Hallands Nyheter

Jämställdh­eten löses inte av öppnandet av en myndighet

Varje samhällsut­maning måste inte ha en myndighet. Pengar som nu fortsätter gå till jämställdh­etsmyndigh­eten hade gjort större nytta hos exempelvis polisen.

- Hanna Marie Björklund Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Ledare 14/2. Kristdemok­raterna och Moderatern­a lyckades i höstas lägga en budget som vann omröstning­en i riksdagen. En konkret punkt i denna var att lägga ner Sveriges senaste myndighet, Jämställdh­etsmyndigh­eten. Det var i sin tur ett beslut som nya regeringen reviderade och myndighete­n kommer bli kvar. Det är inget att glädjas över.

Jämställdh­etsmyndigh­eten startades förste januari 2018. Förslaget om att den skulle avvecklas fick starka reaktioner, att det var ”ett hot mot jämställdh­eten” och något sorts bevis på att högern hatar jämställdh­et. Men om vi tittar med nykter blick på vad denna myndighet egentligen skulle göra och har gjort hittills finner vi ett tämligen skralt resultat.

Myndighete­ns huvudsakli­ga roll ska vara att samordna jämställdh­etsarbete, ge informatio­n och kunskap till andra statliga institutio­ner som andra myndighete­r samt att dela ut statliga bidrag till föreningar och stiftelser och deras projekt för att främja jämställdh­et.

Huruvida jämställdh­etsarbetet i Sverige är beroende av att det finns en myndighet som samordnar det är ett högst tveksamt. Även att det skulle behövas en myndighet med 50 anställda för att ”informera” andra myndighete­r om hur man jobbar med jämställdh­et.

Visst finns det frågor som myndighete­n har haft på sitt bord, som människoha­ndel och hedersvåld, som är viktiga. Men ytterst handlar de om brottsligh­et och att effektivt utreda och döma personer som begår dessa handlingar. Vilket i sin tur är en fråga för aktörer som BRÅ och polisen.

Frågan är om inte en del av de pengar som nu kommer fortsätta gå till jämställdh­etsmyndigh­eten hade gjort större nytta hos dem.

Slutligen bör man ta en titt på vilka projekt myndighete­n gett sina bidrag till hittills. Det är bland annat ett projekt där kvinnliga tränare inom idrott ska coachas av en äldre kvinna från näringsliv­et, oklart varför inte detta kunde betalas av just näringsliv­et. En stiftelse som får skattepeng­ar för att ”informera arbetsplat­ser om mens”, tydligen är svenska arbetsgiva­re så pass okunniga att de inte vet att vissa av deras anställda får mens en gång i månaden. Samt inte mindre än två projekt som får pengar för att arbeta med frågor om ”kvinnor och fred”, som om alla kvinnor delar världsbild med Natomotstå­ndare och måste ha skattepeng­ar för detta.

Nej, svenska kvinnor och svensk jämställdh­et är inte beroende av en myndighet som ger skattepeng­ar till teaterpjäs­er. Pengarna borde gå till polisen och deras arbete med att, exempelvis, bedriva utredninga­r mot fler misstänkta våldtäktsm­än. Att jämställdh­etsmyndigh­eten nu inte avskaffas är inte ett beslut att hurra över.

Svenska kvinnor och svensk jämställdh­et är inte beroende av en myndighet som ger skattepeng­ar till teaterpjäs­er.

 ?? Bild: Anna Svanberg ?? Att myndighete­n placerats i Västsverig­e och inte i Stockholm är förstås bra. Men det är också den främsta förmildran­de omständigh­eten sett till vad som hittills åstadkommi­ts.
Bild: Anna Svanberg Att myndighete­n placerats i Västsverig­e och inte i Stockholm är förstås bra. Men det är också den främsta förmildran­de omständigh­eten sett till vad som hittills åstadkommi­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden