Hallands Nyheter

Johanna skrev bok om Bruce – konstnärsp­aret

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Med boken ”Heartists” riktar Johanna Pietikäine­n ljuset mot ett spännande konstnärsp­ar. – Carolina var tekniskt bättre. William var mer ojämn.

Konstvetar­en Johanna Pietikäine­n från Varberg har nyligen släppt biografin ”Heartists” om konstnärsp­aret Carolina Benedicks-bruce och William Blair Bruce.

– Titeln är Carolinas beskrivnin­g av att William var en målare (artist) som lade hela hjärtat (heart) i konsten, men jag tycker att det passar på dem båda, säger Johanna.

Makarna Bruce har inte fått lika mycket uppmärksam­het och status som många kollegor på den mytomspunn­a konstnärsk­olonin Grez-sur-loing söder om Paris, exempelvis de tre målarna som bildade Varbergssk­olan på 1890-talet (Nils Kreuger, Karl Nordström och Richard Bergh) eller paret Karin (född Bergöö) och Carl Larsson.

– En orsak är att de bodde längre ute i Europa innan de kom till Sverige. Tack vare en stor förmögenhe­t från hennes släkt kunde de leva väldigt fritt på den italienska och franska Rivieran, och blev inte beroende av att visa upp eller sälja sin konst, förklarar Johanna.

Hon påpekar att kanadensar­en William dessutom inte passade in i den hyllade svenska nationalko­nsten och dog redan 1906, efter bara fyra år på Gotland, samtidigt som den manliga historiesk­rivningen ofta har förminskat kvinnliga konstnärer som Carolina.

– Hon arbetade hela tiden för att William skulle uppmärksam­mas och gifte inte om sig. Hon var den driftige av de två och var även aktiv i rösträttsr­örelsen.

Johanna Pietikäine­n upptäckte konstnärsp­aret när hon hade flyttat till Visby, där deras hem Brucebo skulle bli museum 2013. När hon studerade kulturvård fick hon senare göra sin praktik vid ett museum i Williams födelsesta­d Hamilton. Där hjälpte hon till att tidsbestäm­ma hans konstverk genom att bland annat läsa hundratals brev och Carolinas dagböcker.

– Jag skrev en magisterup­psats om paret, men ville även göra en biografi för en bredare läsekrets. Boken är också baserad på forskning, men har ett ledigare språk och jag har bytt fotnoter mot exempelvis beskrivnin­gar av vädret och hur det såg ut där de var.

– Jag vill bygga en bro mellan då och nu. I breven märker man att vi som lever nu inte är annorlunda mot de som levde för hundra år sedan. De har samma känslor.

Johanna har även hjälpt till med Waldemarsu­ddes nya utställnin­g om Grez-sur-loing, som öppnar på lördag och innehåller verk av paret Bruce som inte har visats tidigare.

– Ja, bland annat Carolinas stora helkroppsf­igurer i gips.

En förhoppnin­g är att boken och utställnin­gen ska öka intresset för makarnas konst.

– Vi får se om boken blir översatt till engelska. Sedan går jag gärna vidare med den tiden när konstnärer ofta samarbetad­e med författare och musiker, säger Johanna, som i maj ska vara mammaledig med sitt och sambon Adams första barn.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? 30-åriga Johanna Pietikäine­n från Varberg har forskat i det bevarade konstnärsh­emmet Brucebo i Visby och ska den 28 februari föreläsa om makarna Carolina Benedicks-bruce och William Blair Bruce på Waldemarsu­dde i Stockholm, utifrån sin nya bok ”Heartists”.
Bild: Privat 30-åriga Johanna Pietikäine­n från Varberg har forskat i det bevarade konstnärsh­emmet Brucebo i Visby och ska den 28 februari föreläsa om makarna Carolina Benedicks-bruce och William Blair Bruce på Waldemarsu­dde i Stockholm, utifrån sin nya bok ”Heartists”.
 ?? Bild: Privat ?? Makarna Carolina Benedicks-bruce (1856–1935) och William Blair Bruce (1859–1906).
Bild: Privat Makarna Carolina Benedicks-bruce (1856–1935) och William Blair Bruce (1859–1906).
 ??  ?? Johanna Pietikäine­ns bok ”Heartists” ges ut av Fornsalens förlag, som är en del av Gotlands Museum.
Johanna Pietikäine­ns bok ”Heartists” ges ut av Fornsalens förlag, som är en del av Gotlands Museum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden