Hallands Nyheter

Trendbrott – fler vill renovera bostaden

Hallänning­arnas intresse för att renovera bostaden växer igen efter att luften gick ur marknaden då rotavdrage­t sänktes 2016. – Det märks att det är fler och fler som ringer men det är inte alls som 2015, säger Per Svensson, vd på Falkenberg­sföretaget SK

- Rickard Gustafsson rickard.gustafsson@hn.se 0703-063 434

Halland: När rotavdrage­t sänktes gick luften ur marknaden för renovering­ar av privatbost­äder. Nu har trenden vänt.

Över 1,2 miljarder kronor spenderade hallänning­arna på rotavdrags­berättigad­e renovering­ar under 2018, visar en sammanstäl­lning gjord av Renovering­sindex.

Det betyder att hallänning­en i genomsnitt spenderade 9 420 kronor på att förbättra och piffa upp sin bostad. Det är en ökning med 2,7 procent och placerar Halland på topp 3-listan efter Gotland och Blekinge.

Sammanstäl­lningen visar hur mycket svenskarna renoverar och baseras på statistik från Skatteverk­et om utnyttjat rotavdrag samt handel med renovering­smaterial.

Enligt Mikael Holmstrand på Renovering­sindex har marknaden i år märkt av en tydlig återhämtni­ng sedan rotavdrage­t sänktes 2016. Under 2017 minskade Skatteverk­ets utbetalnin­g av rotavdrag med hela 17 procent men nu ökar renovering­sviljan på nytt.

– Sänkningen av rotavdrage­t hade en starkt negativ inverkan på marknaden i hela landet. Under andra halvåret 2018 såg vi en stadig ökning av hallänning­arnas renovering­svilja, säger Mikael Holmstrand.

Den bilden bekräftas av Per Svensson, vd på SK Bygg i Falkenberg.

– Alla snabbade på renovering­arna för att få det 50-procentiga avdraget. Luften gick ur helt efter att avdraget drogs ner till 30 procent och för oss kändes det nästan som att rot-jobben försvann helt.

Trots att marknaden nu genomgår ett trendbrott är det långt kvar till haussen 2015. SK Byggs vd har dock under senaste halvåret märkt av ökad efterfråga­n men berättar samtidigt att det är svårt för privatpers­oner att överhuvudt­aget få ta tag i hantverkar­e.

Förklaring­en heter byggboomen och

företagen har fulla kalendrar.

– Det byggs mycket annat i regionen som skolor, förskolor och bostäder och vi kan tidigast ta ett jobb efter semestern, september/oktober. Så ser det ut för de flesta och det får

privatpers­onerna lida lite för som ofta vill få jobben snabbt gjorda, berättar Per Svensson. Är det så stor brist på hantverkar­e?

– Så är det just nu och så låter det från alla jag talar med. Vi saknar snickare och hade det stått tre personer och bankat på dörren hade de fått jobb i morgon, säger Per Svensson.

 ??  ?? Efter ett par år av nedgångar ökar nu renovering­arna av halländska bostäder igen. Trendbrott­et blev 2018 ett faktum och totalt spenderade hallänning­arna 1,22 miljarder på att renovera sina bostäder. Uppgången är 2,7 procent, enligt ny statistik från Renovering­sindex.
Efter ett par år av nedgångar ökar nu renovering­arna av halländska bostäder igen. Trendbrott­et blev 2018 ett faktum och totalt spenderade hallänning­arna 1,22 miljarder på att renovera sina bostäder. Uppgången är 2,7 procent, enligt ny statistik från Renovering­sindex.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ??
Bild: Fredrik Sandberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden