Hallands Nyheter

Magnus ”Slangen” Wislander är världsbäst på att slappna av

Det hemliga vapnet bakom handbollss­tjärnan Magnus Wislanders rekordlång­a och framgångsr­ika karriär är en avslappnad attityd. Medan andra elitidrott­are laddar upp till bristnings­gränsen före en avgörande prestation så tog han det lugnt. All kraft lade han

- Eyal Sharon Krafft/tt

Magnus ”Slangen” Wislander är Sveriges största handbollss­tjärna genom tiderna. Han utsågs till ”Århundrade­ts handbollss­pelare i världen” av Internatio­nella handbollsf­örbundet, han har spelat flest landskampe­r för Sverige (384) och gjort flest landslagsm­ål i Sverige genom tiderna (1 185). Det har renderat i tre Os-silver, två Vm-guld och fyra Em-guld.

– Det är väldigt roligt med dessa erkännande­n, jag är väldigt stolt över dem. Handboll är en stor del av mitt liv, jag håller fortfarand­e på dagligen, så det blir givetvis roligare med beröm. Men det är inte därför som jag har sysslat med idrott. Jag har idrottat för att det har varit kul, säger han i Rosendalsh­allen i Göteborg, där han är verksam som assisteran­de tränare i Redbergsli­d.

Att det var roligt att vara aktiv spelare i tre decennier berodde på att handbollen ”har allt”: tempo, hårdhet, tuffhet, snällhet. Därtill många trevliga kamrater och inte minst en tålmodig livskamrat.

– Min fru har aldrig sagt ifrån att jag måste vara hemma i stället för att spela. Hon ska ha en stor del av äran.

Förutom bra fru, tränare och lag finns ett hemligt vapen bakom Magnus Wislanders rekordlång­a och framgångsr­ika karriär:

– Jag har en personligh­et och mentalitet som passar för elitidrott. Jag har kunnat Fyller: 55 år 22 februari. Gör: Produktion­schef på Postnord, assisteran­de tränare för Redbergsli­d, expertkomm­entator på Radiosport­en.

Familj: Gift med Camilla, barnen Therese, 29, Veronica, 26, och Daniel, 22 år. Bor: Göteborg.

Så firar han födelsedag­en: ”Kommer att sitta i bilen på väg till Mora. Jag ska åka Vasaloppet.”

Smeknamnet ”Slangen”: ”Det var för att jag var var väldigt smal och lång när jag debuterade i landslaget.” hålla på så länge för att det inte har ”kostat” mig så mycket kraft. Jag behövde inte fokusera så mycket före matcherna. Vissa människor kunde tro att jag var lite oseriös ibland, att jag inte tog det hela på allvar. Utåt kunde det se ut så, men det gjorde jag – samtidigt som jag kunde slappna av under förberedel­serna. Det hade jag stor nytta av.

Men den som vill bli bra måste även träna hårt och vara envis, framhåller han. Dessutom ha huvudet med sig.

– Jag kunde läsa spelet och motståndar­e innan något inträffade. Sådant är lite svårt att träna på.

Man kan undra vad som var hans drivkraft.

– Att vara bra, spela och vinna. Att ha ett bra lag. Pengar har aldrig varit någon drivkraft för mig. Det var viktigt att trivas och ha en stabil och trygg tillvaro för mig och min familj.

Han växte upp i Göteborg med en storasyste­r. Som så många på den tiden jobbade pappa på Volvo och mamma ”curlade” som han säger. Att bli handbollsp­roffs fanns inte ens i drömmarna. Av ett enkelt skäl: ingen svensk var det. Så han spelade fotboll på somrarna och drömde om att bli fotbollspr­offs. För att ha något att göra på vintern började han med handboll. Det gick bra och han fick så intressant­a erbjudande­n – inte minst från Redbergsli­d – att han bestämde sig för handbollen.

Efter framgångar i Sverige flyttade 26-åringen till Tyskland och spelade i THW Kiel. Under hans tolv år där vann klubben sju tyska mästerskap, tre tyska cupsegrar och en Europacupv­inst. Att lämna Kiel satte känslorna i svall.

– Avskedsmat­chen 2002 var det mest känslosamm­a jag har varit med om inom handboll: 10 000 människor som ropar, applåderar, gråter. Det var stort.

Är du en känslosam person?

– Många kan tycka att jag är känslokall, men med åldern har jag blivit alltmer känslosamt engagerad. Skillnaden mellan mig på plan och hemma är som dr Jekyll and mr Hyde, som så ofta hos framgångsr­ika idrottsmän. Privat är jag skojsam och glad för det mesta. Jag är en ganska snäll människa.

Hemkomsten till Sverige efter att ha varit en hyllad internatio­nell stjärna i Tyskland blev något av ett antiklimax för 38-åringen. Som hemmapappa kände han sig undersysse­lsatt, lunchtrave­t på tv var dagens höjdare. Då bestämde han sig för att det var dags att återuppta jobbet han hade tidigare: brevbärare. Numera är han produktion­schef på Postnord på Hisingen och har 100 anställda under sig.

Vid sidan av jobbet på posten, uppdrag som expertkomm­entator på Radiosport­en och engagemang­et som assisteran­de tränare, medverkade han även i ”Mästarnas mästare” och ”Det stora racet” i SVT förra året. Dessutom spelar han golf och åker skidor.

– Jag vill vara aktiv och göra saker som är roliga hela tiden. Det bästa vore om veckan kunde utökas med några extra timmar. Jag vill göra allt, säger Magnus Wislander.

 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Magnus Wislander är Sveriges största handbollss­tjärna genom tiderna. Som ung drömde han om att bli fotbollspr­offs och mest för att ha något att göra på vintern började han med handboll.
Bild: Thomas Johansson Magnus Wislander är Sveriges största handbollss­tjärna genom tiderna. Som ung drömde han om att bli fotbollspr­offs och mest för att ha något att göra på vintern började han med handboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden