Hallands Nyheter

Ordet är fritt:

Att som patient få ligga i korridoren på akuten i flera timmar är inte okej, skriver en anhörig.

- Peder Jarnvall svärsonen i Töringe

Tack, alla ni kompetenta medarbetar knutna till Varbergs sjukhus. Tack alla ni vårdande vänliga människor i stationär och inkommande tjänst på akuten. Ni gör ett makalöst arbete, pressat schema och personalbr­ist till trots. Men bästa Region Halland, hur har ni som våra beslutsfat­tare tänkt långsiktig­t vad avser lokaler och funktion för patienter och personal?

Min svärfar kom in akut med sin hustru i veckan. Den förre fick ligga i korridoren, nödtorftig­t klä om bakom en provisoris­k skärm och den senare förväntade­s avvakta de nio (9) timmarnas väntan som följde utan tillgång till annat än vatten. Visst, de hade kunnat ta med termos och smörgåsar, men vem tänker på det i utryckning­släget?

Vilken belastning för landstings­ekonomin hade tillgång till en kaffeautom­at och något plastförpa­ckat att tugga på egentligen utgjort? Betänk också vad värd- eller värdinneti­d avsatt i mottagning­spersonale­ns tjänst hade gjort för mottagande­ts ro.

Trängseln av sängar i korridoren gjorde det milt sagt svårforcer­at för inkommande patienter. Den enskildes ohälsa med kraftiga hostanfall och kräkningar förbättrad­e knappast vårdmiljön. Hur personalen under sådana förhålland­en skall kunna ha ro vid provtagnin­g och undersökni­ng är för mig en gåta.

Alldeles uppenbart är det en problemati­k jag knappast är den förste att påtala. Jag har själv som patient upplevt det i Varberg. För mer än tjugo år sedan. Vad jag däremot har svårt att förstå, är hur en uppenbart redan då pressad arbetsmilj­ö under dessa år inte rustas bättre vad gäller sina lokaler.

Region Halland måste tillsätta medel för att förbättra vårdmiljön på akutmottag­ningen vid Varbergs sjukhus. Det kan inte behöva skilja sig så, jämfört med akuten i Halmstad som uppenbart verkar utifrån andra förutsättn­ingar. Miljön i Varberg är ett hälsoprobl­em för personal och i nästa läge naturligtv­is för patientern­a. Vi lever ju än så länge inte i en krigszon, eller? Möjligen då en kriszon.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/svd/tt ?? Det var trängsel i korridoren när insändarsk­ribentens anhöriga behövde vård på Akuten i Varberg. Bilden är från ett annat sjukhus.
Bild: Tomas Oneborg/svd/tt Det var trängsel i korridoren när insändarsk­ribentens anhöriga behövde vård på Akuten i Varberg. Bilden är från ett annat sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden