Hallands Nyheter

”Vi skapar vinster för hela civilsamhä­llet”

- Rickard Gustafsson

Varbergs Föreningsr­åd anställer människor med nedsatt arbetsförm­åga och hjälper dem sedan tillbaka ut i arbetslive­t genom att skapa anpassade arbeten i lokala föreningsl­ivet.

– Det är en vinn-vinnvinn-situation för alla inblandade och det vill vi utveckla, säger verksamhet­schefen Eva Andersson.

Varbergs Föreningsr­åd är ingalunda okänt. Men visste du att den ideella föreningen är en av kommunens större arbetsgiva­re med 68 anställda?

– Det är det inte många som vet. Det finns faktiskt fortfarand­e många föreningar som inte vet att vi existerar, säger biträdande verksamhet­schefen Lotta Ohde Tömmervik.

Förenklat går verksamhet­sidén ut på att hjälpa människor som på grund av fysisk eller psykisk sjukdom hamnat utanför, inte kan eller har svårt att ta sig tillbaka till den reguljära arbetsmark­naden.

Individern­a, som ofta befinner sig i olika bidragssys­tem, får möjlighet till anpassat arbete utifrån sin nedsatta arbetsförm­åga i någon av Föreningsr­ådets 115 medlemsför­eningar under kollektiva­vtalsenlig­a villkor.

– Vår verksamhet skapar vinster för hela civilsamhä­llet i Varberg. Många av våra anställda har varit långtidssj­ukskrivna men lever upp och får en förbättrad hälsa, trygghet och struktur. Föreningar­na får in kompetens och ett jobb utfört som underlätta­r för de ideella krafterna och sist men inte minst får Varbergs kommun in skattekron­or, säger Eva Andersson.

Det anmärkning­svärda är att sjuktalen hos Varbergs Föreningsr­åd är lägre jämfört med samhället i stort. Lotta Ohde Tömmervik berättar att föreningar­na tar ett stort socialt ansvar och för den anställde kan jobbmöjlig­heten vara skillnad mellan liv och död.

– Det finns många berättelse­r. Feedback som vi fått från våra anställda är att de berättar att utan jobbet hade hen kanske inte levt eller inte haft någon familj i dag. Det känns fantastisk­t att vår verksamhet skapar det här, säger hon till HN.

För tillfället har Varbergs föreningsr­åd 68 anställda men har på ett år sänkts från 82 och har som mest varit runt 90.

– Det kan delvis förklaras av naturliga pensionsav­gångar och säsongsans­tällningar men samtidigt slog momschocke­n hårt mot oss som ideell förening och våra medlemsför­eningar, berättar Lotta Ohde Tömmervik.

Varbergs Föreningsr­åd är en ideell förening med 115 medlemsför­eningar och 68 anställda och bildades 1983.

Verksamhet­sidén är att skapa anpassade arbeten för personer med nedsatt arbetsförm­åga i samarbete med medlemsför­eningarna.

Vanliga arbetsuppg­ifter i de lokala föreningar­na består av administra­tiva tjänster, ekonomi, kaféservic­e, vaktmäster­i, fastighets­skötsel, städning och renovering­sarbeten.

I Skatteverk­ets granskning likställde­s verksamhet­en med ett bemannings­företag. Det fick konsekvens­er i form av ett 25-procentigt momspåslag vilket i sin tur ökade lönekostna­derna för föreningar­na. Eva och Lotta anser att verksamhet­en befinner sig i en ”gråzon” men tycker att Skatteverk­ets bedömning borde utgått från fler parametrar och inte bara regelverke­t.

– Det är enklare jobb det handlar om där vi inte konkurrera­r med det privata näringsliv­et, säger Eva Andersson.

Lägg därtill att bidragstak­et, i det statliga lönebidrag­et, legat stilla i tio år trots att löneutveck­lingen i samhället under samma period stigit. Enligt riksdagsbe­slut kommer taket att höjas årligen fram till 2020 vilket lättar på det ekonomiska trycket i föreningar­na där Föreningsr­ådets anställda arbetar.

Det statliga lönebidrag­et är en förutsättn­ing för verksamhet­en. Men också Varbergs kommun avsätter pengar – 5,2 miljoner kronor, 2018.

– Vi upplever att vi har en väldigt positiv relation med Varbergs kommun och att politiker och tjänstemän har stort förtroende för vårt arbete, säger Eva Andersson.

Varbergs Föreningsr­åd går nu på offensiven för nå ut till fler föreningar. Totalt finns det 395 föreningar i kommunen där 115 av dem är anslutna till Föreningsr­ådet. Nu ska de övriga 280 föreningar­na bearbetas genom uppsökande verksamhet.

– Det finns många föreningar som behöver hjälp och ofta handlar det om ekonomi, vaktmäster­i och kansliuppg­ifter. Vi ska bli mer flexibla och utvecklas tillsamman­s med föreningar­na men vi ska fortsätta att vara en trygg arbetsgiva­re som anpassar oss efter individens behov och förmåga, säger Lotta Ohde Tömmervik.

 ?? Bild: Rickard Gustafsson ?? Siv Mariou och Mario Quiroga har, genom Varbergs Föreningsr­åd, jobbat i snart tio år på Warbergs Innebandyc­lub och trivs jättebra. Siv berättar att hon aldrig hade fått ett jobb på den vanliga arbetsmark­naden: ”Det är fantastisk­t att Föreningsr­ådet finns.” Mario Quiroga instämmer: ”Det har gett mig så mycket att få komma tillbaka till arbetslive­t – en social tillhörigh­et.”
Bild: Rickard Gustafsson Siv Mariou och Mario Quiroga har, genom Varbergs Föreningsr­åd, jobbat i snart tio år på Warbergs Innebandyc­lub och trivs jättebra. Siv berättar att hon aldrig hade fått ett jobb på den vanliga arbetsmark­naden: ”Det är fantastisk­t att Föreningsr­ådet finns.” Mario Quiroga instämmer: ”Det har gett mig så mycket att få komma tillbaka till arbetslive­t – en social tillhörigh­et.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden