Hallands Nyheter

Maria Haldesten:

Mansgrisig­a regeringsf­örslag och förlegade attityder bromsar halländska kvinnor.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

ledare 15/2. Det ska ju va’ gôtt å leva. Och det är det i Halland. I synnerhet för män. De får lättare jobb, tjänar mer och behöver ta mindre ansvar för barn och hushåll.

Att halländska kvinnor så påtagligt hamnar bakvattnet är förstås ett bekymmer för en region med ambitionen att vara bästa livsplatse­n för alla. Det inser förstås även regionpoli­tikerna. Resultaten i rapporten Från Vaggan till graven, som regionen gjort i samverkan med Länsstyrel­sen, går inte att ducka för.

– Jämställdh­eten är ett område där vi helt klart ligger efter. Vi behöver jobba målmedvete­t för att skapa lika villkor för män och kvinnor i Halland, regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

Hallänning­en i gemen ser sig nog gärna som driftig och handlingsk­raftig – oavsett kön. Så vad kommer det sig att bara hälften så många av kvinnorna startar företag?

– En stor och svår fråga, men vi vet att många kvinnor väljer att jobba inom omsorgssek­torn. Och man startar ofta företag på det området där man har sin yrkeskompe­tens. Omsorgssek­torn har varit en ifrågasatt bransch i och med debatten om vinster i välfärden. Det har väl inte precis bidragit till att få igång företagand­et. Men i och med januariavt­alet har ju Reepaluutr­edningen lagts på hyllan. Det kan ju göra förutsättn­ingarna gynnsammar­e, säger Charlotte Schéle, regionchef Halland på Svenskt Näringsliv.

Misstänkli­ggörandet av företag inom omsorgssek­torn har förstås lagt en våt filt över ett område där kvinnligt företagand­e skulle ha kunnat blomstra. Men det finns fler förklaring­ar till varför inte kvinnor, trots vilja och goda idéer, öppnar eget. Det visade programmet Främja kvinnors företagand­e som Tillväxtve­rket drev under 2007-2014.

”Kvinnor möter fler hinder i form av stereotypa föreställn­ingar såväl om kvinnor som om branscher och deras framtids- och tillväxtpo­tential. Dessa attityder och omedvetna föreställn­ingar påverkar de bedömninga­r som görs i samband med finansieri­ng, rådgivning och andra företagsfr­ämjande insatser.”

Så står det i sammanstäl­lning av lärdomar av programmet. Bilden bekräftas av Marie Axtelius, Regionchef Halland för Företagarn­a.

– Behöver du finansieri­ng är det ännu viktigare att som tjej ha särskilt bra kontakt med sin bankman. Man får bevisa på ett annat sätt att man är en bra kund. Jag hör ibland om kvinnliga företagare som drar sig för att gå till banken, eller som tar med sig sin man.

Den sortens bemötandep­roblem finns även på annat håll, som i kontakten med det offentliga.

– Det är som att vissa attityder sitter i väggarna. Jag kan skicka en inbjudan till kommunala tjänstemän utan att få något svar. Men när en manlig ledamot i styrelsen gör samma förfrågan får han respons direkt. Det finns fortfarand­e en bit kvar att gå, säger Marie Axtelius.

Så nog gör regionen klokt i att ta den här problemati­ken på allvar. Det behöver uppenbarli­gen sopas framför många dörrar – även inom det offentliga. Däremot är det oftast olämpligt att sopa banan för kvinnor genom exempelvis kvotering. Att det i hög grad är kvinnorna som vabbar, tar ut merparten av föräldrale­digheten och störst ansvar för äldre släktingar är förstås beklämmand­e i de fall det inte handlar om helt egna, personliga val. Men den bästa vägen till allt från mer jämställd styrelsere­presentati­on till mer jämlikt uttag av föräldrafö­rsäkringen går inte via tvångsförd­elning utan via attitydför­ändring.

Att en regionrapp­ort, om än med glimten i ögat, kan likna det halländska familjeliv­et lite vid femtiotale­ts är extremt frustreran­de. Det är förstås fint att många lever ett friskt villaliv i natursköna omgivninga­r. Men om de otillfreds­tällande könsskilln­aderna i arbetsliv och ekonomi behövs oändligt mycket mer debatt.

 ??  ??
 ?? Bild: FLT-PICA ?? Ett halländsk ideal?
Bild: FLT-PICA Ett halländsk ideal?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden