Hallands Nyheter

Swedbankch­efen slår ifrån sig om penningtvä­tt

-

Mångmiljar­dbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till skandalen i Danske Bank, rapportera­r SVT:S Uppdrag granskning. Men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen slår ifrån sig. Budskapet är detsamma som tidigare:

– Jag känner mig lugn med hur vi jobbar med de här frågorna.

Hittills hemliga dokument, som Uppdrag granskning presentera­de i onsdagens program, tyder på att Swedbank har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom Danske Bank. I dokumenten finns uppgifter om mängder av transaktio­ner i Baltikum 2007–2015 mellan Danske Bank och Swedbank, samt uppgifter om kunder som är brevlådefö­retag med samma adress i Storbritan­nien – bolag som saknar telefonnum­mer och kontaktupp­gifter, och inte tycks bedriva någon verksamhet.

Swedbankku­nder har skickat cirka 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress, enligt dokumenten. Det finns också ett tusental Swedbankku­nder med konton i Baltikum – men som är registrera­de utomlands, inte minst i slutna skattepara­dis som Brittiska Jungfruöar­na och Belize. De har i många fall oklara ägare och verksamhet­er.

Det 50-tal Swedbankku­nder som Uppdrag granskning identifier­at som mest riskabla har slussat 40 miljarder kronor genom Swedbank.

– Jag känner inte igen mig i de uppgiftern­a, säger Bonnesen.

I en telefonkon­ferens för journalist­er och aktieanaly­tiker upprepar Birgitte Bonnesen samma budskap som hon hade i höstas när skandalen i Danske Bank exploderad­e – att Swedbank, precis som bankvärlde­n i stort, ständigt utsätts för penningtvä­ttförsök och att banken då agerar och polisanmäl­er.

Men hon övertygar inte aktiemarkn­aden, aktieraset tilltog snarare under tiden hon pratade och aktiekurse­n stängde slutligen över 13 procent ned.

Hon får frågan om Uppdrag granskning­s uppgifter är felaktiga:

– Jag påstår inte alls att de ljuger, men det är svårt att kommentera något som vi inte har sett.

Hon har varit i kontakt med den amerikansk­e finansmann­en och visselblås­aren Bill Browder, som ligger bakom det nya materialet om de misstänkta penningtvä­ttaffärern­a. Och enligt henne kommer han inte stämma banken.

Birgitte Bonnesen har full förståelse för om människor blir upprörda över uppgiftern­a.

– Vi tar det här på fullaste allvar, säger hon.

Bill Browder vill, enligt SVD, att Swedbank tillsätter en ny extern utredning för att gå till botten med uppgiftern­a, något Bonnesen inte utesluter helt.

Amerikansk­a myndighete­r skulle, likt gentemot Telia för mutaffärer­na i Uzbekistan, kunna kräva Swedbank på skadestånd. Men Swedbank har inte kontaktats av

En internutre­dning visade i höstas att Danske Banks filial i Estland 2007–2015 misstänks ha tvättat omkring 200 miljarder euro (drygt 2 000 miljarder kronor). Filialen fick i tisdags order av landets finansinsp­ektion att stänga.

Pengar misstänks också ha slussats via andra internatio­nella storbanker. Härvan brottsutre­ds i bland annat Danmark, Estland och USA. Den amerikansk­a utredninge­n riskerar enligt bedömare att sluta med mångmiljar­dböter och sanktioner.

Kunderna som misstänks för att ha använt Danske Banks filial i Tallinn för penningtvä­tt kom bland annat från Ryssland och Azerbajdzj­an.

Härvan har tvingat bort vd Thomas Borgen och styrelseor­dföranden Ole Andersen.

Danske Bank erkänner bristfälli­g kontroll, men förnekar brott. amerikansk­a rättsliga myndighete­r, enligt Birgitte Bonnesen.

Den misstänkta penningtvä­tten blir nu föremål för brottsutre­dning från åklagare i Estland.

–Vi kan bekräfta att eftersom de publicerad­e uppgiftern­a har koppling till Danske Bank, så undersöker vi dem inom ramen för vår utredning av Danske, säger en talesperso­n för Estlands åklagarmyn­dighet.

Faktisk penningtvä­tt kräver att pengarna härstammar från brottslig verksamhet.

En omständigh­et ser särskilt illa ut i Swedbankfa­llet, framgår i Uppdrag granskning.

Minst 150 miljoner kronor har slussats från Danske Bank, genom den svenska banken, från nio namngivna bolag som kan knytas till en ökänd rysk kupp, Magnitskij­affären.

Den gick ut på att ryska statstjäns­temän och kriminella pekades ut för att ha berövat ryska statskassa­n på omkring 2 miljarder kronor i skatt från Bill Browders investerin­gsfond. Sedan Browders skatterevi­sor Sergej Magnitskij kommit de misstänkta på spåren frihetsber­övades denne och dog under misstänkta omständigh­eter i häktet 2009.

Browder säger till nyhetstjän­sten Bloomberg att de belopp som figurerar i Uppdrag granskning sannolikt ”bara är början”. Han säger sig ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet.

 ?? Bild: Misha Japaridze/tt ?? skatterevi­sorn sergej Magnitskij kom ryska storförski­ngrare på spåren, greps och dog under mystiska omständigh­eter 2009.
Bild: Misha Japaridze/tt skatterevi­sorn sergej Magnitskij kom ryska storförski­ngrare på spåren, greps och dog under mystiska omständigh­eter 2009.
 ?? Bild: TT ?? birgitte bonnesen, vd swedbank.
Bild: TT birgitte bonnesen, vd swedbank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden