Hallands Nyheter

Anmälda patientska­dor i vården ökar

- Malin Jansson

Antalet patienter som anmäler att de skadats i sjuk- eller tandvården har ökat med hela 30 procent de senaste sex åren. Vanligast är vårdrelate­rade infektione­r inom slutenvård­en – som lider av en eskalerand­e brist på vårdplatse­r.

Statistike­n kommer från Landstinge­ns ömsesidiga försäkring­sbolag (Löf) som förra året fick in närmare 17 000 anmälninga­r från patienter som ville ha ersättning för att de skadats i sjuk- eller tandvården. Det går att jämföra med drygt 16 200 anmälninga­r 2017 – och drygt 12 900 anmälninga­r 2012.

–Anmälninga­rna har ökat ordentligt, säger Pelle Gustafson, chefsläkar­e på Löf, som betalade ut knappt 600 miljoner kronor i ersättning förra året.

Enligt honom drivs utveckling­en i huvudsak dock av i grunden positiva faktorer, som till exempel en växande befolkning, en allt högre levnadsåld­er och det faktum att operatione­r och medicinska ingrepp blir mer komplexa.

– Men framför allt tror vi att ökningen beror på den nya patientsäk­erhetslage­n som kom 2011, och som ger alla vårdgivare, både individer och organisati­oner, en skyldighet att berätta om en skada inträffat.

Gustafson utesluter däremot inte att det också kan bero på att sjukvården blivit osäkrare. Fortfarand­e finns ett stort mörkertal då långt ifrån alla som skadas anmäler.

Enligt en granskning av journaler som gjorts av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) drabbas ungefär 110 000 patienter per år inom slutenvård­en för vuxna av skador som skulle kunna undvikas om de fått vård och behandling av en erfaren specialist.

Mellan 2013 och 2015 minskade andelen vårdskador per vårdtillfä­lle, men sedan dess har andelen patienter som drabbas ökat igen, konstatera­r SKL – som pekar på platsbrist­en och utlokalise­ringen av patienter som en delförklar­ing.

–Det är lite den alarmerand­e delen av det hela och helt klart ett orosmoln, säger Gustafson.

Precis som SKL:S granskning visat visar också anmälninga­rna till Löf att vårdrelate­rade infektione­r inom slutenvård­en är vanligast.

Därefter kommer skador som uppstår vid operation i form av till exempel organ- och vävnadsska­dor.

– Tittar man däremot på distriktsv­ården så är det vanligast med diagnostis­ka fel och misstag. Antingen att man aldrig fått någon diagnos, att diagnosen man fick kom för sent eller var fel.

 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden