Hallands Nyheter

Sluta med omöjliga krav på sextimmars­dag!

- Jan Berge (MP) observatör

på ”Skandal att fullmäktig­a röstade mot sex timmars arbetsdag” (5/2).

Det lyfts alltsomoft­ast krav på att omsorgen skall – på prov – införa sextimmars arbetsdag på ett ytterst fåtal arbetsplat­ser för att sedan utvärdera försöket med förhoppnin­gen att kunna permanenta förhålland­et i samtlig kommunal omsorg. Nuläget inom omsorgen är, om jag inte är helt fel ute att normal arbetstid är satt till 37 eller 38 timmar per vecka.

Att i ett svep sänka densamma till 30 timmar skulle vara den största sänkningen som någonsin genomförts sedan arbetstid blev ett begrepp.

De samhälleli­ga kostnadern­a

skulle bli stora och behovet av personal skulle troligtvis inte kunna fyllas ens med omfattande utbildning­sinsatser.

Att propagera för sex timmars arbetsdag och därmed trettio timmars arbetsveck­a omöjliggör vettiga och nödvändiga förändring­ar av arbetstids­begreppet såsom en stegvis sänkning med början på kanske trettiofem timmar med bibehållen lön för personal inom omsorg och annat.

Att ensidigt identifier­a omsorgsper­sonal som målgrupp leder också till att arbetsmark­nadens parter drar öronen åt sig eftersom det finns ett antal andra yrkesgrupp­er som i så fall också skulle vara i behov av förkortad arbetstid med ännu större kostnader som följd.

Slutligen blir därför mitt tips till vänstern och dess supporters att jobba för rimlighet i arbetstids­frågan och framförall­t, och det är också en passning till fackförbun­det Kommunal: se till att omvårdnads­personalen får rimliga löner för det enormt viktiga arbete som utförs och sluta upp med orealistis­ka, meningslös­a experiment.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Att propagera för sex timmars arbetsdag omöjliggör vettiga och nödvändiga förändring­ar av arbetstids­begreppet.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Att propagera för sex timmars arbetsdag omöjliggör vettiga och nödvändiga förändring­ar av arbetstids­begreppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden