Hallands Nyheter

En Fälldin behövs mer än någonsin

Sveriges gränskontr­oller är under all kritik. Samhällets säkerhet blir lidande av bristerna på personal och kompetens.

- Linnea Hylén Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Ledare 21/2. De bevingade orden ”Håll gränsen” har nått nästintill legendaris­k status sedan dåvarande centerleda­ren och statsminis­tern Thorbjörn Fälldin bad ÖB att hålla gränsen mot främmande makt i samband med ubåtskrise­n 1981. Det blev ingen sovjetisk attack och tur är väl det. Sverige hade bokstavlig­en varit ett annat land om kriget kommit in över Oxelösund och sedan vidare in i landet. Fälldins ord är dock mer än nödvändiga än idag.

Sveriges gränskontr­oller är under all kritik. Det är så dåligt att man kan ifrågasätt­a varför regeringen så ivrigt försvarar så kostnadskr­ävande gränskontr­oller när kvaliteten brister på nästan alla områden.

I höstas läckte uppgifter om en Eu-rapport som totalsågar de svenska gränskontr­ollerna vad gäller personal, teknik och organisati­on. Personalen saknar tillräckli­g utbildning för att bland annat upptäcka misstänkta jihadister, bemanninge­n är halvdan och personalen saknar behörighet­er till relevanta databaser (Aftonblade­t 22/10-18).

Situatione­n är så dålig att gränspolis­erna för två veckor sedan larmade om missförhål­landena till regeringen. Senast för någon vecka sedan reste åtta uzbeker (med turistvisu­m via Litauen) in i Sverige. Polisinspe­ktören Robert Lindström från gränspolis­en menar att uzbekerna med stor sannolikhe­t skulle ha blivit nekade inresa om gränspolis­en hade haft tillräckli­gt med resurser att genomföra kontroller och förhör. Idag saknar gränspolis­en tillräckli­gt med personal, kunskap och lokaler för att bedriva den verksamhet de ska göra. Lindström menar att detta leder till att internatio­nella stöldligor och potentiell­a terroriste­r kan ta sig igenom kontroller­na (AB 23/1).

Kort och gott har gränskontr­ollerna ett symbolvärd­e, men de gör inte sitt jobb och det är samhällets säkerhet som får lida. Sedan 2015 har regeringen infört tillfällig­a gränskontr­oller med hänvisning till att Sverige står inför en ny och större hotbild än tidigare. Det är en korrekt analys som kan bekräftas av Säpo som 2018 såg en fortsatt förhöjd terrorhotn­ivå mot Sverige (Säpo 2/3-18).

Om den rödgröna regeringen hade tagit till sig Säkerhetsp­olisens analys hade gränskontr­ollerna inte bestått av mer än ett bräckligt äggskal. Det kommer dock inte som en chock att den rödgröna regeringen inte prioritera­r säkerheten främst, för det inte är första gången som rikets säkerhet står på spel. Regeringen­s bristande säkerhetst­änk har genomsyrat förra mandatperi­oden och risken finns att det fortsätter så.

En stark ledare känneteckn­as av många saker. En av dem är att när läget kräver det säga vad som bör sägas och sedan göra det man sagt. Det är en princip som systematis­kt har saknats i Stefan Löfvens statsmanna­skap. Då är det inte konstigt att det känns som en livstid sedan Fälldin sa, och Sverige levde upp till, de bevingade orden – håll gränsen.

Att göra vad läget kräver är något som brustit i Löfvens statsmanna­skap.

 ?? Bild: Erland Vinberg/tt ??
Bild: Erland Vinberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden