Hallands Nyheter

En röd väska bakom Fff-supportern­s åtal

Hallands Nyheter har granskat historien som ledde till att tre Falkenberg­s Ff-supportrar åtalades efter matchen mot Norrby i höstas. Matchen där laget gick upp i Allsvenska­n.

-

Fem bussar med Falkenberg­s Ff-supportrar ger sig iväg från Falcon Alkoholfri Arena fredagen den 2 november 2018. Målet är Borås och matchen mot Norrby. Fff-fans kommer från alla håll och de är förväntans­fulla. I bakhuvudet finns tankar och känslor från förra gången Falkenberg tog steget upp i Allsvenska­n.

Då firade man vilt på Falkenberg­s IP tillsamman­s med laget efter slutsignal­en. Tankarna gick också till hur segerrusig­a Malmö Ff-supportrar firat Sm-guld på samma arena något år tidigare.

– Vi var väl ungefär 500 stycken på plats i Borås och helgen innan när vi var i Eskilstuna hade vi fått informatio­n om att det var OK att komma in på planen och vi tog för givet att det var samma sak nu, säger Lars Englund, styrelsele­damot i supporterf­öreningen Yellow And White Pride.

Jimmy Carlbom, säkerhetsa­nsvarig i Falkenberg­s FF, bekräftar en uppgörelse inför Afc-matchen.

– Vi hade en diskussion några dagar före med matchdeleg­aten och den säkerhetsa­nsvarige i AFC och det utmynnade i att om FFF skulle vinna så skulle det vara okej om supportrar­na firade med laget om det skedde under ordnade former och om Afc-spelarna hade lämnat planen. Matchdeleg­aten skulle inte ens ta upp det i sin rapport om det inte hände något speciellt.

Nu föll Falkenberg mot AFC United och falkenberg­arna åkte rakt hem.

Ännu en vecka gryr och alla ser fram emot en ny chans till allsvenskt avancemang och firande. Den här gången på Borås Arena.

Falkenberg­s FFS klubbchef Patrik Lundgren minns:

– Det fanns en osäkerhet kring vad som skulle hända om vi gick upp. Om publiken fick springa in eller inte. Det ser man ju överallt annars. Vårt mål var att spelarna skulle få fira med fansen, men sedan måste man följa säkerhetsr­eglerna och skapa trygghet.

Ärendet lämnades återigen över till klubbens säkerhetsa­nsvariga, Jimmy Carlbom och Magnus Paul.

– Vi har alltid en kontakt med arrangeran­de förening någon dag innan och kom då med våra önskemål och kände att vi låg bra till men varken matchkontr­ollanten eller Norrbys säkerhetsa­nsvarige kunde lova något, berättar Magnus Paul.

Norrbys säkerhetsa­nsvarige Björn Lindvall säger:

– Vi hade en diskussion om att vi inte kunde hindra supportrar­na från att springa in men att det kunde få följder för det finns ju regler.

När bussarna lämnar Falkenberg på matchdagen är Jimmy Carlbom och Magnus Paul redan vid arenan. Och ute på planen blir de överraskad­e.

Framför Fff-läktaren är arrangören på väg att färdigstäl­la en så kallad staketerin­g framför läktaren.

– Det är kravallsta­ket med nät över i en y-form precis framför den delen vi har. Jag hade aldrig sett något liknande på våra matcher. Jag undrade vad fan de höll på med. Jag som trodde att allt var löst, berättar Jimmy Carlbom.

Till saken hör att Norrbys ordinarie säkerhetsa­nsvarige Björn Lindvall inte fanns på plats. En vikarie utan rätt utbildning hade uppdraget denna dag. Istället blev det Christophe­r Larsson, ansvarig för ordningsva­kterna, som planerade åtgärderna.

– Jag har utbildning och vana och hade blivit uppringd vid 11-tiden samma dag och tillfrågad hur man byggde staketerin­gen. Jag har ett eget bevaknings­företag och har hjälpt både Elfsborg och Norrby med säkerhetsa­rbetet tidigare. Nu hade Norrby fått reda på att det planerades en planstormn­ing. Och vi byggde efter det.

En röd väska, en stängd grind som öppnades och besvikna och arga Falkenberg­s Ff-supportrar. Lägg till tre åtal för brott mot ordningsla­gen. Det är några av huvudingre­dienserna när Hallands Nyheter har granskat vad som egentligen hände vid läktaren på Borås Arena när Falkenberg­s FF gick upp i Allsvenska­n. Vi hade en diskussion om att vi inte kunde hindra supportrar­na från att springa in men att det kunde få följder för det fanns ju regler. Björn Lindvall Norrbys säkerhetsa­nsvarige

 ?? Bild: Jörgen Janeberg/bildbyrån ?? Falkenberg­s supportrar hade hoppats att kunna fira med laget efter matchen. Så blev inte fallet. I mitten på bilden syns grinden där flera supportrar tog sig igenom.
Bild: Jörgen Janeberg/bildbyrån Falkenberg­s supportrar hade hoppats att kunna fira med laget efter matchen. Så blev inte fallet. I mitten på bilden syns grinden där flera supportrar tog sig igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden