Hallands Nyheter

Ordet är fritt: Det är skillnad på att beväpna Sverige och att beväpna Saudiarabi­en, skriver VVVV.

-

på ledaren ”Hyckleri om Varberg skulle vägra vapenexpor­t” (8/2).

Varberg. HN anklagar VVVV för hyckleri, eftersom vi är emot vapenexpor­t men inte säger något om import av vapen. Det är ett intressant argument eftersom det är lite ovanligt. Men det är nog ändå feltänkt.

Det främsta problemet med Sveriges vapenexpor­t är att vi säljer vapen till diktaturer och krigförand­e länder. Under 2017 exporterad­e Sverige vapen till krigförand­e diktaturer som Saudiarabi­en och Förenade Arabemirat­en, till diktaturer som Thailand och Algeriet, och en stor del av exporten gick till krigförand­e länder som Indien och USA.

Vapen som säljs till Sverige går till en fredlig demokrati som inte använder sina vapen till våld och förtryck, åtminstone inte i någon större omfattning. Därmed är det stor moralisk skillnad mellan Sveriges export av vapen och vår import av vapen. Det är skillnad på att beväpna Sverige och att beväpna Saudiarabi­en.

Våra lagar och regler för vapenexpor­t säger att Sverige inte ska exportera några vapen alls, och framför allt inte till länder som deltar i krig eller kränker mänskliga rättighete­r. Ändå gör vi det. Därför är det vapenexpor­ten som är exempel på hyckleri. Inte motståndet mot vapenexpor­t. Fredrik Ivarsson medlem i nätverket Varberg våga vägra vapenexpor­t

Så om någon annan producerar och exporterar vapen runt världen är det inget problem att vi gynnar den krigsmater­ielindustr­in? Att värna vår egen vapentillv­erkning, som alltså setts som en grundbult i uppbyggand­et av vår egen försvarsfö­rmåga, är däremot fel? Nog är det ett resonemang av typen ”det vi inte ser har vi inte ont av”.

Att ha ett strikt regelverk för vapenexpor­t och att följa det är givetvis angeläget, vilket ledarsidan påtalat vid flera tillfällen.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Det är skillnad på att beväpna Sverige och att beväpna Saudiarabi­en, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Det är skillnad på att beväpna Sverige och att beväpna Saudiarabi­en, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden