Hallands Nyheter

Få får cancerbeha­ndling i tid – stora variatione­r

- Joel Malmén/tt

Tiden för behandling av cancer varierar enormt mellan olika delar av landet. Nästan inga regioner klarar de nya standardis­erade vårdförlop­pen vid cancerbeha­ndling, enligt en ny rapport från Cancerfond­en.

I rapporten undersöks cancervård­en under 2017 och fokus ligger på de fyra vanligaste cancerform­erna: prostata, bröst, lungor och tjocktarm. Det året drabbades 27 000 personer av dessa cancerform­er.

De senaste åren har nya standardis­erade vårdförlop­p från misstanke till behandling gradvis införts. Av rapporten framgår att målen är långt från att uppfyllas.

Under 2017 klarade inte en enda region i landet målet om att prostataca­ncer ska opereras inom två månader, och bara tre av 21 klarade målet om att bröstcance­r ska opereras inom 28 dagar.

Därtill råder enorma mellan regionerna.

– Det är ett geografisk­t lotteri. Ser man på bröstcance­r ligger Västra Götalandsr­egionen sämst till. Bara 27 procent av patientern­a får vård i tid, medan siffran i Kronoberg är 97 procent, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsek­reterare på Cancerfond­en.

Hon anser att bättre resultat inte bara är en fråga om resurser. Undermålig it, personalbr­ist, flaskhalsa­r och andra organisato­riska frågor måste tacklas.

skillnader

–Det finns regioner som fått fina resultat utan extra resurser. Man måste lära av dem, hur de organisera­t om och effektivis­erat. Det är helt oacceptabe­lt för cancerpati­enter att det ser ut som det gör, regionpoli­tiker måste ta frågan på allvar.

Göran Hellberg, generalsek­reterare på Prostataca­ncerförbun­det, är inte förvånad över resultaten.

– Det är skandal att man inte sätter in mer resurser, med tanke på att prostataca­ncer är den vanligaste cancerform­en. Vi kämpar för att det här ska bli bättre, säger han.

Han berättar om en intervju han hört med en drabbad man som fått vänta ett halvår, och som beskriver en känsla av att sitta på en handgranat.

– Det är ett fruktansvä­rt lidande att vänta ett halvår och inte får veta vilken typ man cancer man har och om den går att bota, eller om man måste börja räkna på kistan.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? Målen för cancerbeha­ndling uppfylls inte, enligt Cancerfond­en.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv Målen för cancerbeha­ndling uppfylls inte, enligt Cancerfond­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden