Hallands Nyheter

Äntligen ska Hjulet sättas i rullning

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 50 26

Efter flera turer och överklagan­den är det dags för byggstart för kvarteret Hjulet i Falkenberg. Lagom till 2020 ska första etappen av bygget vara klart med en ny Coop butik och 1 400 kvadratmet­er ny butiksyta i Gallerian.

Det har varit på gång länge och förberedel­serna har pågått i flera månader, men nu är det klart för start. Nu påbörjas bygget av det helt nya Kvarteret Hjulet vid Stortorget. Och nu är det officiellt att det är Peab som står för byggandet.

–Allting blev klart i förra veckan och det känns väldigt bra. Jag tror att det blir riktigt bra med den upphandlin­g som vi nu har fått till. Peab är jättedukti­ga och just nu håller vi på för fullt och gräver i marken där den gamla brandstati­onen stod. Där är det tänkt att bli källare så vi ska två meter ner i marken, säger Göte Johansson, projektled­are för nybygget.

Olika uppgifter har florerat om antalet nya lägenheter som ska byggas, bland annat har den stora annonstavl­an utanför Gallerian skvallrat om 116 nya bostäder. Men det kommer alltså att bli 122 hyresrätte­r i olika storlekar och Gallerian byggs ut med 1 400 kvadratmet­er butiksyta.

– Det känns jättekul och spännande att vi har fått möjlighete­n och förtroende­t att vara med och utveckla de här fastighete­rna. Vi har ju varit med länge i processen och dessutom i ett tidigt skede, säger Stellan Haraldsson, regionchef på Peab.

Byggprojek­tet är ett av de större för företaget och kommer enligt Haraldsson att innebära fler arbetstill­fällen.

– Framförall­t på hantverkar­sidan kommer det att skapa många arbetstill­fällen och självklart kommer det att sysselsätt­a många. Vi har redan ganska många projekt i Halmstad och syns en hel del i Varberg. Så det känns jättebra att få sätta Peab på kartan i Falkenberg. Det är bland det största projekt vi någonsin haft i Falkenberg.

Sedan tidigare är det klart att Coop flyttar in och öppnar en andra butik i stan i den första delen av byggnaden som beräknas vara klar i november 2020. Även restaurang Linnea & Basilika ska in i Gallerian och ska vara redo för öppning under hösten 2019.

– Hela bottenplan ska vara klar till 2020 och då gäller det delen som vetter mot nya KKC (kultur- och kunskapsce­ntrum). Sedan väntas bostäderna och etapp två vara klar till hösten 2021, säger Göte Johansson.

Kontraktss­umman är satt till 255 miljoner kronor men enligt Göte beräknas bygget total kosta närmare 350 miljoner kronor. Känns det skönt att äntligen få komma igång efter alla turer fram och tillbaks?

– Verkligen, nu finns det ingen återvändo längre och nu är det verkligen på g. Jag brukar skoja och säga att nu är det ingen punktering på Hjulet längre utan nu är vi i rullning.

Jag brukar skoja och säga att nu är det ingen punktering på Hjulet längre. Göte Johansson

 ??  ??
 ?? Bild: Christophe­r Vallerius ?? Göte Johansson, projektled­are för Kvarteret Hjulet, är glad att de äntligen kan komma igång med bygget som varit på tapeten under en lång tid. Hösten 2021 är det tänkt att Falkenberg­s nyaste kvarter ska vara klart.
Bild: Christophe­r Vallerius Göte Johansson, projektled­are för Kvarteret Hjulet, är glad att de äntligen kan komma igång med bygget som varit på tapeten under en lång tid. Hösten 2021 är det tänkt att Falkenberg­s nyaste kvarter ska vara klart.
 ?? Bild: Hn/arkiv ?? Sedan tidigare är det klart att Coop flyttar in och öppnar en andra butik i stan i den första delen av byggnaden som beräknas vara klar i november 2020.
Bild: Hn/arkiv Sedan tidigare är det klart att Coop flyttar in och öppnar en andra butik i stan i den första delen av byggnaden som beräknas vara klar i november 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden