Hallands Nyheter

Många lediga jobb erbjöds på mässan

Årets jobbmässa i Falkenberg skiljde sig från tidigare år. Nu var endast företag och myndighete­r med lediga tjänster att erbjuda bland utställarn­a. Och lediga tjänster fanns det gott om.

- Rickard Gustafsson

Arbetslösh­eten sjunker och suget efter arbetskraf­t i Falkenberg är stort. Det vittnade årets stora jobbmässa i Falkhallen om där tusentals jobbsökand­e matchades mot hundratals lediga tjänster hos ett 60-tal företag och myndighete­r.

Å ena sidan hade årets jobbmässa i Falkhallen något färre utställare än tidigare år. Å andra sidan var det enbart företag på plats som hade riktiga jobb att erbjuda.

– Mässan är lite mindre i år och det är så vi har velat ha det. På plats i dag finns bara företag som har behov av att anställa och lediga tjänster att söka, säger mässarrang­ören Mirna Mneimné som till vardags arbetar på Arbetsförm­edlingen i Falkenberg.

Mneimné kunde en halvtimme in på mässan konstatera att hela mässhallen var fylld av människor på jakt efter jobb och även notera att många besökare gick på speedinter­vjuer hos flera företag som rekryterar med kort varsel. Riksbyggen, Lidl, Torsåsen Fågel och Lernia var några av företagen som valde det nya och något udda rekryterin­gssättet.

Bemannings­företaget Lernias uppdrag var att hitta 25 personer till lediga tjänster. Lena Sagström och Håkan Karlsson genomförde intervjuer på 7–10 minuter och handplocka­de personer till djupinterv­juer senare i veckan och nästa vecka.

– Det är ett skarpt läge och vi har många kunder med stora behov därför sydde vi ihop en rekryterin­gsträff här på mässan. Vi måste hitta alternativ­a vägar, säger Lena Sagström.

Att en annalkande lågkonjunk­tur väntar runt hörnet märks inte av på Lernia, tvärtom.

– Det är full fart och vi kan inte se att någon bransch där vi rekryterar dippar, vare sig på tjänsteman­naeller yrkesarbet­arsidan, säger Lena Sagström.

Falkenberg­aren Ibrahim Gazal, 20 år, är arbetslös och prövade lyckan på speedinter­vjun. För tre år sen kom han till Sverige från Syrien och på mässan var han fast besluten att hitta ett jobb.

– Jag kan tänka mig att göra vad som helst. För mig är det viktigt att ha ett jobb där jag träffar svenskar. Jag vill lära mig språket bättre och få svenska kompisar men mitt drömjobb är att bli polis.

Mirna Mneimné på AF har en positiv framtidssy­n kring den lokala arbetsmark­naden. Färsk statistik visar dessutom att arbetslösh­eten sjunker i hela Halland.

– Den största utmaningen är att få ut nyanlända i arbete. Många är välutbilda­de och har erfarenhet­er men kommer inte ut på grund av språksvåri­gheter. Men de som vågat testa i Falkenberg har fått den kompetens de var ute efter, säger Mirna Mneimné och slår ett slag för praktikpla­tser.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Över 2 000 besökare förväntade­s komma till årets jobbmässa i Falkhallen i Falkenberg. Många av dem gick hem med förhoppnin­gar om att ha hittat ett nytt arbete.
Bild: Håkan Johansson Över 2 000 besökare förväntade­s komma till årets jobbmässa i Falkhallen i Falkenberg. Många av dem gick hem med förhoppnin­gar om att ha hittat ett nytt arbete.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Jobbmässan i Falkhallen är en stor mötesplats där arbetsgiva­re letar efter nya medarbetar­e. Under onsdagen var 60 utställare på plats med många lediga jobb att erbjuda. För många av de drygt 2 000 besökarna väntar jobbinterv­juer och kanske snart ett nytt arbete.
Bild: Håkan Johansson Jobbmässan i Falkhallen är en stor mötesplats där arbetsgiva­re letar efter nya medarbetar­e. Under onsdagen var 60 utställare på plats med många lediga jobb att erbjuda. För många av de drygt 2 000 besökarna väntar jobbinterv­juer och kanske snart ett nytt arbete.
 ??  ?? Mirna Mneimné, mässarrang­ör och anställd på Arbetsförm­edlingen i Falkenberg, var mycket nöjd med att ha lockat 60 utställare som hade gott om ”riktiga jobb” att erbjuda.
Mirna Mneimné, mässarrang­ör och anställd på Arbetsförm­edlingen i Falkenberg, var mycket nöjd med att ha lockat 60 utställare som hade gott om ”riktiga jobb” att erbjuda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden