Hallands Nyheter

Sverige måste fortsätta försvara en god djurhälsa

- Elisabeth Falkhaven (MP): elisabeth Falkhavene­n Riksdagsle­damot (MP )

Sverige har i stort ett bra djurskydd. Det finns förbättrin­gspotentia­l, men jämför vi med många andra länder har vi ett gott djurskydd. Det gäller inte enbart att de flesta djur har möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, det betyder också att djuren i Sverige ofta är friskare i jämförelse med de flesta andra länder.

Sverige är fritt från flera smittsamma djursjukdo­mar som drabbar andra länder. Vissa sjukdomar är starkt kopplade till värme, det kommer vi att se mer av i klimatförä­ndringarna­s fotspår. Det är en stor smittfara att importera levande djur. Vi hade krav på karantän i många år, och har sedan det upphävdes haft krav på speciella vaccinatio­ner eller provtagnin­gar av djuren innan import. Det gör att djuren i Sverige har sluppit en del mycket smittsamma sjukdomar som härjar i andra länder.

Tyvärr har en smittsam hästinflue­nsa som grasserat i flera europeiska länder nu också upptäckts Sverige, och i Stockholms­trakten växer oron för ökad spridning av det allvarliga abortvirus­et.

Det är ett stort ansvar att vara djurägare och inte transporte­ra sjuka djur, eller djur som kan vara smittbärar­e, för att på så sätt skydda andra djur från att bli sjuka. Ibland kan man ju inte ens se att hästen är sjuk.

Sverige är fritt från PRRS, en virussjukd­om på gris som sätter ned immunförsv­aret. Vi har också ett världsunik­t läge när det gäller paratuberk­olos, en kronisk bakteriell­e tarmsjukdo­m hos idisslare. Staten har krävt provtagnin­g vid införsel av djur för att kunna hålla bland annat dessa sjukdomar utanför våra gränser. Branschen själva har sedan kunnat hänga på ytterligar­e krav om provtagnin­g för icke reglerade smittor som ex. MRSA. Näringen har varit enade bakom SDA (Sveriges djurbönder­s Smittskydd­skontroll) och efterlevna­den god.

Den 21 april 2020 kommer en ny EU förordning att träda i kraft som ersätter ett antal direktiv och beslut där man listat de sjukdomar som omfattas av olika skyddsåtgä­rder. EU kommission­en valde klokt att ta med de två ovan nämnda sjukdomarn­a. I omröstning­en mellan länderna drev några länder att just de sjukdomarn­a inte skulle omfattas av krav på provtagnin­g och tyvärr vann den linjen.

Så det vi i Sverige kan göra nu för att försvara vår sjukdomsfr­ihet är att med stöd av en speciell artikel kräva fortsatt provtagnin­g. Jordbruksv­erket behöver ha kvar sina föreskrift­er som reglerar detta och regeringsk­ansliet behöver vara tydlig med att vi fortsatt står upp för den linjen som vi röstade på när omröstning­en var. Vi vill ha kvar provtagnin­gen eftersom det gynnar djurhälsan, vi vill att efterlevna­den fortsatt ska var god, det krävs om det ska fungera. Det är viktigt för Sveriges djurbönder och för Sveriges djur.

Glöm inte vikten av djurhälsa och djurskydd i en tid när frihandel står över det mesta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden