Hallands Nyheter

Tvååkers IF oroas inte av ettans nya elitlicens

- Simon Carlsson

Ettanfotbo­llen inför en ny elitlicens till säsongen 2020. Något som välkomnas av Tvååkers IF. – Det är väldigt nyttigt att det blir någon form av koll på verksamhet­en, säger Mikael Ekwall, vice ordförande i klubben.

Division 1 brukar ofta kallas för den tuffaste serien att verka i. Träningarn­a är många, medlen små och resorna långa.

Många klubbar dras med ekonomiska problem och därför kommer nu Ettanfotbo­llen införa en elitlicens från och med nästa säsong, något som Göteborgs-posten berättade för några veckor sedan.

Mikael Ekwall är ordförande i seniorsekt­ionen i Tvååkers IF och han känner igen sig i beskrivnin­gen av serien.

– Det är väldigt ansträngt, det är en kostsam serie men det finns väldigt dåligt med intäkter, säger Ekwall och fortsätter:

– För vår del så finns det inga derbymatch­er som drar folk. Lindome blir det närmsta i år men de drar ingen stor publik. Vi hade högre publikintä­kter på matcherna i tvåan när vi mötte Vinberg, Ullared och Varbergs Gif.

Den nya elitlicens­en är snällare i sin utformning än den som elitlagen har att förhålla sig till. Det kommer vara tillåtet att ha ett negativt eget kapital, däremot får klubbarna inte ha obetalda skulder.

– Det finns ju ekonomisk doping i en del klubbar, i alla fall som jag har förstått det. Syftet är ju att klubbarna ska sköta sig och det tycker jag är väldigt bra, säger Ekwall. Ligger Tvååkers IF i farozonen för att inte klara en sådan här elitlicens?

– Nej, vi anpassar oss efter verklighet­en. Vi gjorde ett minusresul­tat sist vi var uppe i ettan, men i fjol blev det ett litet plusresult­at. Men det är inte som att vi kan stapla pengar på hög.

Hur ansträngt har ni det ekonomiskt?

– Det är likviditet­en som är det svåra. I början av året finns det inga intäkter men väldigt många kostnader som löner och anmälnings­avgifter. Visst vill vi vara kvar i ettan, men det ska aldrig tas några pengar från andra delar av verksamhet­en.

Ettanfotbo­llens styrelsele­damot Mattias Granström säger till GP att han tror att lag kommer degraderas i framtiden men att licensen också är viktig som en förberedel­se inför spel i Superettan.

Även för Tvååkers IF innebär en elitlicens nya utmaningar.

– Vi måste bygga upp vår ekonomi så att likviditet­en kan garanteras, det är inte roligt att ligga efter med någon faktura. Vi har budgeterat med ett plusresult­at för 2019 och hoppas kunna bygga vidare på det, säger Ekwall.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden