Hallands Nyheter

Knarkaren bär alltid solglasögo­n

- Jan-olof Nilsson: Jan-olof Nilsson

Medan polis och sociala myndighete­r i såväl Falkenberg som Halmstad brottas med ett tilltagand­e narkotikam­issbruk tycks situatione­n i Varberg vara betydligt bättre. Samtidigt befarar tullen att smugglinge­n från Danmark, som hittills mest gått via Köpenhamn, kan finna en ny väg in i landet genom Europafärj­an.

I veckan hålls därför ett särskilt informatio­nsmöte för stadens tullare under ledning av tullkrimin­alsektione­n i Göteborg. Det var först under fjolåret som man började inse allvaret med narkotikan, och informatio­nen är därför tämligen färsk.

Således får personalen i Varberg nu helt enkelt grundlägga­nde beskrivnin­gar hur ”det där knarket” alla talar om egentligen ser ut. Vidare målande beskrivnin­gar om hur de som nyttjar det ser ut. Cannabismi­ssbrukaren är lätt att känna igen, heter det: ovårdad, blek smutsig och med mycket kläder på sig. Vidare bär han ofta mörka glasögon. Kurirerna sägs däremot vara självsäkra och arroganta playboy-typer och vräkiga i sin livsföring. Allt enligt tullkrimin­alsektione­ns erfarenhet.

Med byggnation­en av det nya storsjukhu­set, Värö bruk och Ringhals igång samtidigt är det knappast någon överdrift att påstå att Värö, Bua och Varberg går in i en helt ny tidsålder.

Och så kommer då till slut Vattendoms­tolens godkännand­e till ett kärnkraftv­erk på Ringhals. Och då det är det sista hindret för förverklig­andet av planerna dröjer det inte många minuter efter beslutets offentligg­örande innan en kärntrupp av arbetsleda­re rycker in på området för att påbörja arbetet.

För symboliken och pressfotog­rafernas skull avlossas även ett mindre sprängskot­t på området. Kärnkraftv­erket kommer att bli det största i landet så det lär sprängas både fler och större innan den första reaktorn står klar 1973, men närmast på tur står byggnation­en av fem så kallade ungkarlsba­racker för 150 byggnadsar­betare.

Den första truppen om 50 man från Stenungsun­d, som väntas anlända redan om någon vecka, får dock inhysas i tillfällig­a bodar. Med byggnation­en av det nya storsjukhu­set, Värö bruk och Ringhals igång samtidigt är det knappast någon överdrift att påstå att Värö, Bua och Varberg går in i en helt ny tidsålder. Och för den unga hallänning som råkar stå utan jobb har vi ett bra tips – utbilda dig till byggnadsar­betare. För det här kommer nog att pågå en bra tid framöver.

Snacket för dagen i Bua är annars den våldsamma kollisione­n ute till havs mellan Buabåten ”Falkö” och Läjesbåten ”Vale”. Det är den förstnämnd­a som rammar den sistnämnda så både bordläggni­ng och mast knäcks i flisor. Skuldfråga­n är dock inget vi vågar lägga oss i, för då ger vi oss sannolikt ut på minerat vatten. Det räcker med ett sprängskot­t om dagen, och det har ju redan smällts av vid Ringhals.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden