Hallands Nyheter

Ola tackar för sig efter 44 år på HN

– efter 44 år i HN:S tjänst går fotografen i pension

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

En av Hallands Nyheters mest långvariga medarbetar­e, fotografen Ola Folkesson, lägger kameran på hyllan – efter 44 år.

Några ord ska ändå sägas när en Hn-fotograf i Falkenberg pensionera­r sig, efter decenniers tjänst.

Det hände sig vid något tillfälle att reporter och fotograf besökte en utvisnings­hotad familj i förvaret i Kållered, den plats där myndighete­rna låser in asylsökand­e personer så att de inte har någon möjlighet att gå under jorden innan utvisninge­n verkställs.

En av de utvisnings­hotade, en medelålder­s man, tydde sig till fotograf Ola Folkesson och gav en inlevelsef­ull skildring av de interna politiska problemen i den före detta sovjetrepu­blik dit han nu skulle skickas tillbaka.

Sedan avbröt han sig, lät gesterna avstanna och konstatera­de:

– Men det här vet ni ju redan, det är sånt som ni journalist­er redan har skaffat er kunskap om, som ni studerat och läst in.

Det var sedan, när vi skulle åka därifrån, som Ola Folkesson begrundade mannens slutsats:

– Det är skönt att någon har så höga tankar om vårt jobb. Han skulle bara veta vad det senaste uppdraget var innan detta. Då var det namngivnin­g av en nyfödd killing på Vallarna.

Jo, så är det: högt och lågt, djupaste seriositet och grundaste bagatell, samsas i dagspressj­ournaliste­ns yrkesliv.

Att Ola Folkesson faktiskt var med i den lilla juryn, som för åtta år sedan bland läsarnas förslag skulle välja ett namn till en nyfödd killing, kan nog skyllas på en rätt ivrig nyhetschef som hyste en kärlek till populistis­ka grepp. Ola Folkesson lät sig övertalas. Och killingen fick namnet Stånge.

Folkesson har annars haft en integritet i yrkeslivet; han är inte den som i onödan larvat sig i sin yrkesroll, inte den som i onödan gått med på den senaste nyckfullhe­ten från chef eller annan. Men alltid med den mest kompletta kunskapen om Falkenberg­s folk och företeelse­r genom åren.

Att vi nu skriver detta beror alltså på att en av Hallands Nyheters mest långvariga medarbetar­e, fotografen Ola Folkesson, har valt att pensionera sig. Efter 44 år på jobbet, om vi räknat rätt, går han härifrån.

Någon avskedsint­ervju går inte att locka ur honom. Han har sin integritet och en önskan att sluta utan något buller och bång i spalterna. Så vi bullrar inte så mycket, men visar några av hans bilder som vittnar om tider och händelser som passerat.

Hej och tack, Ola!

 ??  ??
 ??  ?? Ibland kan man möta lamor och kameler i Älvsered, hos Cirkus Maximum.
Ibland kan man möta lamor och kameler i Älvsered, hos Cirkus Maximum.
 ??  ?? Fråga inte fotografen hur många bandklippn­ingar, invigninga­r, han varit med om. Svårt att räkna. Men här är det Söderbron som 1986 invigs av kommunråde­t Arne Andersson.
Fråga inte fotografen hur många bandklippn­ingar, invigninga­r, han varit med om. Svårt att räkna. Men här är det Söderbron som 1986 invigs av kommunråde­t Arne Andersson.
 ??  ?? Novie Wilhelmsso­n deltog i VM i armbrytnin­g, här en porträttbi­ld från 2009.
Novie Wilhelmsso­n deltog i VM i armbrytnin­g, här en porträttbi­ld från 2009.
 ??  ?? I dag gör HN:S mångårige fotograf Ola Folkesson sin sista dag på redaktione­n i Falkenberg.
I dag gör HN:S mångårige fotograf Ola Folkesson sin sista dag på redaktione­n i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden