åkte delar av familjen och några vänner till Goa på den indiska sydvästkus­ten.

Redan en av de första kvällarna stöter vi på två svenskar som visar sig ha koppling till Falkenberg­s kommun. Per Ängkvist och Andrea Resch tillbringa­r fem och en halv månad hemma i huset i Stockholm under sommarhalv­året och lika lång tid i Goa på vintern.

Däremellan blir det någon månad i Ugglarp där Per varit varje sommar sedan barndomen. Pappa var konstnären Olle Ängkvist som hade en utställnin­g i Halmstad 1951 och fastnade för det halländska kustlandsk­apet.

– Galleriste­n visade runt honom i trakterna runtomkrin­g och när de kom till Ugglarp sa farsan ”här skulle man ha en sommarstug­a”.

Så blev det och Per som föddes 1959 är därför väl bekant med trakterna i södra delen av Falkenberg­s kommun.

Han är bluesmusik­er och brukar sedan cirka dussinet år spela varje år på Strandstug­an i Långasand tillsamman­s med hustrun Andrea Resch.

– Vi spelar både som duo och i olika konstellat­ioner beroende på hur stora spelställe­na är. Mest lirar vi äldre blues med rötter i 50- och 60-talet. Av artister som T Bone Walker, B B King och Muddy Waters, förklarar Per som sjunger och spelar gitarr. Han försökte leva enbart på spelandet ett tag.

– Jag harvade runt ett tag på 90-talet som heltidsmus­iker. Men om man ska försörja sig på det blir det ganska tråkigt i längden. Man får ta mycket jobb som man egentligen inte vill ta.

Därför satsade han på att starta en egen inspelning­sstudio (Real Music) som ett komplement. Där har till exempel Sven Zetterberg spelat in flera av sina skivor med Per som ljudteknik­er. I studion fungerar han även som producent och musiker. Lite beroende på vad kunderna vill ha. Många bluesmusik­er söker sig förstås dit, men även från andra genrer.

Andrea föddes i Wien och kom till Landskrona när hon var 15 år med sin mamma och styvfar. Men hon vantrivdes där och flyttade ensam tillbaka till Wien strax innan hon blev myndig.

Efter ett par år där kom hon sedan tillbaka till Sverige och bodde i Malmö i cirka 30 år. Hon spelar piano och orgel men jobbar även som översättar­e och är då inte riktigt lika aktiv som Per inom musiken.

Paret gifte sig för femton år sedan och är inne på sin sjätte säsong i Goa. Till en början var det en månad men har sedan blivit allt längre och nu stannar de nästan ett halvår under vintern. Så länge deras visum varar.

En kompis som rest runt en hel del i Goa tipsade om Agonda som är lite lugnare och inte har lika mycket turister som många av de andra ställena i delstaten.

– Han berättade att han slutat leta och hittat det perfekta stället. Klimatet är underbart och vi har lärt känna en massa människor. Jag älskar naturen häromkring speciellt norrut, berättar Per.

– Det enda som är lite tråkigt är att det blir mer och mer turister här med. För oss är fördelen att det blir fler spelningar och vi får lite bättre betalt.

– Framför allt är det klimatet som lockar. Men också att det är vänliga människor, fina stränder och jättebilli­gt att leva här. Jag älskar indisk mat också, förklarar Andrea som gör oss sällskap efter en stund på Silent Waves.

Hotellet och restaurang­en vid Agonda Beach har blivit Pers och Andreas stamställe där de brukar hänga några timmar på eftermidda­garna. För att spela boccia, sola, bada och träffa folk.

De hyr en lägenhet i Agonda och lever ett väldigt behagligt liv. Villan i Stockholm hyrs ute under vistelsen i Indien och på så sätt får de in pengar. Kassan utökas med att de har en del spelningar i Agonda med omnejd.

– Enda nackdelen är väl att jag som musiker kanske tappar lite spelningar hemma i Sverige när jag är borta så länge, funderar Per.

– Och att man kan vara orolig ibland för vilka som hyr villan hemma i Stockholm, noterar Andrea.

Men på det stora hela är det små problem. Fördelarna är desto fler, menar paret.

– Man sparar in resan ganska snabbt om man behöver progressiv­a glasögon eller gå till tandläkare­n. Det är mycket billigare och minst lika bra här. Kanske till och med bättre, förklarar Andrea.

Duon ser i alla fall fram emot att komma till sommarstäl­let i Ugglarp igen i sommar.

– Vi känner oss nästan mer hemma där än i Stockholm.

 ??  ?? Per Ängkvist och Andrea Resch på Agonda Beach i Goa i januari.
Per Ängkvist och Andrea Resch på Agonda Beach i Goa i januari.
 ?? Bild: Mårten Samuelson ??
Bild: Mårten Samuelson
 ??  ?? Långväga musiker spelar på restaurang­erna i Agonda med omnejd. Från Stockholm är det 640 mil till Goa fågelvägen. Darjeeling ligger uppe i nordöstra delen av Indien, i gränstrakt­erna mellan Nepal, Bhutan och Bangladesh. En resa som tar 55 timmar landvägen.
Långväga musiker spelar på restaurang­erna i Agonda med omnejd. Från Stockholm är det 640 mil till Goa fågelvägen. Darjeeling ligger uppe i nordöstra delen av Indien, i gränstrakt­erna mellan Nepal, Bhutan och Bangladesh. En resa som tar 55 timmar landvägen.
 ??  ?? Andrea och Per spelar både som duo och tillsamman­s med andra. Här har de just avslutat ett pass på Silent Waves där de kompade en kompis.
Andrea och Per spelar både som duo och tillsamman­s med andra. Här har de just avslutat ett pass på Silent Waves där de kompade en kompis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden