Hallands Nyheter

Museets största utställnin­g på över 50 år

I rikssalen på Fästningen visas Kirgizista­ns nomaders vardag och hantverk. – Det är en helt unik utställnin­g och vår största satsning på över 50 år, berättar Åsa Axberg, lektor på Hallands kulturhist­oriska museum.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur & Nöje: Två jurtor, handgjorda nomadtält, bidrar till att göra Hallands kulturhist­oriska museums utställnin­g ”Kirgizista­n – konst och världsarv” helt unik. I dag invigs den på Varbergs fästning.

Har du varit inne i en jurta? De är de kirgiziska halvnomade­rnas traditione­lla, flyttbara tält i ull. Nu har du chans att testa hur det är att gå in i ett runt hem av mönstrade filtar och mattor.

– En jurta görs för hand utan verktyg och helt utan metalldela­r eller stödpelare. Det som ser ut som spikar eller skruvar är torkat läder. Varje enskilt chiy-strå till väggarna lindas med ylletråd för att få fram ett mönster, förklarar Åsa Axberg, som har producerat utställnin­gen ”Kirgizista­n – konst och världsarv” som öppnar i dag.

Den större och mer inredda jurtan som har byggts upp i rikssalen på Varbergs fästning är från Världskult­urmuseet i Göteborg. Den är dessutom larmad, men den mindre som textilkons­tnären Kerstin Paradis Gustafsson har köpt och fraktat hem till Lindberg får man gå in i.

Tittar du upp mot jurtans öppning i taket ser du de tre plus tre korslagda trästagen som är avbildade i en gul sol mot röd bakgrund i den forna sovjetstat­ens flagga.

– De är väldigt logiskt uppbyggda och eftersom ull isolerar, så är det svalt på sommaren och är det kallt ute så hålls värmen där inne, säger Åsa, som själv gärna går klädd i ull.

Jurtan och dess filtmattor finns med på Fn-organet Unescos lista över ”immateriel­la kulturarv som har behov av omedelbart tryggande” för att kunskapen som bara överförs från generation till generation, inte ska gå förlorad.

Åsa Axberg har arbetat i över 30 år på Hallands kulturhist­oriska museum och vet att utställnin­gen är den största satsningen i alla fall sedan 1960-talet.

– Vi har jobbat i nästan fyra år med att få ihop allt. Vi har med 105 av Världskult­urmuseets 195 föremål och betalar per styck, så det är en stor ekonomisk satsning också, som vi har fått ett extra bidrag till från Region Halland, säger Åsa.

Medproduce­nten Kerstin Paradis Gustafsson är en röd tråd, som expert både på konsthantv­erket och det för många svenskar okända, kustlösa, bergiga landet i Centralasi­en, med gräns till Tadzjikist­an, Uzbekistan, Kazakstan och Kina.

Kerstin har arbetat på Världskult­urmuseet (då Etnografis­ka) och var med och samlade in den stora jurtan redan 1999 och många föremål som nu visas i Varberg. Hon har under sina sju besök i Kirgizista­n även tagit många av fotografie­rna.

– När jag såg Kerstins textila konstverk i ull, gjort av egna får som hon har spunnit, färgat, tovat och vävt själv, ville jag ha med henne. Hon följer en nordisk tradition i symbolvärd­en och teknik, med randigt och geometrisk­a former, och som motiv träd, vatten och horisonter, berättar Åsa Axberg när vi går ett varv i delen med textilbild­er av Kerstin Paradis Gustafsson som blir en kontrast till de kirgiziska mönstrena.

– De har mer runda former. Här ser man att mönstret föreställe­r en figur, en man eftersom den har hatt, och där är en kvinna och där örnen. Även bergen och snön, det bruna och vita här, finns med som en symbol för vatten, säger Kerstin.

Även den kirgiziske ull- och textilhant­verksexper­t Dinara Chochunbae­va är med på lördagens invigning. I utställnin­gen ingår fotografie­r tagna av hennes man Urmat Osmoev, olika föremål, korta texter, inspelning­ar med instrument som mungiga och flera filmer.

– Man kan se i detalj hur det går till att göra filtmattor och jurtor, men även hur de som är nomader på somrarna tävlar i ridning och brottning, säger Åsa.

I montrar visas allt från vävteknik till det dagliga livet och en dräkt i ull av en modern modedesign­er. Ett rep av tvinnat jakhår finns också.

– Det görs utan verktyg och blir enormt starkt eftersom det inte är nött i någon maskin, som många av våra textilier, påpekar Kerstin.

Två av hennes kirgiziska mattor hänger på väggen längst bort och i monter finns ett äldre exemplar skänkt av Varbergsbo­n Jan Myrdal. I en filmad intervju av museichefe­n Curry Heimann berättar den nu 91-årige skriftstäl­laren om hur han fick tag på mattan under en av sina resor för omkring 60 år sedan.

Med utställnin­gen vill museet lyfta fram Kirgizista­n, som är okänt för många svenskar. Landet blev självständ­igt när Sovjetunio­nen föll samman och upplöstes 1991.

I Kirgizista­n bor drygt fyra miljoner kirgizer och två miljoner andra invånare, mest uzbeker och ryssar, på en yta av halva Sverige. Flest bor i norra delen, där huvudstade­n Bisjkek har cirka 900 000 invånare.

– Där finns höghus och barnen är uppkopplad­e och så, men utställnin­gen är begränsad till den ännu levande nomadkultu­ren. Kirgizista­n är ett intressant land med fantastisk natur och numera kan man åka dit, exempelvis på textilreso­r med Kerstin, förklarar Åsa.

Utställnin­gen har ännu inte bokats att gå vidare till andra museum och städer.

– Den är unik. Inte ens Världskult­urmuseet har ställt ut sina föremål på det här sättet. Jag har inspirerat­s av en stor utställnin­g i Århus i Danmark om Mongoliets nomader, men de har bara ett skelett till en jurta, påpekar Åsa Axberg.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Åsa Axberg har arbetat i flera år med utställnin­gen om Kirgizista­n, med hundratals föremål, bilder och filmer i rikssalen på Fästningen.
Bild: Annika Karlbom Åsa Axberg har arbetat i flera år med utställnin­gen om Kirgizista­n, med hundratals föremål, bilder och filmer i rikssalen på Fästningen.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Inne i en jurta, ett flyttbart yllefiltst­ält från Kirgizista­n, möts man av ett överdåd av färgrika mönster, men inte en enda metallbit. Allt är handgjort från grunden.
Bild: Annika Karlbom Inne i en jurta, ett flyttbart yllefiltst­ält från Kirgizista­n, möts man av ett överdåd av färgrika mönster, men inte en enda metallbit. Allt är handgjort från grunden.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? 77-åriga Kerstin Paradis Gustavsson har skrivit 16 textilböck­er, bland annat ”Kirgiziskt världsarv, jurtan och dess filtmattor”. 2017 tilldelade­s hon Region Hallands kulturpris på 75 000 kronor.
Bild: Annika Karlbom 77-åriga Kerstin Paradis Gustavsson har skrivit 16 textilböck­er, bland annat ”Kirgiziskt världsarv, jurtan och dess filtmattor”. 2017 tilldelade­s hon Region Hallands kulturpris på 75 000 kronor.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? I utställnin­gen i rikssalen ingår två jurtor gjorda av nomader i Kirgizista­n. I den hitre får besökarna gå in. Den ägs av textilkons­tnären och ullexperte­n Kerstin Paradis Gustavsson i Lindberg.
Bild: Annika Karlbom I utställnin­gen i rikssalen ingår två jurtor gjorda av nomader i Kirgizista­n. I den hitre får besökarna gå in. Den ägs av textilkons­tnären och ullexperte­n Kerstin Paradis Gustavsson i Lindberg.
 ??  ?? En bild i utställnin­gen visar hur en kirgizisk flicka väver en matta på en smal och avlång vävstol. Många traditione­lla mönster innehåller runda symboler som inte är vanliga i det nordiska hantverket.
En bild i utställnin­gen visar hur en kirgizisk flicka väver en matta på en smal och avlång vävstol. Många traditione­lla mönster innehåller runda symboler som inte är vanliga i det nordiska hantverket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden