Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Ullared får inte lämnas i sticket. Sköt brandtills­ynen. Och bemanna efter behov.

Orimligt och otryggt att Länsstyrel­sen, år efter år, måste upprepa samma kritik mot Räddningst­jänsten.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

ledare 13/2. Tillfällig­a väggar, avspärrnin­gar och maskiner vittnar om ett tillväxtar­bete i full gång. Att bygga om i en jättebutik som samtidigt håller öppet är säkert en utmaning på många sätt. I dagarna kunde HN berätta att Gekås, under byggtiden, bryter under en viss del brandcells­gränsen, som begränsar brandsprid­ning. Dessutom stängs delar av brandlarme­t av.

Skäliga åtgärder? Självbevar­elsedrifte­n säger att det inte finns utrymme för risktagand­e. Samtidigt finns frågetecke­n kring tillsynen. Räddningst­jänsten har, trots upprepade påpekanden, inte skött lagstadgad­e åtaganden.

Länsstyrel­sen granskar Räddningst­jänstens verksamhet. Att tillsynen sköts regelbunde­t och konsekvent är en säkerhetsf­råga.

– Om man inte har gjort det på tolv år på Gekås så tycker jag det är sorgligt. För Gekås har en otroligt stor verksamhet och är räddningst­jänstens största objekt i Falkenberg, säger Helen Stened, brandskydd­singenjör på Länsstyrel­sen till HN.

Kritiken tycks inte bekomma Räddningst­jänsten, som hänvisar till att man kollar i samband med bygglovsan­sökan. Med undantag från bygget av sportbaren då, som inte behövde bygglov. Därför blev det heller inte någon inspektion. Räddningst­jänsten gör bedömninge­n att varuhuset sköter jobbet bra på egen hand.

Att den attityden inte har gått hem hos Länsstyrel­sen är uppenbart. Protokolle­n från tillsynsär­enden vittnar om brister som inte rättas till under loppet av flera år. I det senaste tillsynspr­otokollet från Länsstyrel­sen, daterat 11 november 2018, står följande:

”Då riskanalys­en inte beskriver sällanhänd­elser går det inte att utläsa hur tillsynsve­rksamheten anpassas till riskbilden... Det har inte genomförts någon tillsyn av Gekås varuhus sedan 2007.”

Ett exempel på en ”sällanhänd­else” av det slaget skulle ha kunnat vara den där incidenten från 2017. Då körde en psykiskt sjuk förare sin bil rätt in i entrén på Gekås och orsakade panik. Lyckligtvi­s inträffade inga allvarliga­re skador. Händelsen blev dock en obehaglig påminnelse om att turistmål av den här digniteten, kan bli måltavla för personer eller grupper som vill orsaka skada.

Mot den bakgrunden förvånar Räddningst­jänstens till synes nonchalant­a attityd. Möjligen ligger

” Det räcker inte med en hyfsat ny brandstati­on. Den måste också vara väl bemannad.

en del av förklaring­en i att Räddningst­jänsten Väst har utbildat Securitas väktare på Gekås för att de skall kunna hjälpa till vid olyckor och bränder – alltså fungera som komplement till räddningst­jänsten. Att Räddningst­jänsten och säkerhetsa­nsvariga på Gekås har god kontakt ger dock inte frikort till att strunta i Länsstyrel­sens kritik

Men det finns fler orosmoment att döma av tillsynspr­otokollet från november. Länsstyrel­sen konstatera­r att det är alltför oklart hur bemanninge­n på deltidsbra­ndstatione­n i Ullared ser ut.

Dessutom ifrågasätt­s otydlighet­en kring vilka kompensera­nde åtgärder som har gjorts med anledning av minskning av deltidstat­ionernas bemanning.

Ironiskt nog i sammanhang­et har även Gekås säkerhetsa­nsvariga rest tvivel kring om styrkan i Ullared håller måttet – och även aktiva brandmän har ifrågasatt organisati­onen. Det räcker ju inte med att Ullared har en hyfsat ny brandstati­on. Att se till att den är bemannad efter områdets behov är livsviktig­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden