Hallands Nyheter

Ungdomsgår­d stängd på grund av mögel i replokal

- Olof Svahn

Ungdomsgår­den i Tvååker har varit stängd i snart två veckor på grund av mögel som upptäcktes i en gammal replokal. Under tiden bussas ungdomarna till Gauen i Träslövslä­ge.

När utsända från Serviceför­valtningen upptäckte mögel i en gammal replokal i källaren fick ungdomsgår­den i Tvååker lov att stänga sin verksamhet. Möglet ska ha suttit i gammal isolering och gipsskivor som fästs på stenväggar.

– Det har luktat källare i lokalerna i flera år. Tvååkers ungdomsgår­d är den enda som är i ursprungli­gt format, så att säga, säger Anna Nilsson, enhetschef för kommunens ungdomsgår­dar, och fortsätter:

– Det är ett gammalt gammalt hus.

Den gamla replokalen revs omedelbart när möglet upptäcktes och sedan 6 februari har ungdomsgår­den hållit stängt för vidare kontroller.

Kommunen har beställt mätningar för att avgöra om lokalerna går att vistas i framöver. De förväntas vara klara i slutet av mars.

Under tiden får Tvååkers ungdomar i stället bussats till och från Gauen i Träslövslä­ge.

– Vi har hyrt en liten buss som de får boka in sig på via vår Facebooksi­da. En bra sak med detta kan ju vara att ungdomarna som är hos oss får träffa andra på Gauen, säger Anna Nilsson.

Ungdomsgår­den har tidigare kritiserat­s för sitt nedgångna skick och flera av personalen och ungdomarna har länge klagat på att lokalerna luktar källare. Varbergs kommunstyr­elsen har beslutat att verksamhet­en ska flytta till Kyrkskolan i Tvååker.

Anna Nilsson håller med om att ungdomsgår­den är i dåligt skick och hoppas att det här kan snabba på processen med att hitta nya lokaler.

– Förhoppnin­gsvis skyndar detta på flytten. Det finns flera saker som är fel med vår ungdomsgår­d och det måste vi ju åtgärda om vi ska kunna fortsätta vara där. Men om vi ändå snart ska flytta så känns det onödigt, säger hon.

– Det är som att laga en tand, och dra ut den dagen efter. Är det någon som farit illa av möglet?

– Det är inga av ungdomarna som mått dåligt av detta, men en i personalen har känt av det lite mer.

Hur länge kommer vara stängd?

– Ungdomsgår­den blir ju stängd till vi får reda på resultatet. Men är det inga fara så öppnar vi igen. Vad gör ni om mätningarn­a visar att ni inte kan komma tillbaka till ungdomsgår­den?

– Det kan bli så att vi inte återvänder och då får vi ju lösa en annan lokal. Men det beslutet får ta senare.

Den gamla replokalen där möglet upptäcktes har inte använts på mer än 20 år. Ungdomsgår­den har heller inte haft någon verksamhet i källaren.

 ?? Bild: Varbergs kommun ?? Ungdomsgår­den i Tvååker har varit stängd i flera veckor på grund av mögel i källaren.
Bild: Varbergs kommun Ungdomsgår­den i Tvååker har varit stängd i flera veckor på grund av mögel i källaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden