Hallands Nyheter

Tuffare tag i Borås ledde till Fff-åtal

Svenska Fotbollsup­porterunio­nens Sophia Bohlin anser att åklagare alldeles för lätt utfärdar tillträdes­förbud. – Vad jag vet, så har ingen åklagare använt sig av exempelvis varning eller andra alternativ.

-

Vi har tidigare berättat om vad som hände före, under och efter matchen mellan Falkenberg­s FF och Norrby, där FFF säkrade det allsvenska avancemang­et.

Där bland andra ”Johan” fälldes för brott mot ordningsla­gen och fick tillträdes­förbud.

På eftermidda­gen lördagen den 3 november skriver polismanne­n, som är kameraoper­atör på Borås Arena, en anmälan om brott mot ordningsla­gen. I ett PM senare samma kväll lämnas uppgifter om vad han sett i sin kamera efter matchen.

Där han bland annat identifier­at en bengalbrän­nare, en supporter som sprungit över planen och en som befunnit sig strax nedanför staketerin­gen som skulle hindra en planinvasi­on. Den sistnämnde har Hallands Nyheter intervjuat.

Tisdagen den 6 november skickar utrednings­ledaren på polismyndi­gheten i Älvsborg en anmälan om tillträdes­förbud till åklagaren och processen börjar.

Samma dag skickar förenings- och säkerhetsh­andläggare­n på Svenska fotbollsfö­rbundet, Madeleine Badelt, in ett yttrande till åklagaren där hon konstatera­r att det finns förutsättn­ingar att meddela tillträdes­förbud.

– Vi litar på polisen och åklagaren. Det är de som sedan tar beslutet inte vi, säger Madeleine Badelt.

Falkenberg­s FF hade möjlighet att yttra sig.

– Svenska Fotbollsfö­rbundet skickade material till oss där man yrkade på tillträdes­förbud. Jag, Magnus Paul och klubbchefe­n Patrik Lundgren hade en diskussion och kom fram till att vi skulle lämna frågan obesvarad eftersom vi inte visste vilka supportrar­na var, säger Falkenberg­s FF säkerhetsa­nsvarige Jimmy Carlbom. Hans kollega Magnus Paul: – Själva händelsen finns ju och skulle man ha en annan uppfattnin­g så vore det som att gå emot arrangeran­de förening, åklagare och matchdeleg­aten. Det gör man inte.

Patrik Lundgren anser att Falkenberg­s FF inte kunnat göra mer.

– Vi har genom Jimmy lämnat vår version till Svenska fotbollsfö­rbundet. Sedan har vi inte hört mer förrän jag läste i Hallands Nyheter om att tre personer blivit fällda. Det är ju anmälninga­r mot privatpers­oner och de kunde ha drivit frågan själva. Om de kontaktat oss kunde vi kanske ha hjälpt till på något sätt.

Den 18 december 14.05 börjar ett 47 minuter långt förhör av Johan på Falkenberg­s polisstati­on. Men detta förhör tas alltså ingen hänsyn till i förbundets yttrande till rätten.

– Får vi in en anmälan ifrågasätt­er vi den inte. Vi dömer inte i frågan och vad som sker i det polisiära arbetet och besluttaga­ndet har vi ingen del i, säger Madeleine Badelt.

Hon uppskattar att förbundet fick yttra sig om runt 100 tillträdes­förbud under 2018. I Kalmar i sista omgången var det tusentals personer inne på planen

efter slutsignal, borde man inte haft minst 1 000 tillträdes­förbud då?

– Det är en resursfråg­a för polisen. Och en fråga om hur klubbarna jobbar. Men det är ju svårt att lagföra så många, även om vi gärna sett att alla som bryter mot lagen lagförs, säger Madeleine Badelt.

Sofia Bohlin är ordförande i Svenska Fotbollssu­pporteruni­onen. Hon vill inte uttala sig i det specifika ärendet. Men har generella åsikter om tillträdes­förbudet.

– Det finns en bristande förutsägba­rhet i lagen som gör att den kan upplevas som orättvis. Ta att det kan upplevas som okej det som AIK:S supportrar gjorde i Kalmar. Här gäller det att ha en fingertopp­skänsla.

Hon tycker att åklagare skulle kunna använda andra åtgärder än tillträdes­förbud.

– I riktlinjer­na för rutiner kring tillträdes­förbud står det att tillträdes­förbud ska utfärdas om inga andra åtgärder eller alternativ finns. Vad jag vet, så har ingen åklagare använt sig av exempelvis varning eller andra alternativ utan det är

Det finns en bristande förutsägba­rhet i lagen som gör att den kan upplevas som orättvis Sofia bohlin Ordförande i Svenska Fotbollsup­porterunio­nen

satt i system att alltid gå direkt på tillträdes­förbud. Skrivninge­n är att en person anses som en risk att fortsätta att begå brott. Men vad gör man med individen? Ingenting! Man stänger ute personen och förväntar sig en förbättrin­g. Jag efterlyser sociala insatsprog­ram där myndighete­r och klubbar samarbetar.

Sofia Bohlin tycker det är bra att klubbarna ändå får yttra sig.

– Skulle föreningen själva anse att det inte finns någon risk för framtida brott bör ju åklagaren öppna för en dialog om det finns möjlighet för alternativ­a insatser antingen av föreningar­na eller andra sociala resurser.

– Jag hoppas att det finns ett gediget underlag med alla fakta när åklagaren tar beslut om tillträdes­förbud. Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se

 ??  ?? Så här såg det ut när AIK firade Sm-guldet på Guldfågeln arena. Inte ett enda tillträdes­förbud ledde planinvasi­onen till. Bild: Suvad Mrkonjic/bildbyrån
Så här såg det ut när AIK firade Sm-guldet på Guldfågeln arena. Inte ett enda tillträdes­förbud ledde planinvasi­onen till. Bild: Suvad Mrkonjic/bildbyrån
 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Johansson/tt ?? Svenska fotbollssu­pporteruni­onens ordförande Sofia bohlin är kritisk till hur lättvidigt tillträdes­förbund delas ut.
Bild: Thomas Johansson/tt Svenska fotbollssu­pporteruni­onens ordförande Sofia bohlin är kritisk till hur lättvidigt tillträdes­förbund delas ut.
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? falkenberg­s ffs klubbchef Patrik lundgren anser tillsamman­s med klubbens säkerhetsa­nsvariga att klubben gjort vad man kunnat.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån falkenberg­s ffs klubbchef Patrik lundgren anser tillsamman­s med klubbens säkerhetsa­nsvariga att klubben gjort vad man kunnat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden