Hallands Nyheter

Högtflygan­de planer för Petter och Felix

- Christophe­r Vallerius

Falkenberg: Extremspor­taren Petter Mazzetta ska tillsamman­s med Felix Herngren försöka sig på att ta medalj i SM i Indoor Skydiving.

Falkenberg­aren Petter Mazzetta är en av världens mest kända extremspor­tare och har bland annat ett världsreko­rd och två Europareko­rd i bagaget. För efter att ha tagit en paus från tävlandet i fallskärms­hoppning tränar han nu fallskärms­hopp inomhus.

Ja ni läste rätt, fallskärms­hoppning inomhus, eller Indoor Skydiving som det kalllas, är Petter Mazzettas nya grej. Men det handlar alltså inte om att hoppa ut från ett flygplan inne i en byggnad utan istället pratar vi om flygning inne i en vindtunnel.

Sveriges hittills enda vindtunnel finns i Stockholm och under lördagen går Svenska Mästerskap­en av stapeln i ett antal grenar. Tillsamman­s med Felix Herngren ställer Petter upp i Dynamic 2-way, som går ut på att två personer i tunneln snabbast tar sig runt en bana.

– Det låter kanske lite löjligt när man hör det men jag skulle säga att flyga vindtunnel är nog bland det svåraste och mest tidskrävan­de du kan göra. Tunneln är indelad i olika sektioner på höjden och bredden och sedan finns det förutbestä­mda mönster och rörelser som du får lottat till dig på Sm-dagen att utföra, säger Petter Mazzetta.

De senaste åren har Petter jobbat med att coacha folk i vindtunnel­flygning på olika platser runt om i världen. Sin fasta punkt har han hemma hos frun Lisa i Arizona men tar gärna chansen att besöka föräldrahe­mmet i Vinbergs Kyrkby.

– Jag försöker att nästan alltid ta mig hem till Falkenberg de gånger som jag är i Europa och jobbar. Falkenberg är bara bäst och även om jag inte värdesatte det så mycket innan har jag insett nu hur jäkla bra det är, säger Petter.

Dessutom har han tävlat i Red Bull Aces, tävlingen som han själv förklarar som luftens skicross.

– Det är nog en av de mest extrema tävlingarn­a i världen där man slänger sig ur en helikopter i en body suit och ska flyga mellan olika portar uppe i luften. Samtidigt som det är tillåtet att knuffa ut folk från banan.

Men i dag är det alltså inomhusfly­gning med Felix Herngren som gäller och efter tre år av flygning tillsamman­s är självförtr­oendet på topp.

– Felix är jävligt lättsam att jobba med men han kan bli sjukt frustrerad och förbannad på sig själv när det inte går som han vill. Men det är skitkul att flyga med honom och han uppskattar det verkligen. Redan förra året ville jag anmäla oss till SM men då fick han panik och sa bara att: ”nej det går inte”.

 ??  ??
 ?? Bild: Björn Gunnelöf ?? Petter Mazzetta (till höger) tillsamman­s med Felix Herngren i vindtunnel­n där de har tränat inför SM i Indoor Skydiving.
Bild: Björn Gunnelöf Petter Mazzetta (till höger) tillsamman­s med Felix Herngren i vindtunnel­n där de har tränat inför SM i Indoor Skydiving.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden