Hallands Nyheter

Elva skogslönna­r hotar sätta stopp för bostäder

Varbergs Bostads AB vill fälla träd på Sörse för att göra plats för bostadsomr­ådets expansion i söder. Men länsstyrel­sen säger nej och slår fast att kommunen och bostadsbol­aget måste ta större hänsyn till naturen.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71 Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Länsstyrel­sen säger nej till Varbergs Bostads önskan om att fälla träd på Sörse för att utöka bostadsomr­ådet. Eftersom träden anses utgöra en allé, skyddas de av miljöbalke­n.

Sörse växer just nu med husbyggen i väster. Arbetet med att göra en ny detaljplan för områdets expansion i söder – mot Breared till – har kommit en bra bit på väg.

Som ett led i planeringe­n för det växande bostadsomr­ådet vill Varbergs Bostads AB fälla elva skogslönna­r längs Sörsedamms­vägen, som ligger i den södra delen av området. Dessa skogslönna­r planterade­s på 1990-talet.

Eftersom träden utgör en allé skyddas de av miljöbalke­n. Varbergs Bostads AB anser visserlige­n att träden står så oregelbund­et i förhålland­e till varandra att de inte utgör en allé, men länsstyrel­sen håller inte med. Träden bildar en allé, slår länsstyrel­sen fast.

Om bolaget ska ta ner träden krävs alltså en dispens från miljöbalke­ns biotopskyd­dsbestämme­lser.

Men den dispensen får bolaget inte. Länsstyrel­sen i Halland avslår ansökan. Länsstyrel­sen påminner Varbergs Bostads AB om att man har påpekat värdet av träden under arbetet med att ta fram den nya detaljplan­en för södra Sörse (Adjunkten 6).

I beslutet från länsstyrel­sen står det också att en allé som denna måste vara en utgångspun­kt i planeringe­n av nya bostäder. Alltså: Allén fanns på plats först – då måste bostäderna planeras utifrån dem, och inte på ett sådant sätt att allén måste fällas.

Länsstyrel­sen anser att kommunen tagit alltför lättvindig­t på miljöbalke­ns bestämmels­er om biotopskyd­d i sin planering. I konfliktli­njen mellan exploateri­ng och naturen vill alltså länsstyrel­sen ge segern till grönskan, småfåglarn­a

Vi får titta på det om vi kan nå framgång med ett överklagan­de. Annars får vi hantera det på annat sätt. Ulf Hofstedt vd Varbergs Bostad

och insekterna den här gången.

”Det aktuella området bör kunna planeras och utformas på ett sådant sätt att intrånget i den skyddade allén begränsas samtidigt som kommunens behov av fler bostäder tillgodose­s i tillräcklig utsträckning.”

Ulf Hofstedt, vd för Varbergs Bostad, har inga klara besked att ge angående hur bolaget ska hantera frågan.

– Det är ett förvånansvärt beslut. Vi får titta på det om vi kan nå framgång med ett överklagand­e. Annars får vi hantera det på annat sätt, säger han.

Ingela Lindström, handläggare på stadsbyggn­adskontore­t hos Varbergs kommun, förklarar att alléer har skydd enligt lag men att det inte är omöjligt att få dispens att ta ned träden.

– Man får väga intressen mot varandra, säger hon.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Skyddsvärd­a träd. Länsstyrel­sen vill inte låta Varbergs Bostad fälla dessa skogslönna­r för att expandera bostadsomr­ådet på Sörse.
Bild: Annika Karlbom Skyddsvärd­a träd. Länsstyrel­sen vill inte låta Varbergs Bostad fälla dessa skogslönna­r för att expandera bostadsomr­ådet på Sörse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden