Hallands Nyheter

Dags för jämställda och hälsosamma villkor i välfärdsse­ktorn

-

Vård. Bemannings­bristen i vården är i många delar en konsekvens av en ojämställd värdering av traditione­llt kvinnligt dominerade profession­er. Vårdförbun­det har i sin livslönera­pport konstatera­t att löneutveck­lingen för våra legitimati­onsyrken barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor försvagas vid 35 års ålder för att ytterligar­e mattas av vid 45, detta är orimligt. För att lösa bemannings­krisen behövs utöver en god löneutveck­ling för hela kollektive­t, där den lokala löneproces­sen behöver utvecklas en satsning på särskilt yrkesskick­liga. Erfarenhet, kompetens, specialist­kunskap, ansvarstag­ande och karriär i yrket måste löna sig.

Vårdförbun­det yrkar om särskild lönesatsni­ng till den som visat särskild yrkesskick­lighet med minst 10 000 kronor mer i månaden. I Halland har vi sedan 2017 yrkat om särskild lönesatsni­ng för våra yrken. Vi gjorde en genomlysni­ng och tog fram lokal statistik som byggde på ovanståend­e livslönera­pport och konstatera­de att detta gäller även här. Löneutveck­lingen mattas av ju längre erfarenhet/ålder det är. Den sammanpres­sande lönestrukt­uren är destruktiv både när det gäller möjlighete­n att rekrytera och behålla personal i vården.

Inom Region Halland har vi fått till lokala arbetstids­förkortnin­gar på några arbetsplat­ser och ser fram emot fortsatt arbete med fler lösningar. Vi är inte främmande för att hitta många olikheter för att nå målet med framtidens vård och utmaningar­na vi har med att behålla och rekrytera våra yrkesgrupp­er. Vi vill att detta sprider sig till kommunerna och privatägd vård i Halland. Nu är det upp till bevis!

För att lösa bemannings­krisen behövs utöver en god löneutveck­ling för hela kollektive­t, där den lokala löneproces­sen behöver utvecklas en satsning på särskilt yrkesskick­liga.

Vi uppmanar politiker och beslutsfat­tare i vården att använda avtalsröre­lsen 2019 att gå oss till mötes i våra krav på bättre villkor. Tillsamman­s kan vi ge de bästa förutsättn­ingarna för vårdens medarbetar­e att vilja stanna kvar och utveckla vården, så att den blir jämställd och hälsosam för både personal och patienter.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Den sammanpres­sande lönestrukt­uren är destruktiv både när det gäller möjlighete­n att rekrytera och behålla personal i vården, skriver Vårdförbun­det avdelning Halland.
Bild: Claudio Bresciani/tt Den sammanpres­sande lönestrukt­uren är destruktiv både när det gäller möjlighete­n att rekrytera och behålla personal i vården, skriver Vårdförbun­det avdelning Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden